maandag 4 oktober 2021

Een marathon van anderhalf jaar?!

Walter, Rinke, Evelien en Walter

‘Nog precies drie weken en dan lopen we (ik met 20 avajanen) over de Coolsingel dé langgekoesterde ultieme loop: De 40ste editie van de Marathon van Rotterdam. Lang verwacht en eindelijk gekomen…Met Arja, Wim Rensink en Rinke staan we al rennend in onze vroege vogel zondagmorgenloop figuurlijk even stil bij dit feit. Want ook vandaag moeten er weer de nodige kilometers gemaakt worden en dan maar liever vrog (want dan hi-j nog wat an de dag). De een heeft het over het  pijntje in de rug, de ander veult het in de kuut en ik? Ach… ook mijn ledematen schreeuwen de laatste weken met regelmaat: “Nee, niet weer vandaag die o zo veule kilometers…?!”.

Met regelmaat heb ik met mijn medelotgenoten tijdens mijn donderdagavond- of lange duurlooptrainingen over onze megalange voorbereidingsperiode in de aanloop naar Rotterdam. ‘t Zal november 2019 zijn geweest toen her en der bij Ava de wens kwam om weer met een grote groep op 5 april 2020 mee te doen aan de marathon. Allemaal aangewakkerd door ene Geert W. Een mooie kans op herhaling van 2016 editie waar ook Rotterdam onveilig werd gemaakt door een geel lawaaierig maar o zo blij legioen uit Aalten. Ook ondergetekende was daarbij en ik kan je vertellen: zoiets wil je gewoon niet missen. 

Ook bij mij (die nota bene had gezegd: “Eens en nooit meer”) zat toch nog wel stiekem een wens om ooit mijn gelopen marathontijd aan te scherpen. Dat willen winnen instinct zit blijkbaar toch wel in mijn Hoornenborggenen en komt er op zo’n moment (helaas) boven drijven. T is gewoon niet te stoppen hoeveel ik me er soms tegen verzet. Echter de klap van het bericht dat er een dikke streep door 5 april 2020 werd gezet, voel ik nog. Ik (naïef dat ik ben) heb blijkbaar met oogkleppen op rennend onder invloed van de drug endorfinen, niet doorgehad dat corona toch écht hier een stokje voor kon steken. Nou ja, de rest van het verhaal valt te raden.. gewoon doortrainen en rennen waarbij 24 okt 2021 in een hele verre toekomst ligt. Door de coronaperiode ga je stiekem nergens meer van uit en leef (lees: ren) je bij de dag want alles gaat toch op slot en wordt geannuleerd. 

T is inmiddels zomer 2021 en we zijn 16 maanden verder. Ik hoor plotseling binnen AVA en onder mijn loopvriendjes toch wat geroezemoes ontstaan. Want áls de 24ste okt de Marathon van Rotterdam door zou gaan, dan zouden we toch wel midden in onze zomervakantie wel met HET SCHEMA moeten starten. Jao Jao dacht ik nog… Ik geleuf dr niks maer van!  En bemerk bij mezelf dat door dit afgelopen rare coronajaar ik eigenlijk afgeleerd heb om te plannen (want het loopt toch altijd anders). Maar ja.. Vorden kastelenloop (onze 30tiger) staat wel met potlood op de kalender en komt dichterbij… en wat nog bruter is: Pas na Vorden weten we (inmiddels een aardig geslonken groepje verschoven ticket bezitters)  of we niet voor de k…tste k…t die dertig keiharde kilometers gaan afzien. Als ik over de streep in Vorden kom, ben ik blij met mijn tijd, maar nog blijer dat ik er ben (en niet nog eens 12 erbij moet gaan lopen). Stiekem hoop ik dat die 42 kilometer dit jaar niet meer gelopen hoeft te worden. 

‘Auw’: Donderdag16 sept komt dan toch dat door mij niet meer verwachte bericht: De burgemeester van Rotterdam geeft definitief groen licht voor de 40ste editie van De Rotterdammarathon op 24st oktober. Ik moet wel een paar keer (en nog meer) slikken als ik dat bericht op de a-groep app het bericht lees.  Jeemig… Nu wordt het dus toch écht serieus… En op een of andere manier daalt het nog maar langzaam in en wil ik er nog niet aan. Totdat afgelopen donderdag Evelien, Luuk en Erwin beginnen over de bus regelen… 

En weet je… Er begint de laatste 48 uur toch echt wat te kriebelen. Zo’n beetje blij spannend gevoel… t Gaat écht gebeuren… Die grote ultieme happening, waar we zolang met ook zoveel plezier in de marathongroep, maar ook met mijn donderdagavondcluppie zo veel leuke, grappige theorieën en verhalen over gedeeld hebben. En ik besef: Wat had ik die lange aanloop met afzeggingen en onzekerheden niet willen missen. En nee… Niet  ‘gedeelde smart is halve smart’ is de meest toepasselijke uitdrukking over afgelopen anderhalf jaar, maar: “Teamwork makes the dream work “. Lieve ava-loopvriendjes en vriendinnetjes DANK voor alle fijne, inspirerende en vaak lachwekkende duurloopjes! Ik had ze niet willen missen!

Gerdy Hoornenborg

Geen opmerkingen: