maandag 1 januari 2024

Verslag van de 14e Nieuwjaarsloop van Aalten naar Bredevoort

Gerben, Evelien, Geert, Andre, Gerdy en Gerrit
Het is altijd weer een verrassing hoeveel hardlopers er op komen dagen op mijn uitnodiging voor de traditionele Nieuwjaarsloop. Meestal zijn het tussen de 5 en 10 personen die op deze eerste dag van het nieuwe jaar wat vroeger uit hun bed komen. Sommige hebben misschien maar de helft van de uren geslapen dan anders! Echte bikkels dus, vandaag komen er 6 opdagen. Het rondje gaat zoals altijd in de richting van de Slingeplas, al moet er met het hoge water vandaag wel het één en ander aan de route aangepast worden.

Door de hoge waterstand in de Slinge loopt de afgelopen dagen het Retentiegebied van de Slingeplas bij Bredevoort vol water. Het retentiegebied is het land rondom de Slingeplas dat door dijken omgeven is en dat dient als wateropvang bij hoge waterstanden. Op deze wijze worden overstromingen in Aalten en verder richting Doetinchem voorkomen. Als de waterstand de hoogte van de overloop bij de De Twee Bruggen bereikt, stroomt het water over deze overloop de weilanden in. Met de nabijgelegen stuw kan het Waterschap de waterstand nog enigszins reguleren. De weilanden achter de Slingeplas staan blank en de Goordiek en het weggetje richting Slingeplas staan gedeeltelijk onder water.

Het is dan ook een prachtig gezicht en Andre en Gerben zouden de jaarlijkse duik bijna in een weiland kunnen doen. Maar echte tradities moet je ook niet veranderen en na hun duik in de Slingeplas lopen we in een rustig tempo terug naar Aalten. De eerste kilometers van 2024 staan weer genoteerd! 

Andre en Gerben

Geen opmerkingen: