zaterdag 20 januari 2024

De Dijkencross is 56 jaar oud, maar springlevend

Honderden lopers trokken hun hardloopschoenen aan voor de vierde en laatste run van 2023/2024

PANNERDEN - De Dijkencross is met 56 jaar echt een klassieker, maar nog steeds springlevend. Met een sterk verjongd bestuur ziet de toekomst van hardloopwedstrijd er florissant uit. Honderden lopers trokken zondag 14 januari hun hardloopschoenen aan voor de vierde en laatste run van 2023/2024.

De laatste twee zondagen van december en de eerste twee januari, rennen van dijk tot dijk, vijf of tien kilometer (kinderen 2,5 kilometer), ondertussen alle weerelementen trotserend: wind, regen, hagel en sneeuw. Dát is in notendop de Dijkencross. Bestuurslid Wim Reijmer, uitbater van café De Dijk, het episch centrum van de cross: “Het weer is elke week anders, deze keer hebben we alleen geen sneeuw gehad. Ooit hebben we een keer de Dijkencross moeten aflassen vanwege te veel sneeuw. Enkele lopers hebben ‘m toen wel gelopen. Toen hebben we tegen elkaar gezegd dat de Dijkencross altijd doorgaat.”

Dat kan ook met het vrijwilligersbestand. Veel inwoners uit het dorp steken de handen uit de mouwen en ook de jeugd laat zich niet onbetuigd. Jitske Loef knikt. De jonge Pannerdense geeft samen met Marit van Ophuizen, Sander Meulebeek, Thomas Lindner, Elin Bodde, Aniek Reijmer en Gobihan Sugunakumar nieuw, fris elan aan het bestuur. De ‘oude’ garde Wim Reijmer, Theo Vreman en Albert Janssen completeert het zevental. Wim Reijmer lacht: “Met deze jongelui erbij kunnen we zeker nog 56 jaar jaar vooruit. En niet alleen in het bestuur is er voldoende aanwas. Kijk maar eens naar de verkeersregelaars, ook daar zit veel jeugd bij. Jitske: “Het is een prachtig evenement, heel gezellig en gemoedelijk. Iedereen wil daar graag bijhoren.”

Deelnemers omarmen die speciale sfeer. Voor het prijzengeld komen ze niet naar Pannerden. Jitske: “Dat hebben we niet, de winnaars krijgen een bos bloemen en alle deelnemers een t-shirt.” Desondanks deden in het verleden nationale toppers als Gerard Tebroke, Gerard Nijboer en Bram Som mee. Ook Frank Futselaar kent het parcours op zijn duimpje, hij won regelmatig de vijf en tien kilometer. Dit jaar was hij niet van de partij. Zo kon Tom de Gelder uit Arnhem op de vierde zondag zonder kleerscheuren naar de winst op de vijf en tien kilomter lopen. Het eindklassement won hij niet. Om daarin mee te doen moet je minstens drie van de vier keer meedoen, de beste drie tijden tellen. Maarten Hoksbergen uit Didam ging daardoor met de eindoverwinning aan de haal. Duivenaar Justin van der Steen, derde op de laatste zondag, won het overall-klassement op de vijf kilometer. (bron)

Geen opmerkingen: