zaterdag 30 oktober 2021

(Sport)blessures tijdens de groeispurt

Elke maand zullen MSc Kinderfysiotherapeut Elke Schuurman en MSc Manueeltherapeut Mark te Brake een blog schrijven over diverse onderwerpen. Elke zal vanuit haar specialisatie in gaan op blessures, de preventie van blessures bij kinderen en de motorische ontwikkeling van kinderen. Mark zal zich voornamelijk richten op diverse onderwerpen binnen de hardloopsport. Dit kan variëren van hardloopblessures tot diverse trainingsmethodes, denk hierbij aan intervaltraining of heuveltraining. De blogs worden geschreven aan de hand van de nieuwste wetenschappelijk inzichten en ervaringen en kennis van de fysiotherapeuten. Elke en Mark zijn beide werkzaam als gespecialiseerd fysiotherapeuten van Fysio Oude IJsselstreek op de locatie in Terborg, maar sinds vorig jaar ook op de locatie in Aalten op het terrein van atletiekvereniging AVA’70.  Op deze locatie kunt u gebruik maken van onder andere de specialisaties manuele therapie, kinderfysiotherapie en sportfysiotherapie.

(Sport)blessures tijdens de groeispurt

Kinderen in de puberteit groeien in periodes ontzettend hard, we noemen dit ook wel de groeispurt.

Deze periode begint bij meisjes vaak iets eerder als bij jongens en duurt gemiddeld een jaar of 3/4. Zoals eerder al beschreven zien we in deze leeftijd veel groeischijf gerelateerde klachten. Ook op andere blessures is het risico in deze leeftijd iets groter.

Wanneer kinderen groeien gebeurt er ontzettend veel in het lichaam. Het hele lichaam veranderd en groeit. Het is misschien voor te stellen dat, wanneer je lichaam veranderd, je bepaalde taken ook opnieuw moet aanleren. Vaak horen pubers dat ze er slungelig uitzien of slungelig lopen. Dit komt doordat de motoriek anders wordt.

Voor iedere taak hebben we een motorisch programma. Een voorbeeld als we een bal schoppen, maak je je klaar om je been uit te zwaaien, naar de bal te zwaaien en deze weg te trappen in de richting van bijvoorbeeld de goal. Dit wordt op een gegeven moment vanzelfsprekend, het is een aangeleerde taak die we steeds beter beheersen en die je op jou lichaam hebt aangepast. Het motorische  programma is gemaakt. Je kunt je misschien voorstellen dat wanneer je groeit je hele lichaam moet wennen aan die lange ledematen, wanneer je een bal trapt, sta je ineens hoger boven de grond, je benen zijn langer en je spieren hebben zich niet meteen aangepast aan de kracht die ze nu moeten gaan leveren. Alles lijkt soms wat ‘onhandig’ te gaan.

Het kind moet de taak dus gaan aanpassen, dit gebeurt automatisch door steeds te blijven herhalen, we noemen dit ook wel trial en error. De motorische taak wordt weer makkelijker doordat deze opnieuw ‘geprogrammeerd’ is.

Je kunt je wellicht voorstellen doordat kinderen veel groeien ze gevoeliger zijn voor blessures. Gelukkig zijn kinderen in staat om de taak snel aan te passen door mee te doen tijdens het sporten.

Ervaar jij of je kind al langere tijd deze klachten? Of lukt het niet zelf deze klachten onder controle te krijgen? Neem dan contact op met de gespecialiseerd kinderfysiotherapeut of de hardloopfysiotherapeuten van Fysio Oude IJsselstreek.

info@foij.nl - tel.0315-329255

Geen opmerkingen: