woensdag 7 juli 2021

Knie en hakklachten bij kinderen in de groei

Elke maand zullen MSc Kinderfysiotherapeut Elke Schuurman en MSc Manueeltherapeut Mark te Brake een blog schrijven over diverse onderwerpen. Elke zal vanuit haar specialisatie in gaan op blessures, de preventie van blessures bij kinderen en de motorische ontwikkeling van kinderen. Mark zal zich voornamelijk richten op diverse onderwerpen binnen de hardloopsport. Dit kan variëren van hardloopblessures tot diverse trainingsmethodes, denk hierbij aan intervaltraining of heuveltraining. De blogs worden geschreven aan de hand van de nieuwste wetenschappelijk inzichten en ervaringen en kennis van de fysiotherapeuten. Elke en Mark zijn beide werkzaam als gespecialiseerd fysiotherapeuten van Fysio Oude IJsselstreek op de locaties in Terborg, maar sinds vorig jaar ook op de locatie in Aalten op het terrein van atletiekvereniging AVA’70.  Op deze locatie kunt u gebruik maken van onder andere de specialisaties manuele therapie, kinderfysiotherapie en sportfysiotherapie.

Osgood Schlatter

Osgood Schlatter is één van de meest voorkomende knieklachten onder kinderen in de groei. We zien deze klachten bij jongens meestal tussen de 10 en de 16 jaar en bij meisjes tussen de 8 en de 14 jaar. Osgood Schlatter komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Bij kinderen ontstaat er pijn op de plaats van de aanhechting van de kniepees aan het scheenbeen. Meestal is er ook zwelling te zien vlak onder de knie. De klachten zijn vaak enkel maar kunnen ook dubbelzijdig voorkomen. Klachten nemen (meestal) toe, naarmate het kind doorgaat in zijn dagelijkse activiteiten (buitenspelen, schoolgym enz.) en geen aanpassing doet aan zijn of haar sportactiviteiten.

Morbus Sever

Morbus Sever komt regelmatig voor bij het sportende kind. De gemiddelde leeftijd wanneer het kind deze klachten krijgt is tussen de 7 en 13 jaar, jongens vaker dan meisjes.

Bij Morbus Sever zien we hielpijn in eerste instantie na het sporten, wanneer de klachten langer aanwezig zijn zien we ook dat de klachten steeds eerder op komen tijdens het sporten. Kinderen beginnen vaak op de tenen te lopen wanneer deze klachten aanwezig zijn en er is vaak sprake van een stijf gevoel na rust.

De knie en hakklachten ontstaan vaak bij het opstarten van sportactiviteiten na een lange periode van rust.  Bij veel explosieve oefeningen zoals springen of sprinten is de kans extra hoog. Tevens kan de stand van de voeten zorgen voor (sneller) toename van klachten of bijvoorbeeld een verminderde stabiliteit.

Wanneer het nieuwe seizoen start, is het goed om de traingingen weer rustig op te bouwen met een goede warming up en cooling down waarbij het rekken ook goed wordt meegenomen. Tevens is het goed om in de zomervakantie lekker gevarieerd te blijven bewegen, ga bijvoorbeeld lekker fietsen, zwemmen of voetballen met vriendjes.

Heeft je kind toch een blessure opgelopen door het sporten of door de groei? Maak gebruik van de gespecialiseerde kinderfysiotherapeut.

Geen opmerkingen: