maandag 19 juli 2021

Training in Linden

Soms is het even uitkijken met de Galloway runderen
Linden is een dorp in de provincie Noord-Brabant. Het was al enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling bewoond, dit kwam doordat het relatief hoog lag ten opzichte van de Maas. Het ligt ten westen van Cuijk aan de A73, de Kraaijenbergse Plassen omsluiten het dorp vrijwel in zijn geheel.

De Kraaijenbergse Plassen is een uniek natuur- en recreatiegebied. Hier vind je een watersportgebied van circa 475 hectare en het is niet voor niets een populaire bestemming onder toeristen en dagjesmensen. De plassen zijn ontstaan als gevolg van zand- en grindwinning. Rondom de plassen ligt een prachtig natuurgebied, bij uitstek geschikt om te hardlopen.

Vanaf ons park De Kraaijenbergse Plassen ga ik na enkele dagen hardlopend de omgeving in. We hebben al aardig wat in de omgeving rond gefietst en veel dingen komen me dan ook bekend voor. Het gebied waar ik loop, ligt maar een kilometer of 15 onder Nijmegen maar is bijzonder waterrijk. Na ongeveer anderhalve kilometer kom ik bij de Sociëteitshaven. Al meer dan twintig jaar zijn de oude boten van Sociëteit Olie & Stoom een bekend gezicht op de Maas en de wateren rond Cuijk. De boten, meest sleepboten van meer dan vijftig jaar oud brengen jaarlijks Sinterklaas in de omliggende dorpen aan wal.

Het gebied waar ik loop wordt begraasd door Galloway-runderen. Zij zorgen voor afwisseling en openheid in het terrein. Sommige plekjes worden intensiever begraasd door de Galloways dan andere stukken waar ze minder voorkeur voor hebben. Op deze manier ontstaat een mozaïekpatroon van grasland, struweel en bos dat voedsel en bescherming biedt aan talloze planten en dieren.

Aangekomen bij de Maas is deze, vergeleken met zo'n 15 uur geleden, nog weer ruim een meter gestegen. Morgen of overmorgen (19 of 20 juli) wordt het hoogste punt verwacht en gaat het waarschijnlijk in dit gebied net goed. Een paar kilometer verder aan de overkant op Limburgs grondgebied is de situatie zorgelijker, het blijft spannend voor de mensen die er wonen. Als ik op het park terug ben, heb ik ongeveer een uur rondgelopen in een verrassend mooi gebied op nog geen 100 kilometer van huis.

De Sociëteitshaven

Geen opmerkingen: