woensdag 21 juli 2021

A'j plat kunt praoten moj't neet laoten - deel 4

‘t Löp zoas ’t löp

As hardlooptrainer hol ik natuurlek de vakliteratuur bi-j. ’t Is wal lasteg um 't verschil te zeen tussen objectieve informatie en verhalen met commercieel belang.

In de leste Runnersworld las ik een quote dee zondermeer past bi-j de belangriekste uutgangspunten van Loopgroep Zandloper “samenbrengen van mensen waarbij de mentale en fysieke gezondheid centraal staan.

De lichameleke veurdelen bunt denk ik wal algemeen bekend. Conditie, spierkracht, botdichtheid en natuurlek motte wi-j het onderhold van 't immuunsysteem ok neet onderschatten.

Mentaal is wat lasteger te begriepen, maor de wetenschap hef de leste twinteg jaor al het neudege van 't raodsel ontrafeld. Veural duursporten bliekt een positieve invloed op onrust en ’t prakkizeren te hebben.

‘k had al enkele jasoren last van een burn-out, ton ik in 2000 bi-j een psychiater kwam en hee mi-j vertellen ovver een onderzoek van Dr. Ruud Bosscher, waorbi-j de relatie tussen een vol heufd en een duursport was an-etoond. As fanatiek volleyballer zat ik daor natuurlek neet op te wachten, maor as hee mi-j ezegt hat da’k iedere dag een uur handstand most doon, dan had ik ok eluusterd.

Jan te Brake sr. was toovalleg op bezeuk bi-j mien buurman Jan jr. Ik dacht lao'k metene maor vraogen waor ik mot waen om mi-j bi-j AVA '70 an te melden. Jan sr. hef mi-j later wal eens ezegd, dat hee ton dacht “dat wordt er geen ene”. Nao een moeizame start, kreg ik al snel de smaak te pakken.

Um nog terug te kommen op de belangriekste uutgangspunten: fysiek fit worden, had ik wal verwacht, en tot mien verrassing hef mien heufd d'r ok völle baat bi-j.

Ik heb völle verschillende opleidingen evolgd, maor de opleiding tot running-therapeut hef het meeste indruk op mi-j  emaakt. Hoo het fysieke en het mentale soms wal good en soms wat lasteger met mekare warkt is een interessante vraog. De kommende kere zal ik wat uutgebreider ovver dit onderwerp schrieven.

Hol ow good!  Henk@lg-zandloper.nl

Geen opmerkingen: