dinsdag 31 december 2024

Verslag van de 12e Silvesterlauf in Bocholt(D)

Startnummers van verschillende wedstrijden

De laatste hardloopwedstrijd van het jaar. Het is ook een moment van reflectie en voor mij de afsluiting van een periode. Vorig jaar eind december liep ik samen met een grote groep hardlopers een kerstboom richting het Duitse achterland. Aan het eind van het loopje kwam ik in gesprek met oud-schoolgenoot en levenslang-hardloper Gerrit Dijkslag. Vol trots vertelde ik hem mijn prestaties als beginnende hardloper en ik hing natuurlijk aan zijn lippen toen hij enkele van zijn prestaties noemde en hij gevraagd en ongevraagd advies gaf aan deze beginnende hardloper.

Ik vertelde hem dat ik bijna ieder weekend wel een wedstrijdje liep en Gerrit was daar toch wel een beetje ontstemd over. Hij had alle begrip maar hij kon er zijn goedkeuring niet aan geven. De belasting voor een beginnende hardloper was veel te hoog en eenmaal midden 50 was het helemaal onverstandig zoveel wedstrijden te lopen. Hel en verdoemenis werden voorspeld en misschien wel een voortijdig einde van mijn korte hardloopcarrière.

Mocht u nu denken, Hans heeft toen gelijk de aankomende startbewijzen ter overname geboden, dan zit u er een tikkeltje naast. Eigenwijs als ik ben, dat is de combinatie Monasso/Rave, besloot in 2024 op zijn minst elke week een wedstrijd te lopen. Met wat kunst en vliegwerk is me dat geluk.

Tot het gesprekje met Gerrit had ik 17 wedstrijden gelopen in 12 weken. In 2024 mocht ik er nog 67 wedstrijden bijtellen met als afsluiter de 5Km Silvesterlauf in Bocholt.

Niet in een spreadsheet maar op de achterkant van een envelopje maakt ik even een kort overzicht van welke afstanden ik gelopen heb tijdens deze wedstrijden:

1x Koning van de Beeklaan – sprint

30x een 5km wedstrijd

13x een 10km wedstrijd

2x een 15km wedstrijd

11x een officiële halve marathon wedstrijd

1x  een 25km wedstrijd

1x een 30km wedstrijd

4x een marathon afstand of langer

Ik vind het een mooie prestatie en ben blij dat ik heel gebleven ben. En heel eerlijk: ik heb zeker wel geluisterd naar mijn lichaam en natuurlijk had Gerrit ook wel gelijk. Het zal mijn progressie af en toe best wel een beetje tegengewerkt hebben. Toen ik de Landschapsmarathon als derde marathon in drie weken liep heeft me dat zeker weerhouden van een mooie eindtijd op de marathon. Maar dat vinken we in 2025 wel een keer af. Het belangrijkste is dat ik er ontzettend veel plezier aan beleefd heb en dat ik heel veel blije koppies steeds weer opnieuw gezien heb.

Volgens Strava kwam ik Annemarie Arentsen, Dennis Bloemers en Stefan Scanu het meest tegen tijdens de wedstrijden en alle drie waren dan ook voorbeelden voor mij om mezelf weer te bewegen tot betere prestaties. Dennis heeft me zelf gepaced naar een PR op de 5km bij de Zandloop in Lintelo. Maar ook de familie Bruil met als boegbeeld de altijd optimistische en warmbloedige Gabriëlle, haar beide hardlopende broers Wilco en Nick en zusje Rebecca kwam ik telkens weer tegen. Samen met Wilco en Gabriëlle heb ik dan ook de reis naar Nijmegen gemaakt voor de 7-heuvelenloop, u weet wel, de wat magere kopie van de 7-bultenloop in Aalten.

Ook Frank van de Wal, de 60-jarige knaap uit Doornenburg, maakte mij regelmatig warm om een wedstrijd te lopen en andersom kon ik hem warm krijgen voor wat wedstrijden in het Aaltense. Hij kreeg me zelfs zo gek om een 24-uursloop in Nijmegen te lopen maar ook stonden we samen aan de start van de 45km Airborne Freedom run. Ik liep daar onder de naam van Samira de Blij die mij het nummer cadeau gaf omdat ze zelf niet kon lopen. 

Op dinsdagavonden mocht ik voor hardlooptrainer spelen. Mijn pupillen Patrick Hoenderboom en Niels Houwer werkten beiden naar de Kramprun toe en onze gezamenlijke loopjes sparkten joy. Ons startpunt was veelal Dorcas en regelmatig zag ik vanuit tegenovergestelde richting Ineke Graven komen. De keren dat ik met de jongens dezelfde kant als Ineke opliep moedigde ik ze wel eens aan om het tempo van Ineke te volgen maar helaas kreeg ik als trainer telkens nul op het rekest.

Ook de familie Rusink kom ik zeer regelmatig tegen waarbij de goedlachse Lynn dit jaar een mooie progressie heeft laten zien. Ze kwam me regelmatig voorbij lopen en moedigde me daarbij altijd aan om door te zetten. Ook vader Roel is een baken maar dan iets verder vooruit om naar toe te lopen (of achteraan te lopen). Bij de oudejaarsloop in Vorden kwam Roel me keurig voorbij op het 10km punt van de 15km loop. Eigenlijk precies zoals verwacht.

Samen met Henk Mengers vertrok ik een keer onder tropische omstandigheden naar Dülmen om daar de Wasserlauf te lopen. Henk is na wat malheur in 2024 toch weer teruggekomen op zijn oude niveau. Hij ging in de loop van het jaar steeds harder lopen.

Een aantal van de 5km wedstrijden betrof de Parkrun in Sonsbeek. Hans van der Meer en Zeger van Vreeswijk waren daar ook regelmatig van de partij waarbij Zeger het voorbeeld geeft van waar ik graag naar toe zou willen.

Ook Gerrit Dijkslag koos zijn momenten en er waren een aantal wedstrijden waarin wij de degens konden kruisen waarbij Gerrit steevast de bovenliggende partij was. Bij de Woest Lochemsebergloop had ik materiaalpech, maar uiteindelijk kon ik eind 2024 tijdens de Walfortrun Gerrit voor het eerst achter mij laten op de 10km. Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar ik was er blij mee.

Maar mijn nemesis is natuurlijk Rinke ter Haar. In de voorbije jaren moest ik altijd maar weer mijn meerdere in hem erkennen wat op zich helemaal niet zo erg hoeft te zijn maar een talent van Rinke is toch wel dat hij bewust en onbewust je duidelijk kan maken dat je nog maar net komt kijken en nog een lange weg te gaan hebt. Als disclaimer moet ik er wel even bijzeggen dat dit ook aan mezelf kan liggen.

Aan het eind van het jaar kwam ik de ernstige architect tegen bij zowel de Keiloop als de Silvesterlauf. Bij de Keiloop had Rinke het voordeel dat ik een dag van tevoren de 15km oudejaarsloop had gelopen en sportief als ik ben heb ik hem ook nog even van dat feit op de hoogte gesteld. Niets weerhield hem ervan om nu voor mij te gaan lopen en me daarmee helemaal naar de gallemiezen te laten lopen. Ik zal van beide wedstrijden geen eindtijden noemen maar bij beide wedstrijden kwam Rinke een tikkeltje later over de eindstreep. Maar het pleit is nog niet beslecht, Rinke laat weer progressie zien in zijn tijden en ik zal alle zeilen bij moeten zetten om ook in 2025 voor te blijven.

Bijzondere dank gaat ook naar Rob Jansen. Wanneer een fotograaf je tijdens het hardlopen nog enigszins aanschouwelijk op de foto kan zetten, dan ben je een hele goede. En Rob zat er telkens weer, zomer of winter, altijd van de partij. Bedankt voor die inspanning Rob en bedankt voor al het beeldmateriaal.

Het gevaar van noemen van namen is dat je een heleboel mensen niet noemt terwijl ze wel indruk hebben gemaakt of best belangrijk voor je waren. Of dat je samen een enkel moment van verstandhouding had. In het Duitse waren daar Fabrice Boessinger en Stephan Lüth, mannen die je inspireren en motiveren en Bianca Piek omdat ik haar werkelijk overal tegenkom.

Maar ook Aarnoud, Andre (3x), Angelique, Anouk (2x), Arjan, Bastiaan, Berjan, Bert, Boyke, Camille, Carsten, Christian, Cindy, Daan, Debora, Denise, Dennis (2x), Devlin, Dick (2x), Dirk,Eline, Eljo, Emiel, Eric, Erik, Erno, Ernst, Erwin, Frank (3x), Geert, Geertje, Ger, Gerben, Gerhard, Gerjan, Gerrit, Gijs, Hannah, Hans (6x), Heini, Henk Jan, Henk (3x), Herman, Ibrahim, Ingrid, Isa, Ischa, Jan, Jan-Jaap, Jelle, Jens, Jeroen (2x), Johannes. John, Joost, Jop, Joran, Jorik, Jos, José, Judith, Juliette, Jörg, Karin, Katja, Kees, Kilian, Kyra, Lars, Leo, Leon (2x), Lianne, Linda (3x), Lobke, Loes, Luca, Luuk, Lydia, Maarten, Maartje, Maike, Marcel (4x), Marco, Marieke, Marijke, Marijn, Marion, Marjolein, Mark (2x), Martie, Martijn, Mats, Maurice, Melanie (2x), Mijke, Miranda, Nathalie, Niek (3x), Patrick (3x), Peter, Petra (2x), Pieter, Raymond, René, Rob, Robbin, Robert (2x), Roland, Ronnie, Ronny, Roy (4x), Rudi, Ruud, Sandra (3x), Siep, Simone, Sonja, Sven, Thije, Thomas (2x), Thu, Tijn, Tim (2x), Tjarda, Tjibbe, Tom, Ton, Tonnie, Tonny, Verena, Vibeke, Vincent, Volmer, Véronique, Wesley, Wilco (2x), Wilfred, Wilko, Wim, Wouter en Yannick bedankt voor jullie prestaties en aanmoedigingen.

En als laatste wil ik alle clubs en vrijwilligers bedanken die al deze evenementen mogelijk maken, waarbij een eervolle vermelding naar Ava gaat. Er is geen club die zoveel evenementen organiseert en die de zaken zo goed voor elkaar heeft, vooral wat betreft de tijdwaarneming.

Oh wacht, dit was een verslag van de Silvesterlauf in Bocholt. 20:32 op de 5km. Dat is 46 seconden sneller dan Rinke en 45 seconden sneller dan Renée maar 33 seconden langzamer dan Rene. Eerste bij de M55. Het was een mooi loopje.

En over 2024 gesproken: ik verbrak op alle afstanden mijn PR’s en liep in het totaal ongeveer 2900km. Speciale dank aan Heini Rave voor de dagdagelijkse support.

Hans Monasso

Aaltenaren sluiten 2024 sportief af in Bocholt (D)

Rinke, Theo en Bram

Bocholter Sylvesterlauf 5 km, 21:18 minuten, 4e plaats M50

Op 31 december, oudejaarsdag, hebben we het jaar weer sportief afgesloten. Voor de 11e keer heb ik meegedaan met de Sylvesterlauf in Bocholt. Ooit, op m’n 43e verjaardag, kreeg ik van zwager Hans een kaartje voor deze hardloopwedstrijd. Zwager Hans en schoonzus Ellen helpen daar al jaren mee met de organisatie. Sindsdien doen Sam en ik trouw mee met dit mooie loopje door het Bocholtse bos. Door een hardnekkige blessure moest Sam deze keer verstek laten gaan. De laatste jaren gaan we samen met Geert, de godfather van dit fijne weblog, en met zijn zoon Bram. Het is elk jaar weer zoeken waar we ook alweer moeten zijn. Geert meent nog altijd dat het sympathieke hardloopevenement dichtbij Bahia is en Bram weet zeker dat hij daar ergens in de buurt een Esselinktuin heeft ontworpen. En elk jaar missen we weer Bahia en ook die tuin. Afijn, ook dit jaar zijn we er weer gekomen. Deze keer waren Theo Stronks en René ter Haar ook van de partij. Een gezellige auto vol met klasbakken!

Zoals gezegd heb ik dus al 11 keer meegedaan. Zo aan het eind van het jaar is het een goed moment van bezinning en reflectie. Dus laat ik eens wat cijfers op een rij zetten. In 2013, ik was toen 43, heb ik voor het eerst meegedaan. Ik was toen net een goed jaar aan het rennen. Toen kwam ik in 21:38 minuten over de finish, mijlenver achter Sam. De jaren daarna ging het steeds iets vlotter met als hoogtepunt op m’n 47e: 19:49 minuten. En: ruim 2 minuten sneller binnen dan Sam! De jaren daarna deed ik er steeds een fractie langer over (en Sam ging alsmaar harder…). Vandaag, op m’n 54e, kwam ik na 21:18 minuten binnen.

Ik heb de cijfers van deze 11 deelnames eens in een excelbestandje gezet. De oplettende lezer ziet dat de uitslag van 2020 ontbreekt. Dat was natuurlijk het coronajaar; geen Sylvesterlauf toen.

De blauwe stippellijn in de grafiek is de lineaire prognoselijn. Volgens deze prognose had ik in 2013 veel harder gekund. Keihard en confronterend, zo’n excelprognose. De blauwe stippellijn loopt flauw omhoog: dit betekent wiskundig gezien achteruitgang. Het resultaat van vandaag is hoopgevend: het verval is, tegen de prognose in, ietwat vertraagd.

Deze stippellijn heeft een wiskundige formule, zo vertelt excel me: Y = 0,0552X + 20,20. De Y in deze formule is de tijd op de y-as; de X is de jaargang op de x-as. Laten we hier eens wat mee spelen en hiermee tevens de wiskundige kennis wat oppoetsen. Maar eerst dit:

Als hardloper van middelbare leeftijd loop je een soort rouwproces door. Je komt er achter dat je niet meer de tijden van weleer haalt. Eerst komt de ontkenning (“Komt wel weer, ik zit even in een mindere fase…)”, dan boosheid (“Dit kan toch niet waar zijn, kijk eens hoe hard ik er voor train!”). Dan volgt de zoektocht naar controle (“Hoe stop ik dit proces?”). Na deze fase komt de depressie (“Wat heeft al dat trainen nog voor zin?”), om tot slot over te gaan in de fase van aanvaarden (“Het is niet anders, dan maar op een andere manier lol uit m’n hobby halen!”).

Middels de excelprognose kan ik uitrekenen wanneer ik de 25 minuten grens aantik. In de formule is de Y dan 25. Daar gaat ie:

Y = 0,0552X + 20,20                   =>

25 = 0,0552X + 20,20                 =>

4,8 = 0,0552X                            =>

X = 4,8 / 0,0552 = 86,95    => 54 (mijn leeftijd) + 87 = 141 jaar.

Op m’n 141e tik ik de 25 minutengrens aan! Wiskundig gezien hè… Erg realistisch is het niet, komt wel vaker voor met statistieken. Laten we de 22 minutengrens maar eens uitrekenen. Allicht levert dit een realistische beeld op:

Y = 0,0552X + 20,20                   =>

22 = 0,0552X + 20,20                 =>

1,8 = 0,0552X                            =>

X = 1,8 / 0,0552 = 32,61    => 54 + 33 = 87 jaar.

Op m’n 87e tik ik de 22 minutengrens aan. Nou, daar ga ik voor! Ik zie het al voor me, als ik voor de 44e keer mee doe met de Sylvesterlauf. Geert is dan 97, Sam is dan 60 en Bram midden 60. Theo is dan 100, is dan waarschijnlijk de oudste deelnemer. Hebben we moeten ophalen bij Beth San. René zo eind 70 denk ik, nog een jonge god. Hans Monasso is er dan natuurlijk ook weer bij, net 88 geworden. Loopt net een half minuutje voor me. Maar ooit zal ik hem weer krijgen! En als ik dan de laatste bocht door kom en de klok op 21 minuten zie staan en dan nog een eindsprintje en dan – JA – nèt binnen de 22 minuten binnen kom. Kippenvel!

Nu kun je wel denken dat dit een zeer onrealistisch scenario is. Dacht ik eerlijk gezegd ook. Totdat ik de uitslag van Geert Wevers zag. Het was me enkele jaren geleden al gelukt om Geert voor te blijven op de 5 kilometer. Maar schrijf een Wevers met 50% ter Haarbloed nooit af! Geert was een beetje geblesseerd. Na een korte herstelperiode keek hij op deze oudejaarsdag even wat hij in het vat had zitten. Je gelooft het niet, maar Geert dook zomaar weer onder de 20 minutengrens! Fenomenaal!

En zo zie je maar weer: gooi die prognoses maar in de prullenbak!

Ik wens jullie vanaf deze plek voor 2025 weer vele fijne hardloopmeters in goede gezondheid toe.

Rinke ter Haar, 54, nog steeds in de ontkennende fase.

Beatrice Chebet sluit topjaar af met een fameus wereldrecord vijf km op de weg

Beatrice Chebet, de eerste vrouw onder de 14 minuten op de 5 kilometer

Beatrice Chebet heeft dinsdag tijdens de Cursa dels Nassos in Barcelona het wereldrecord op de 5 km op de weg voor vrouwen verpulverd. Ze sloot daarmee een historisch jaar af met dubbel goud op de Olympische Spelen in Parijs. Chebet klokte 13:54 en verpulverde daarmee haar eigen wereldrecord op de weg van 14:13 dat ze vorig jaar in dezelfde race liep (later in januari 2024 in Valencia verbroken door Agnes Ngetich) en werd de eerste vrouw ooit onder de 14:00 voor 5 kilometer (het wereldrecord op de baan staat op 14:00.21, gevestigd door Gudaf Tsegay uit Ethiopië in 2023).

Chebet, 24, begon 2024 als een van ’s werelds beste vrouwelijke afstandsloopsters, maar werd in de grootste wedstrijden overschaduwd door oudere, meer gevestigde sterren. In 2022 werd ze 2e in de finale van de wereldkampioenschappen 5.000 achter Tsegay. In 2023 won ze brons op de 5.000 bij de wereldkampioenschappen achter Faith Kipyegon en Sifan Hassan. Tijdens de Diamond League-finale van dat jaar in Eugene liep ze 14:05,92 – een tijd die slechts vier maanden eerder het wereldrecord zou zijn geweest, maar in plaats daarvan won ze de race niet eens, ook al stond ze daarmee derde op de allertijdenlijst achter Tsegay en Kipyegon.

Hoewel Chebet de wereldtitel cross country won in 2023, was dit het jaar waarin ze zich vestigde als een echte superster en haar seizoen 2024 zal de boeken ingaan als een van de beste ooit van een vrouwelijke afstandloopster. In maart werd Chebet de eerste vrouw in 18 jaar die opnieuw wereldkampioen cross country werd toen ze met succes haar titel verdedigde in Belgrado, aan de leiding van een 1-2-3-4-5 Keniaanse sweep. In mei liep ze een wereldrecord 10.000 mtr van 28:54,14 op de Prefontaine Classic en werd daarmee de eerste vrouw die onder de 29:00 kwam op de baan.

Op de Olympische Spelen in Parijs versloeg ze haar Keniaanse collega Faith Kipyegon en won goud op de 5000 meter – haar eerste mondiale titel op de baan – waarna ze vier dagen later de Olympische 10.000 meter won. Na de Olympische Spelen probeerde Chebet het wereldrecord op de 5000 meter op de baan in Zürich te vestigen, maar ze kwam te kort en moest genoegen nemen met de overwinning in in 14:09.52. Dankzij haar wedstrijd in Barcelona is ze nu de eerste vrouw die de 14:00-barrière doorbreekt.

Ondanks haar historische seizoen werd Chebet niet genomineerd door World Athletics bij de stemming voor de eindejaarsprijzen. Chebet werd belachelijk genoeg niet eens uitgeroepen tot finalist voor World Athletics atlete van het jaar voor vrouwen en verloor het van Sydney McLaughlin-Levrone uit de VS en Olympisch 100m kampioen Julien Alfred uit St. Lucia (de stemming vond plaats in oktober en november). (bron)

Uitslagen van de 12e Silvesterlauf in Bocholt (D)

Rene ter Haar, Rinke ter Haar, Bram Wevers en Theo Stronks

UItslagen Aaltenaren en AVA'70 leden:

5 kilometer: Bram Wevers 18.04, Rene ter Haar 19.54, Hans Monasso 20.29, Noah Lampio 20.58, Marijn Lampio 21.15, Renee Nieuwboer 21.17, Rinke ter Haar 21.18, Theo Stronks 28.34

10 kilometer: Mark te Brake 33.22, Koen Hoornenborg 35.20

Klik op de link voor alle uitslagen




zondag 29 december 2024

Foto's en uitslagen van de 37e Keiloop in Meddo

Een groot aantal deelnemers aan de Keiloop

In een kleine wat vochtige en koude wereld werd er voor de 37e keer rondom Meddo de traditionele Keiloop georganiseerd. De weersomstandigheden hinderde de honderden lopers niet. Men kon kiezen uit diverse afstanden door dit Achterhoekse buurtschap. De thuisblijvers hadden geen gelijk en de deelnemers holden de kerstkilo's er af.

Klik op de link voor de uitslagen



Foto's en uitslagen van de 2e Dijkencross in Pannerden

Freek Spanbroek

Klik op de link voor de foto's van Rob Jansen

5 kilometer

10 kilometer

Uitslagen:

2.5 kilometer

5 kilometer

10 kilometer

site organisatie

zaterdag 28 december 2024

Foto's van de 42e Oudejaars Crossloop in Vorden

Tijn Piest, winnaar van de 5 kilometer

De Plus oudejaars crossloop kon rekenen op een kleine duizend deelnemers. Zij konden kiezen uit de verschillende afstanden en zelfs voor de kids was er een korte loop. Het was totaal in de sfeer van het einde van het jaar want het start schot werd gegeven door een harde carbid knal. De deelnemers gingen op weg onder het geluid van de midwinterhoornblazers. Na de afloop van de cross stond er voor hen een lekkere oliebol klaar in de overvolle warme kantine.

Klik op de link voor de foto's van Achterhoekfoto.nl

UItslagen van de 42e Oudejaars Crossloop in Vorden

Lynn Rusink

Uitslagen AVA'70 leden en Aaltenaren:

5 kilometer: Tijn Piest 17.03, Bram Koelman 21.07

10 kilometer: Harm te Hennepe 42.55, Lynn Rusink 44.05, Niek van Zijl 47.20, Henk Mengers 49.02, Norah Rusink 51.43,  Jan te Winkel 52.49, Gabrielle Bruil 57.57, Sanne ter Haar 58.55, Han Lammers 1:00.15, Benny Westerveld 1:00.46, Irma Brundel 1:03.11, Petra ter Horst 1:03.11, Ida Lövering 1:08.11

15 kilometer: Björn Rossel 57.32, Roel Rusink 1:05.50, Tom Waalder 1:06.13, Hans Monasso 1:06.57, Rene Nieuwboer 1:07.28, Bianca Piek 1:08.24, Herbert ter Maat 1:09.04, Andre Bleuming 1:13.23, Janne Wenting 1:16.54, Angelique Vrijdag 1:21.01, Petra Hoezen 1:21.06, Peter Ebbers 1:23.02, Rik Delsing 1:29.53

Klik op de link voor alle uitslagen

uitslagen

site organisatie

vrijdag 27 december 2024

Verslag van de 17e Late Kerst te vroege Nieuwjaarsloop in Aalten

De dravers werden naar buiten gebonjourd voor de groepskiek

Op vrijdag 27 december jl. vond de de traditionele Late Kerst, Vroege Nieuwjaarsloop plaats, die gekenmerkt wordt door het feit dat er jaarlijks wordt vertrokken van een andere locatie. Wat is er in zo`n situatie mooier te bedenken, dan de editie van 2024 te starten van de goudkust van Aalten?

Maar liefst drie dames die in deze illustere woonwijk een fijn stulpje hebben opgetrokken, tekenden voor de organisatie. Zelf kenmerkte het trio zich, door liefkozend de term “de culturele Kobus-meisjes” te gebruiken bij de aankondiging, maar daar was in de praktijk bar weinig van te merken. Evelientje had zich bekommerd om de planning, Linda zorgde voor de controle en de facilitaire zaken. Zo was haar keuken tijdelijk omgetoverd tot kleedkamer en waar bij elk gezin het kerkvenster of de Aalten Vooruit op de tafel ligt, betrof het hier in deze elitaire buurt natuurlijk de Volkskrant. Gerdy liep zich werkelijk het schompes  om alles in goede banen te leiden en liet blijken ook best wel een beetje zenuwachtig te zijn voor dit eendaagse avontuur.

Ze mocht ook namens de organisatie het welkomstwoord doen en net toen de 25 dappere lopertjes zich schrap zetten voor de culturele uiteenzetting over het ontstaan van deze schatrijke wijk aan de Westkant van Aalten, werden de dravers naar buiten gebonjourd voor de groepskiek. De man des huizes, een fervent cyclocrosser met het nodige talent, tenminste als hij op het zadel blijft zitten, moest weer aantreden. De goedlachse vent was immers ook al even voor kwart voor zes in de ochtend begonnen met het opporren van het haardvuurtje en dus sloeg de hitte bij menigeen al in de benen alvorens er ook nog maar een meter gelopen was. Maar lekker warm was het wel….

Er kon gekozen worden uit een parcours van 8 kilometer of een lusje extra en dan zou de teller op ruim 11 uitkomen. Wat beide trajecten in ieder geval gemeen hadden, was de mogelijkheid om te genieten van het skitterende Daalse land. Dit gebied doet het bij AVA`70-renners immers altijd goed. Het gezelschap op deze mistige vrijdagochtend was overigens puik van samenstelling en alle windrichtingen, sexes en huidskleuren waren vertegenwoordigd, dus niemand hoefde zich buitengesloten te voelen. Een mooie Kerstgedachte in deze toch best soms wel woelige tijden. Hoe fijn is dat?

De club zette zich in beweging toen alle klokjes een bereik hadden, zodat de nuttige informatie naderhand bekeken kon worden. Het gepeupel bezette direct de volle breedte van de bomenloze laan, want het gebeurt niet zo vaak dat je in een luxe villawijk komt en dat wil je natuurlijk wel graag vooraan lopen. Met een omtrekkende beweging ging het via een heuse singletrack richting Dale. Echter, na 1,8 kilometer had het er alle schijn van dat de groep al fors uitgedund zou gaan worden. Eric Demkes stortte immers ter aarde, maar dit was noodzakelijk om zijn veter vast te binden. De goedlachse loper, die overigens ook geweldig met pijltjes kan gooien heeft verschillende certificaten aan de muur hangen, maar daar zit het strikdiploma zeker niet bij.

Nog geen 4 meter verder dook Molenmakker Walter de struiken in, maar het ging hier gelukkig louter om een sanitaire stop. Nadat de club weer compleet was, ging de gang er wat in, viel het uitwisselen van kennis en wetenswaardigheden nooit stil en had slechts een enkeling oog voor de weelderige natuur. Een gemiste kans derhalve, want er was veel te zien en nog meer te horen. De pak-een-bier-weg naderde en de meest dorstigen nestelden zich aan de kop van het peloton en toen het tempo volledig stil viel zag je bij een enkeling een glinstering in de ogen. Het zal toch niet zo zijn dat de daad bij het woord wordt gevoegd en alleskunner René hier met een treefje knalpotten klaar staat? Helaas, was het oponthoud puur bedoeld om de splitsing van de groep te laten plaatsvinden.  

De kilometervretertjes trokken richting de Vennebulten om er hier nog een mooie draai aan te geven. Geertje, in de vorige eeuw initiatiefnemer van deze verbroederingsloop köttelde een beetje achteraan, maar dit had ook wel een reden. Voor het eerst in vele jaren had het lichaam hem in de steekgelaten en zorgde een onwillige kuitspier voor zoveel malheur, dat hij de groep moest volgen op zijn stalen ros. En wie Geert een beetje kent, weet……….

Brammetje is zoonlief van de oprichter en eigenlijk voetballer, maar kan ook nog eens geweldig hardlopen en sluit dan ook regelmatig aan om zijn conditie op peil te houden. Ook dit keer was hij van de partij en liep dapper mee. Toen bekenden hem onderweg groeten en hem vroegen wat hij in vredesnaam aan het doen was, bedacht hij zich geen moment en antwoordde gevat: “beetje snelwandelen om fit te blijven!” Stoer natuurlijk, maar niet zo erg handig. Hij hoopte natuurlijk dat niemand zijn spontane kreet had gehoord, maar dit viel tegen. Uiteraard werd hij naar achteren verbannen en moest de laatste kilometers aan de staart van de groep moederziel alleen lopen. Tsja, als je even de fatsoensnormen overtreed, komt je dit op een harde maatregel te staan en dit zal hem misschien wel nooit meer overkomen. Al hoewel, het is natuurlijk wel een volbloed Wevers!

Na een baggerpassage, waar de enkels in de modder dreigden te verdwijnen, kwam de finish in zicht en werd de hardloopprestatie door de organisatie beloond met dampende koffie, dan wel thee met als uitsmijter een ovenheerlijk stuk appelgebak. Al genietend van deze lekkernijen, kon de Bolle van Grolle het niet laten om zijn omstanders ouderwets te vermaken met smeuïge verhalen uit de oude doos. Mooier kun je de Late Kerst, Vroege Nieuwjaarsloop eigenlijk niet laten eindigen en nadat Evelien, Linda en Gerdy hartelijk werden bedankt voor hun gepassioneerde organisatie van een mooi stuksken traditie, vertrok iedereen meer dan tevreden huiswaarts! (FR)

Tom Wevers loopt de 14 km op de Derde Kerstdagloop in Arnhem

De medaille van de Derde Kerstdagloop

Parcours 14 kilometer:

Na het verlaten van het terrein rond Valkenhuizen verloopt de route langs de Monnikensteeg en rechts af op de Schelmseweg tot over de A12. Dan gaat de route naar links het bosgebied in. De route gaat voor meer dan 50% over onverharde paden. Het eerste gedeelte nodigt uit tot een snelle start met tempolopen over kleine heuvels, afdalingen en lange rechte lanen. Daarna gaat het parcours door een uniek bosgebied over bospaden met krachtige heuvels en best pittige stijgingen. Wie van het pad afwijkt, komt wilde zwijnen tegen. De zichtbare sporen daarvan, omgewoelde grond en poeltjes waarin de zwijnen badderen en “schuurbomen” zijn ruim aanwezig.

Het prachtige bospad is een karakterstuk, een echt ouderwets crossgebied, waar het ‘alles uit de kast’ is voor de lopers. Maar het is het waard, want zelden zie je een mooiere route. Daarna is het even herstellen via een aflopend bospad, gevolgd door licht heuvelachtig terrein tot het kasteel Rosendael.

Direct na de tuinen van kasteel Rosendael ligt een verzorgingspost. Nog 4 km, eerst langs de Kerklaan, dan bij de rotonde rechtsaf de Schelmseweg tot aan de Arnhemse Allee waar de route linksaf buigt. De Geitenbult vormt de laatste hindernis en vervolgens gaat het langs de Beukenlaan terug naar Valkenhuizen waar de finish is.

Tom kwam in ruim een uur (1:01.39) over de finish op sportpark Valkenhuizen, goed voor een 23e plaats van de 456 deelnemers.

Klik op de link voor alle uitslagen

7 kilometer

14 kilometer

21 kilometer

site organisatie

donderdag 26 december 2024

Wedstrijdagenda januari 2025

Meer informatie kun je vinden op onze website www.loopgroep-zandloper.nl Wil je reageren dan ontvangen we graag jouw reactie die je kunt sturen naar: info@loopgroep-zandloper.nl

zat. 4 januari Haarlo-Haarloop - www.sphaarlo.nl

zat. 4 januari Dinxperlo-Snertloop - www.fcdinxperlo.nl

zat. 4 januari Zelhem - Nieuwjaarsloop - site

zon. 5 januari Wesel(D)-(Halve) Marathon - www.marathon-wesel.de

zon. 5 januari Deventer-Brink tot Brinkloop - www.brinktotbrinkloop.nl

zon. 5 januari Pannerden-Dijkencross - www.dijkencross.nl

zon. 5 januari Enschede-Rutbeekcross - www.rutbeekcross.nl

zat. 11 januari Holten-Zuurbergcross - www.hetcrosscircuit.nl

zon. 12 januari Hengelo(O)-Woolderesloop - www.wooldereslopen.nl

zon. 12 januari Winterswijk-Moore MKW cross - www.av-archeus.nl

zon. 12 januari Pannerden-Dijkencross - www.dijkencross.nl

zat. 18 januari Haltern(D)-Seelauf - www.spiridon-haltern.de

zon. 19 januari Haaksbergen-Watermolenloop - www.av-haaksbergen.nl

zon. 19 januari Berg en Dal-Leemkuilcross - www.cifla.nl

zon. 19 januari Diepenveen-Midwinterloop - www.midwinterloop-diepenveen.nl

zat. 25 januari Dinxperlo-New Year's Event - site

zon. 26 januari Beek-Winterbosloop - www.sob-beek.nl

zon. 26 januari Oldenzaal-Hulsbeekcross - www.laactwente.nl

Tot en met 12 januari kan de Zevenbultenloop gelopen worden! Kijk voor verdere informatie op de site.

Aanvullingen hoor ik graag!

Aankondiging van de 17e Late Kerst te vroege Nieuwjaarsloop in Aalten

Gerdy, Evelien en Linda, de organisatie van deze trainingsloop

Op vrijdag 27 december a.s. vindt de 17e editie van de Late Kerst, Vroege Nieuwjaarsloop plaats. Deze traditionele hardloopactiviteit vormt jaarlijks een sportief breekpunt tussen de verschillende feestdagen, waarbij de nodige calorieën naar binnen worden gewerkt en de passiviteit vaak zegeviert.

Dit jaar is de start in de Laan van Kobus 7 in Aalten. Gerdy, Evelien en Linda, 'de culturele Kobusmeisjes' hebben de route uitgezet. De afstand is bijna 12 kilometer en de snelheid waarin wordt gelopen zal rond de 6.30 minuten per kilometer liggen. Iedereen kan hier aan mee doen, ook als je geen lid van AVA’70 bent, zeker ook geschikt voor C- en D lopers. Ook is er een mogelijkheid om 8 kilometer te lopen. Enkele mee fietsers zijn van harte welkom.

We starten om klokslag 10.00 uur. Geef je snel op en geniet van dit mooie tussendoortje. 

Deelnemers: 1.Gerdy Hoornenborg, 02.Evelien Hillen, 03.Linda Scholten, 04.Marloes Wensink, 05.Geert Zweerink, 06.Ingrid van Zolingen, 07.Cindy Brusse, 08.Henk Lammers, 09.Geert Wevers, 10.Dirk-Jan Robbe, 11.Wim Brinkman, 12.Theo Stronks, 13.Dirk Vreman, 14.Eric Demkes, 15.Frank Roos, 16.Anky Bruil, 17.Andre Bruil, 18.Eric Hoogerbrug, 19.Walter Vaags, 20.Wim Rensink, 21.Jannelien Magis, 22.Gerrit Dijkslag, 23.Andre Bleumink, 24.Angelique Vrijdag, 25.Bram Wevers, 26.Rene ter Haar

Daarnaast is op woensdag 1 januari 2025 de traditionele Nieuwjaarsloop. Een rondje van ruim 10 kilometer door Bredevoort met de mogelijkheid voor een Nieuwjaarsduik in de Slingeplas. Vertrek om 10.00 uur bij Geert Wevers, opgeven hiervoor is niet nodig.

woensdag 25 december 2024

Prettige feestdagen

Ik wens iedereen fijne Kerstdagen en een fantastisch 2025 toe.

Für unsere Deutsche Freunde: Frohe Weihnachten und ein Guten Rutsch ins Neue Jahr!

maandag 23 december 2024

Herstellen doe je met chocolademelk

Chocolademelk blijkt een prima hersteldrank na het sporten

Chocolademelk heeft niet de meest gezonde reputatie. Maar het blijkt een prima hersteldrank voor na het sporten! Beloon jezelf dus gerust met een kop chocolademelk na het hardlopen en bevorder je herstel.

Heb je een half uur of langer getraind? Dan is het belangrijk om je herstel serieus te nemen. Het verloren vocht en de verbruikte energie zullen moeten aangevuld. Ook de schade die in je spieren is ontstaan, moet worden gerepareerd. En hoe sneller je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, hoe beter.

Direct na het hardlopen heb je misschien niet veel honger en ook niet altijd een voedzame maaltijd binnen handbereik. Chocolademelk is dan een goed alternatief! De verhouding koolhydraten, eiwitten en elektrolyten is vergelijkbaar met de samenstelling van sportdrankjes en daarom zo effectief.

Energie aanvullen

Het is inderdaad zo dat chocolademelk vrij veel suikers bevat. Maar het voordeel van deze ‘snelle koolhydraten’ is dat deze snel door het lichaam worden opgenomen. En dat is belangrijk in de eerste uren na een training. Want hoe sneller de koolhydraatvoorraad weer op peil is, hoe beter je hersteld.

Spierherstel

In je spieren treden tijdens het hardlopen lichte beschadigingen op, die na het trainen moeten worden gerepareerd. Eiwitten en aminozuren spelen hierbij een belangrijke rol. Met name het aminozuur Leucine blijkt enorm effectief voor de opbouw van spierweefsel en dit komt vooral voor in zuivelproducten, chocolademelk is hierop geen uitzondering. Het type eiwitten in chocolademelk is dus heel geschikt om bij te dragen aan spierherstel.

Elektrolyten

Water lijkt misschien een goede manier om je verloren vocht aan te vullen, maar uit onderzoek blijkt dat vocht beter wordt vastgehouden na het drinken van melkproducten. Dat komt door de aanwezige elektrolyten als calcium, natrium en kalium. Deze voedingsstoffen helpen bij het vasthouden van vocht en dragen bij aan een goede werking van de spieren.

De juiste keuze

Chocolademelk bevat naast suikers, eiwitten en elektrolyten ook de nodige vetten. Daardoor bevat chocolademelk vaak meer calorieën dan andere hersteldrankjes en is het niet de beste keuze als je wilt afvallen. Magere of halfvolle chocolademelk bevatten minder vet en nog steeds dezelfde hoeveelheid suikers, eiwitten en elektrolyten die belangrijk zijn voor je herstel.

Trakteer jezelf dus gerust op een beker chocolademelk nadat je terugkomt van jouw rondje hardlopen (inclusief een toef slagroom, want die heb je verdiend)! (bron)

Chocolademelk in de AVA'70 kantine

vrijdag 20 december 2024

Lint- en Linie klompenpad in Schalkwijk

Fort Honswijk, waar ik vanuit de uiterwaarden van de Lek om heen loop
Schalkwijk is een dorp binnen de gemeente Houten in de provincie Utrecht en gelegen ten zuiden van de stad Utrecht. Het is het centrale dorp op het eiland Schalkwijk, een agrarisch poldergebied dat ligt ingeklemd tussen de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal en vele gezichten heeft. De plaats wordt doorsneden door de spoorlijn Utrecht - 's Hertogenbosch.

Ik loop het klompenpad vanaf de Provinciale weg met de wijzers van de klok mee en de eerste kilometers langs de spoorlijn zijn het minst aantrekkelijk. Daarna volgt er een prachtig gedeelte dat een onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heet 'Werk aan de Groeneweg', een extra verdedigingsstelling voor het verder gelegen Fort Honswijk en is gebouwd in de Eerste Wereldoorlog. Het werk bestaat uit een aantal loopgraven, 55 groepsschuilplaatsen, grachten en wallen. De schuilplaatsen zijn van gewapend beton, met muren en een dak van bijna een halve meter dik. Omstreeks 1930 werden hier ook fruitbomen aangeplant, om het verdedigingswerk niet te laten opvallen in dit fruitteeltgebied. 

Als ik op de dijk kom ga ik naar beneden om door de weilanden en uiterwaarden van de Lek, die kenmerkend zijn voor het rivierlandschap, te lopen. Het is een vrij drassig gebied en bij hoog water mogen de uiterwaarden onderstromen. Met natte voeten kom ik aan bij Fort Honswijk, dat in de dertiger jaren van de vorige eeuw het eerste concentratiekamp van Nederland was. Het is tot 2012 gebruikt door Defensie en in 2016 heeft de gemeente Houten het fort gekocht voor één euro van het Rijk. Na een restauratie worden de kamers in het gebouw nu verhuurd als kantoorruimte.

Ruim een kilometer verder kom ik in het kleine plaatstje Tull en 't Waal, ik heb er nog nooit van gehoord. Na twee prachtige vlonders in de polder van Blokhoven mag ik met een trekpontje het water over en loop dan weer in de richting van de statige toren van de Kathedraal van 't Sticht, die je vanuit de verte al kunt zien. Door het lintdorp Schalkwijk ga ik, na bijna 10 kilometer, terug naar mijn vertrekpunt. 

'Werk aan de Groeneweg', het bestaat uit een aantal loopgraven, 55 groepsschuilplaatsen, grachten en wallen

Stop eens wat peper in je lange duurloop

De lange duurloop is voor sommige atleten een gevreesd onderdeel van het langeafstandslopen

Vind jij de lange duurloop saai of vind je het juist heerlijk om lekker lang onderweg te zijn? Als je bij die eerste groep hoort, kun je zo af en toe die duurloop eens even wat spannender maken.

De lange duurloop is een door sommigen geliefd, maar door velen gevreesd onderdeel van het langeafstandslopen. ‘Saai!’, vindt die tweede groep. Duurt lang, hoe kom je in godsnaam de tijd door. En dan die afstanden! “Dat je één keer zo’n monsterafstand loopt met een startnummer op en mensen langs de kant, okay, maar als training? Pfff.”

Lekker lang

Sommige mensen vinden het heerlijk om er twee, drie uur op uit te gaan. Dan kun je tenminste echt ergens heen lopen, lekker de stad uit, de paden op, de lanen in. Toen ik voor mijn eerste marathon trainde, had ik nog steevast muziek in mijn oren, maar hoe langer ik liep, hoe minder ik zin en behoefte aan muziek had. En saai? Tja, volgens mij alleen als je lijdt aan geestelijke armoede. Maar, dat is mijn mening.

Vind je het wel lastig om jezelf door die tientallen kilometers heen te slepen, dan kun je ook nog eens overwegen om die lange duurloop wat ‘up te spicen’. Dat houdt in dat je het tweede deel van je run niet rustig, steady je kilometers blijft maken, maar er wat meer afwisseling in gooit. Je zorgt ervoor dat het tweede deel sneller is dan het eerste.

Progressief

Een variant is de progressieve lange duurloop. Je loopt de eerste helft van je duurloop op een rustig tempo, dertig tot zestig seconden langzamer dan je beoogd wedstrijdtempo. In de tweede helft ga je versnellen; bijvoorbeeld twee kilometer op wedstrijdtempo, een kilometer rustig, dan weer twee op wedstrijdtempo en zo verder. Of je probeert vanaf de helft iedere kilometer iets te versnellen totdat je in de laatste drie, vier kilometers op wedstrijdtempo loopt.

Ook een hele leuke en vooral hele pittig variant, is dat je van het tweede deel van je run een intervaltraining maakt. Die eerste helft loop je weer braaf en op een easy pace, die tweede helft ga je rammen. Je loopt bijvoorbeeld 800 meter flink hard, dan drie minuten herstellen en weer 800 meter beuken. Dat herhaal je zes keer. De laatste kilometers loop je vervolgens net een seconde of 10 sneller per kilometer sneller dan je eerste helft van de run. Heerlijk!

Niet te gek

Dit soort lange duurlopen kun je als recreatieve loper beter niet wekelijks doen, ze hakken er nogal in. Een keer in de drie weken is mooi genoeg. Als deze progressieve duurlopen elkaar te snel opvolgen krijgt je lichaam niet voldoende tijd om te herstellen van het pak slaag dat je het hebt gegeven. Het heftige aan deze trainingen is dat je kwantiteit en kwaliteit combineert: je bent lang op je benen én je werkt een snelheidstraining af.

Tenslotte is het een voorwaarde dat je al hardloopervaring hebt. Je lichaam moet al de nodige kilometers hebben gemaakt en gewend zijn aan de stevige belasting die deze vorm van training met zich meebrengt. Je moet dus eerst netjes de nodige lange, langzame duurlopen hebben gedaan.

Net als racen

Met een progressieve duurloop boots je min of meer een wedstrijd na, omdat het zwaarste gedeelte net als in een race in de tweede helft komt. Je traint je lichaam om, als de vermoeidheid komt, er juist nog een schep bovenop te doen. Daar word je een betere hardloper van en het sterkt je mentaal. (bron)

donderdag 19 december 2024

Koppeltraining: combineren van trainingsvormen

Voor hardlopers heeft een koppeltraining ook een toegevoegde waarde

Voor triatleten en andere multisporters is de koppeltraining – ook wel brick-training genoemd – een populair trainingsmiddel. Binnen één training worden twee sportdisciplines aan elkaar gekoppeld. Beoefenaars van de duatlon (hardlopen en fietsen) en de triatlon (zwemmen, fietsen en hardlopen) gebruiken koppeltrainingen om zich voor te bereiden op hun wedstrijden. Daarin is een snelle en probleemloze wissel, van de ene naar de andere discipline, cruciaal.

Hardlopers hebben daar natuurlijk niet mee te maken. Voor hen is het immers een kwestie van lopen, lopen en nog eens lopen. Toch heeft een koppeltraining ook een toegevoegde waarde voor degenen die zich altijd beperken tot die vreugdevolle, maar relatief eenzijdige duursport. Hier een aantal mogelijkheden om te laten zien op welke manier je ze een vaste plek kunt geven in jouw trainingsplan.

 ...Heb je een blessure gehad? Dan mag je misschien nog niet veel meer dan 10 minuutjes rustig hardlopen. Mogelijk kost het moeite om je voor zo’n korte training te motiveren. Een koppeltraining maakt het omkleden de moeite waard. Begin met 50 minuten stevig fietsen en ga meteen erna 10 minuten rustig hardlopen. Dat voelt een stuk beter!

… Ook voor niet geblesseerden is het een veilige manier om de trainingstijd te verhogen zonder de belasting op de benen te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld in de aanloop naar de marathon elk weekend een training van 3 uur doen. Begin met 2 uur fietsen meteen gevolgd door 1 uur hardlopen. Maak het loopdeel stapsgewijs langer en kort het fietsen met evenveel minuten in, zodat je telkens 3 uur onderweg bent.

… Voor wie hardlopen saai vindt is een koppeltraining een leuke afwisseling. Ga een half uurtje lopen en plak er een uurtje fietsen aan vast. (Ken je overigens de uitspraak: ‘Wie hardlopen saai vindt, die loopt niet hard genoeg’?)

… Liefhebbers van trails combineren het hardlopen wellicht liever met een tochtje op de ATB. Zo krijg je een mooie, veelzijdige inzet van het hart-longsysteem en worden de benen geconfronteerd met zeer gevarieerde belastingvarianten in een inspirerende omgeving.

… Waterratten kunnen het hardlopen combineren met zwemmen in plaats van fietsen. Wat is er lekkerder dan ’s zomers meteen na een pittige looptraining een frisse duik te nemen en een aantal baantjes te trekken? Dat kan natuurlijk ook ’s winters in een binnenbad. Vergeet niet je schoenen uit te trekken!

… Train je in een sportschool? In plaats van een uur op de loopband, zou je het volgende kunnen doen: drie keer (10 minuten loopband + 10 minuten op de crosstrainer). Je kunt het lopen ook afwisselen met de spinningfiets of de roeimachine.

… Vind je koppeltrainingen leuk en uitdagend? Probeer ze dan eens in het echt: in een duatlon of triatlon. Je hoeft daarvoor niet per se naar Hawaï: er worden overal in het land laagdrempelige wedstrijden georganiseerd, met veel ruimte voor beginners.

Wil je het hardlopen combineren met fietsen en train je op hartslag? Weet dan dat de hartslagzones voor het hardlopen niet bruikbaar zijn voor het fietsen. De vuistregel is dat ze voor het fietsen 10 slagen per minuut lager liggen. De individuele verschillen zijn daarbij groot. Je zult er waarschijnlijk nog enige finetuning op los moeten laten. Succes met je eerste koppeltraining! (bron)

woensdag 18 december 2024

Aankondiging van de Moore MKW Cross van AV Archeus in Winterswijk

De Engelse start is altijd een mooi spektakel voor de toeschouwers

Moore MKW Cross voert weer over gevarieerd parcours

De twaalfde editie van de jaarlijkse crossloop van atletiekvereniging Archeus uit Winterswijk vindt plaats op zondag 12 januari 2025. De cross is vorig jaar omgedoopt tot de Moore MKW Cross, naar de gelijknamige hoofdsponsor.

De Moore MKW Cross is niet alleen geschikt voor de doorgewinterde hardloper maar ook voor recreatieve lopers van alle leeftijden. Het gevarieerde parcours voert onder meer door het Gossinkbos, weilanden, een mountainbikestrook, een maisstoppelveld, een volkstuincomplex en slootkanten. Een mooi schouwspel voor de bezoekers is de Engelse start, waarbij alle lopers op één brede rij staan opgesteld. Het parcours bevat geen hindernissen als boomstronken of strobalen.

Voor de jeugd zijn er crosses over 1,3 en 2,4 km. De volwassenen kunnen kiezen uit de 5 en 10 kilometer. De 5 km is tevens de tweede in een serie van vier wedstrijden in de Achterhoekse Crosscompetitie.

Inschrijven kan inmiddels via deze site Voorinschrijven kan tot 10 januari – 23:59. Afhalen startnummer en na-inschrijven kan vanaf 9:00 uur tot 30 minuten voor de start van de betreffende afstand. Betaling met PIN is mogelijk. Contact via email: cross@av-archeus.nl Locatie: atletiekbaan Hunenbulten/ AV Archeus, Vredenseweg 136, 7101 LS Winterswijk.

Programma:

10.30 uur Korte Jeugdcross (t/m 11 jaar, 1,3 km) €4,00/€5,00*

10.45 uur Korte Jeugdcross 2 (12 t/m 15 jaar, 2,4 km) €4,00/€5,00*

11.30 uur Korte Cross (5 km) €7,00/€8,00*

11.30 uur Lange Cross (10 km) €7,00/€8,00*

*Na-inschrijving