vrijdag 2 juli 2021

Hoe je een teek veilig kunt verwijderen en hoe je kan voorkomen dat je wordt gebeten

Hoe langer je een teek laat zitten, des te groter de kans wordt op de ziekte van Lyme

Hardlopers, een van de favoriete hapjes voor een teek. Tijdens een trail door het bos ben je een gemakkelijk doelwit voor deze kleine nare beestjes die berucht staan als de verspreider van de ziekte van Lyme. Omdat je de teek na een beet zo snel mogelijk moet verwijderen om de kans te verkleinen er ziek van te worden, delen we vandaag tips om een teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Tijdens een rondje hardlopen heb je best kans dat je eens gebeten kunt worden door een teek. Als je een teek langer laat zitten dan 36 uur, loop je een grotere kans op de ziekte van Lyme. Tijd dus om jezelf voor te bereiden en deze nare zwarte gluiperds zo snel mogelijk na een aanval op je huid weer te verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen, heb je een rondje hardlopen, check je lichaam dan even op mogelijke teken. Maar ook als je in de tuin hebt gelopen is het belangrijk een snelle check uit te voeren. Tijdens het douchen is een goed moment voor deze controle. Kijk niet alleen naar je armen en benen, maar ook op plekken onder je kleding, teken zijn juist gek op die onbereikbare warme plekjes. Ieks!

Voor je rug of plekken waar je zelf moeilijk bij kan kun je het beste een spiegel gebruiken of even iemand anders vragen voor je te kijken. Heb je een teek gevonden? Verwijder hem dan direct.

Zo verwijder je een teek:

1.Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdatje de teek verwijdert.

2.Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig - en in een rechte lijn- uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit. Ontsmet hierna het wondje én je eigen handen. Gebruik je een andere teken-verwijderaar dan een pincet? Volg dan de gebruiksaanwijzing.

3.Schrijf voor jezelf op wanneer en waar op de huid je bent gebeten. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.

4.Gooi de teek weg in de wc of plak hem vast tussen twee stukjes tape zodat hij geen kwaad meer kan doen en gooi 'm weg. Was je wanden met zeep!

Let op: Plet een teek nooit tussen je vingers, zo kan hij nog steeds ziektes overdragen.

Moet je naar de huisarts met een tekenbeet?

Is het je gelukt de teek zelf goed te verwijderen en alles te ontsmetten? Dan hoef je niet naar de huisarts voor controle. Wel is het belangrijk naar de huisarts te gaan als je een van de volgende klachten krijgt:

- Je huid verkleurt op de plek van de tekenbeet en de plek wordt groter. Dit kan zelfs tot 3 maanden na de tekenbeet verschijnen.

- In de eerste weken na een tekenbeet krijg je koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn.

- Je krijgt last van gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Dit kan een symptoom zijn als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Soms zijn deze klachten een eerste uiting van de ziekte van Lyme.

Kan je de ziekte van Lyme behandelen?

De ziekte van Lyme kan je zowel in een vroeg als in een later stadia behandelen met antibiotica. Maar hier geldt wel dat er in een later stadium al schade kan zijn ontstaan door de ontsteking. Om die reden is het super belangrijk om contact op te nemen met de huisarts met deze klachten.

Twijfelt je over de huidverkleuring? Kijk dan op www.tekenradar.nl of in de app: Tekenbeet voor voorbeelden.

Tekenbeet voorkomen doe je zo

Er bestaan sokken (en kleding) die zijn geïmpregneerd met insectenwerend Permethrine, ze zijn te koop in sommige buitensportzaken of gespecialiseerde bedrijven, de spray is niet in Nederland (wel Duitsland) verkrijgbaar, maar zeker effectief. DEET kan ook goed werken om teken af te schrikken en bestaat in de vorm van olie of spray voor op de huid. Overweeg eventueel in heel bosrijke gebieden een lange broek te dragen met hoge sokken en een shirt met lange mouwen. Blijf wel altijd jezelf controleren op mogelijke tekenbeten onder je kleding als je weer thuis bent. (bron)

Geen opmerkingen: