donderdag 9 september 2010

Beek- en Bultpad in Wekerom

De klompenpaden worden goed aangegeven
Na het Daatselaarspad in Renswoude (november 2009) en het Aderwinkelpad in Driebergen (februari 2010) loop ik vandaag het derde Klompenpad, het Beek- en Bultpad in Wekerom. Nadat ik Ina voor een examen in Ede heb afgezet rijd ik door naar het Dorpshuis de Kastanjehof in Wekerom. Er is hier genoeg parkeerruimte en ik zit direct op de route. Het is prachtig weer en lekker genoeg om in een T-shirt te lopen. Na 200 meter, net voor de Grote Valkse beek, sla ik linksaf een pad in en ik heb hier direct al het gevoel buitenaf te lopen.

Even later loopt de route over een privé terrein want na wat maisvelden kom ik op een rododendron kwekerij uit. Na deze kwekerij loop ik langs het beboste deel van de Veluwe door de buurtschap Roekel. Ik kom hier een boswachter met zijn herdershond tegen maar verder heb ik nog weinig mensen gezien. Na het oversteken van de Edeseweg ligt de Wekeromse Bult voor me. Vroeger was hier een zandafgraving waar vervolgens vuil is gestort. Op deze voormalige vuilnisbelt komen bijzondere planten- en diersoorten voor zoals de Rietorchis, het Torenkruid, de Geelgors, de Hazelworm en de Bruine Vuurvlinder. Na een pittig klimmetje heb je bovenaan de Bult een prachtig uitzicht over de Gelderse Vallei.

Een paar keer wijk ik een stukje van de route af en even later loop ik verder langs een smal paadje naar beneden en volg de paarse klompjes in de richting van het Wekeromse Zand. Het is één van de laatste grote gebieden in Nederland waar nog levend stuifzand voorkomt en ook bijzonder is de aanwezigheid van een kudde moeflons. Ik kom ze jammer genoeg niet tegen. Door het vochtige landbouwgebied De Maten loop ik terug naar Wekerom, ik heb er 9,5 kilometer opzitten door dit prachtige natuurgebied. Ik ben net weer bij de auto als Ina al een sms stuurt dat ze geslaagd is, dat vind ik nog mooier dat het lopen zelf!


Gelopen route

Geen opmerkingen: