zaterdag 30 mei 2009

Verslag van de Gerard Tebroke Memorial in Aalten



De Keniaaanse atleten Jackson Matelong, de latere winnaar Solmon Kiptoo en parcoursrecordhouder Daniël Mukche (van links naar rechts) bestrijden elkaar in de straten van Aalten tijdens de negende Gerard Tebroke Memorial. (foto Jan van den Brink)

Al vaak was Kamiel Maase benaderd om mee te lopen in de Gerard Tebroke Memorial. Dat kwam er nooit van, maar zaterdag was de voormalig topatleet aandachtig toeschouwer bij het hardloopevenement in Aalten. Hij deelde de prijzen uit en loste het startschot van de tien kilometer, waarin de Keniaan Solmon Kiptoo vrij eenvoudig naar de zege liep.

Toch was Maase blij dat hij zaterdag niet aan de start stond, maar lekker vanuit een partytent bij de finish de wedstrijd kon bekijken. Missen doet hij het lopen namelijk niet echt. "Ik heb genoeg om handen", lacht hij, wijzend naar zijn dochtertje, dat haar eerste wedstrijd beleeft. "Maar ik heb het natuurlijk heel lang gedaan, dus ik mis het wel een beetje. Misschien ga ik in de toekomst wel weer recreatief aan wat wedstrijdjes meedoen, maar voorlopig even niet."

Voor Doetinchemmer Coen de Wit (39), de ‘fanatieke recreant’ die de vijf kilometer won, was het erg bijzonder zijn beker te ontvangen uit handen van een van de grootste namen in de vaderlandse atletiekwereld. "Het is heel speciaal dat zo’n coryfee hier aanwezig is. Arjan Weijenborg (de nummer twee op de vijf kilometer, red.) glunderde ook tijdens de prijsuitreiking. Zoiets maak je niet elke dag mee."

De tien kilometer kende zowel bij de mannen als de vrouwen een volledig Afrikaans podium. Verrassend was dat niet. Het is echter nog maar de vraag of dat volgend jaar tijdens de tiende editie weer het geval is. Johan Assink van de organiserende atletiekvereniging AVA’70: "Er loopt nu een stel Kenianen voorop. Dan is er een tijdje niets en dan volgt de rest van het veld. We zullen een afweging moeten maken of we volgend jaar weer enkele Afrikaanse toppers contracteren of dat we ons focussen op de regionale top. We neigen eigenlijk naar het laatste." Kiptoo, op 24 mei ook al de snelste in de Royal Ten in Den Haag, rekende zaterdag met weinig moeite af met zijn landgenoten Jackson Matelong en Daniël Mukche, die vorig jaar won en een parcoursrecord van 28.27 vestigde. Dat record bleef wel staan; Kiptoo won in 29 minuten en 15 seconden. Beste Nederlander was Luc Krotwaar, die vierde werd.


Geen opmerkingen: