donderdag 11 januari 2024

Pijnlijke longen door koude lucht? Dit kun je doen

Het is niet gevaarlijk, dus je kunt lekker buiten blijven blijven lopen deze winter!
Waarom je longen pijn doen als het koud is

Krijg je tijdens je training in de winter regelmatig last van je longen? Een brandend gevoel of pijn van je keel tot diep in je longen bij elke ademteug? Dit heeft alles te maken met het feit dat koude lucht bijzonder droog is. Je longen zijn warm en vochtig, daarom is het onder andere de taak van je neusholtes om de lucht op te warmen en te bevochtigen. In de winter kan dit een extra uitdaging zijn, daardoor kunnen vooral de eerste paar ademteugen met koud weer pijnlijk zijn. De droge lucht is trouwens ook de reden dat je in de winter sneller een loopneus krijgt.

Mocht je je zorgen maken over de pijn: voor zover bekend is het niet gevaarlijk. Je kunt dus lekker buiten blijven lopen deze winter.

Zo voorkom je pijn in je longen tijdens je training in de kou

Niet hardlopen in de winter is natuurlijk geen optie. Bij ijs op straat of stevige vrieskou die je in je botten voelt kun je je training altijd nog naar een loopband verplaatsen. Ga je buiten hardlopen? Met deze tips heb je geen last meer van pijnlijke longen.

Adem door je neus

Als je door je neus inademt, wordt de lucht opgewarmd en bevochtigd. Dit is de makkelijkste manier om zere longen met koud weer te voorkomen. Nog een pluspunt: door je neus ademen kan je prestatie verbeteren. Ben je niet gewend om tijdens het hardlopen voornamelijk door je neus te ademen? Dan is ook de volgende tip voor jou.

Loop rustig

Bij hoge inspanning ben je eerder geneigd om door je mond te ademen, waardoor de lucht minder goed opwarmt. En: hoe sneller je ademhaling, hoe meer pijn de kou zal doen. Verplaats een pittige intervaltraining dus beter naar een wat minder koude dag en loop voor nu even een stuk rustiger. Op een rustig tempo kun je prima door je neus in en uit ademen. Inmiddels weten we ook dat je sneller wordt door vaker langzaam te lopen.

Draag een buff of sjaal

Helpt het niet en heb je nog steeds last van pijnlijke longen? Dan kun je ook een buff (dit is onze favoriet) of sjaal over je neus en mond dragen. Een dun laagje stof zorgt ervoor dat de lucht nog meer opwarmt. (bron)

Geen opmerkingen: