zaterdag 23 oktober 2021

Dit is de beste leeftijd om een marathon te lopen

Dit is de reden waarom je op latere leeftijd nog steeds snelle tijden kunt lopen
Een groep Spaanse onderzoekers onderzocht wat de beste leeftijd is om een marathon te lopen. Voor het onderzoek werden de tijden van 45.000 finishers tijdens de New York City Marathon onderzocht.

De beste leeftijd om een marathon te lopen

Uit het onderzoek bleek dat de beste leeftijd om een marathon te lopen voor mannen 27 jaar is en voor vrouwen 29 jaar. Opvallend is dat 18-jarige marathonlopers vergelijkbare tijden lopen als marathonlopers van 60 jaar. Dit resultaat kan gedeeltelijk worden verklaard omdat 60-jarige marathonlopers meer ervaring hebben met deze afstand, maar de wetenschap laat ook zien waarom 60-jarige marathonlopers nog steeds goede tijden kunnen lopen op de marathon.

Kijk naar Tommy Hugheses. De 59-jarige Noord-Ier liep vorig jaar een tijd van 2:27:52 tijdens de marathon van Valencia. Hij finishte ongeveer 4 minuten eerder dan zijn 34-jarige zoon Eoin, die een tijd van 2:31:30 liep. Een leuk feit: samen liepen ze een tijd van 4:59:22. Dit was een Guinness World Record voor snelste vader-en-zoon-duo.

Onderzoek naar het verschil in VO2-max

Hugheses en zijn zoon Eoin namen, na de marathon van Valencia, deel aan verschillende fysiologische testen. Tijdens de testen werd er gekeken naar de VO2-max (de hoeveelheid zuurstof die je tijdens het hardlopen kan gebruiken) van vader en zoon. Opmerkelijk was dat Tommy en Eoin vergelijkbare VO2-max scores hadden. Tommy had een score van 65,4 ml/kg/min en Eoin een score van 66,9 ml/kg/min. Hiermee lijkt Tommy in staat te zijn om een hele marathon in de buurt van zijn VO2-max te lopen.

Interessant is dat voor Gene Dykes (zie hoofdfoto) hetzelfde geldt. Dykes liep op 70-jarige leeftijd een marathon in een tijd van 2:54:23. Dit wil zeggen dat hij de hele marathon op 95% van zijn VO2-max liep.

Zo voorkom je dat je VO2-max afneemt

Lopers kunnen op latere leeftijd nog steeds een goede tijd lopen op een marathon, omdat sommige oudere lopers nog steeds in staat zijn om een lange periode dicht bij hun VO2-max te lopen. Maar er is nog een reden: een ander onderzoek toont aan dat levenslange lichaamsbeweging de afname van je VO2-max kan tegengaan. Dit wil zeggen dat, als je decennialang constant loopt, je VO2-max niet met hetzelfde tempo zal afnemen als bij leeftijdgenoten.

Dit is een interessant resultaat. Eerder werd aangenomen dat je VO2-max vanaf 70 jaar afneemt. Het onderzoek laat zien dat je niet alleen ouder wordt, maar ook fitter blijft. (bron)

Geen opmerkingen: