woensdag 31 januari 2024

Hoe slecht is roken voor een hardloper?

Je zal altijd een betere conditie hebben als je niet rookt

Dat roken niet goed voor je is, weten we allemaal. Maar hoe slecht is een sigaret voor je conditie? En kun je de schade compenseren door veel te sporten?

Het is niet zo dat je per definitie een slechte conditie hebt als je rookt. Maar je zal altijd een betere conditie hebben als je niet zou roken. De schadelijke stoffen in tabaksrook verminderen namelijk je longfunctie en beïnvloeden je bloedsomloop, wat gevolgen heeft voor je sportprestaties.

Lager duurvermogen

Als je een lichamelijke inspanning levert, heb je extra zuurstof nodig. Meer zuurstof betekent dat er in je spieren meer koolhydraten (en vetten) kunnen worden omgezet tot energie. Roken zorgt ervoor dat je longen slechter functioneren en je juist minder zuurstof binnenkrijgt. Zodra de hoeveelheid zuurstof die je spieren nodig hebben om koolhydraten en vetten om te zetten tot energie hoger is dan wat jij nog kan inademen, schakelt je lichaam over op een andere energievoorziening. Je spieren gaan dan snelle suikers (glycose en glycoceen) gebruiken die zonder zuurstof omgezet kunnen worden tot energie. Dit heet de anaerobe fase. Je lichaam houdt lichamelijke inspanning in deze fase niet heel lang vol, vanwege de beperkte hoeveelheid suiker die in je spieren kan worden opgeslagen en de afvalstoffen die vrijkomen bij dit verbrandingsproces. De schadelijke effecten van roken zal je dus vooral merken tijdens langere duurinspanningen.

Minder kracht en slechter herstel

Naast je longen tast roken ook je bloedsomloop aan, het verlaagt het zuurstofgehalte in je bloed. Negatieve effecten hiervan op je sportprestaties zijn onder andere een afname in kracht en flexibiliteit, snel buiten adem raken en een traag herstel na blessures. Tot slot moet je hart door al dat tekort aan zuurstof harder werken om alsnog voldoende zuurstof door je lichaam te verspreiden. Hierdoor gaat je rusthartslag omhoog, terwijl je maximale hartslag door het roken juist lager wordt. Het verschil tussen die twee wordt minder groot en daarmee ook het vermogen van je hart. Hierdoor kun je zowel minder lang, als minder intensief sporten.

Stoppen met roken

Sporten is goed voor je, maar maakt de schadelijke effecten van roken niet ongedaan. Het beste kun je die sigaretten dus links laten liggen! En zodra je stopt met roken, kun je na een maand al een positief effect merken op jouw hardloopprestaties. Je longen beginnen beter te functioneren, je bloedsomloop verbetert en je conditie gaat met sprongen vooruit. Stoppen met rokken is misschien wel de snelste manier om jouw conditie te verbeteren. (bron)

Geen opmerkingen: