zondag 17 oktober 2021

Marathon van Amsterdam juicht om parcoursrecords

Mark te Brake

Tamirat Tola heeft de 45e editie van de marathon van Amsterdam gewonnen. De atleet uit Ethiopië liep daarbij een parcoursrecord: 2.03.39 (officieus). De oude toptijd in Amsterdam dateerde uit 2018 en stond op naam van de Keniaan Lawrence Cherono in 2.04.06. 


Tola liep in de laatste 3 kilometer weg uit een kopgroep. Alleen zijn landgenoot Leul Gebresilase bleef nog enigszins in zijn buurt, maar zag in de slotfase de Keniaan Bernard Koech nog passeren. Die werd ongeveer een halve minuut na Tola tweede. Tola kwam naar Amsterdam met een persoonlijk record van 2.04.06. 


Het oude record in Amsterdam stond sinds de vorige editie van 2019 op naam van de Ethiopische Degitu Azimeraw: 2.19.26. De tweede plaats was voor Maureen Chepkemoi, eveneens een Keniase. Zij bleef, een kleine 2,5 minuten na Tanui, de Ethiopische Haven Hailu net voor. 


Ook bij de vrouwen kwam de winnares tot een parcoursrecord. De Keniase Angela Tanui finishte in het Olympisch Stadion in 2.17.57 (officieus). Geen atlete liep dit jaar sneller. 


Khalid Choukoud 

Khalid Choukoud werd voor de tweede keer Nederlands kampioen. Dat deed de 35-jarige Hagenaar in een tijd van 2.10.25 (officieus). Titelverdediger Abdi Nageeye ontbrak in Amsterdam. Hij richt zich op de marathon van New York. Choukoud veroverde eerder in 2016 de Nederlandse marathontitel. Dit jaar scherpte de geboren Marokkaan in Siena zijn persoonlijk record op de klassieke afstand van 42,195 kilometer aan tot 2.09.55. Hij voldeed daarmee aan de olympische limiet en ook al aan de limiet voor deelname aan de WK van volgend jaar. In Tokio stapte hij afgelopen zomer uit vanwege maagklachten. 


Ruth van der Meijden 

Bij de vrouwen ging de titel naar Ruth van der Meijden. De 37-jarige atlete uit Groesbeek finishte in 2.29.56. Van der Meijden nam in de slotfase afstand van titelverdedigster Bo Ummels en bleef maar net boven haar persoonlijke record van 2.29.30, eerder dit jaar gelopen in Enschede. Ummels bereikte, gehinderd door kramp, een kleine 2 minuten na de winnares de finish. Ook Van der Meijden veroverde eerder in 2016 de nationale titel. 


Aaltense atleten 

Ook de Aaltense atleten Mark te Brake en Tom van Beusekom liepen prachtige tijden. Mark kwam in een tijd van 2.30.47 over de finish en Tom deed er ruim 20 minuten langer over in 2.52.23. 

Tom van Beusekom

1 opmerking:

Gerrit zei

Zie wel meer Aaltenaren in de uitslagen staan, oa Niek Kleinhesselink 3:55:18