vrijdag 21 februari 2014

De Gouden Eeuw, een ontdekkingstocht door Amsterdam

Achter het Rijksmuseum
De 17e eeuw was voor Nederland de 'Gouden Eeuw', waarin Amsterdam zich in korte tijd ontwikkelde tot één van de rijkste steden ter wereld. Sommigen spreken dan ook over 'het wonder van Amsterdam'. Onze ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw gaat eerst door het oudste deel van Amsterdam. Oorspronkelijk middeleeuws, maar de Gouden Eeuw heeft hier een duidelijk stempel gedrukt. Het tweede deel van de route beslaat een groot deel van de 17e eeuwse grachtengordel.

Nadat we met de trein in de hoofdstad zijn aangekomen gaan we naar het tegenover het station gelegen VVV-vestiging van het Amsterdam Toerisme & Congres bureau in het Noord-Zuidhollands Koffiehuis op het Stationsplein om een route te kopen. In de Gouden Eeuw golfde op deze plek nog het water van het IJ, en was het een komen en gaan van zeewaardige koopvaardijschepen, vissersboten, beurtveren en binnenschepen. Vanaf 1870 werd dit deel van de zeearm gedempt voor de bouw van het Centraal Station. Op de Nieuwebrug hebben we zicht over het oudste deel van de haven van Amsterdam, het Damrak. Aanlegsteigers voor rondvaartboten hebben de plaats ingenomen van vissersschepen en veerdiensten. 

Via de Nieuwebrugsteeg en de Sint Olafspoort komen we op de bekende Zeedijk. Aan onze rechterhand zien we de Sint Olafskapel waar de beroemde admiraal Michiel de Ruyter tot aan zijn dood in 1676 zijn eigen bank in de kerk had. Zijn paalgraf komen we later op de route in de Nieuwe Kerk tegen. We lopen verder via de Prins Hendrikkade en de Kloveniersburgwal en komen later door het overdekte straatje van de Oudemanhuispoort. Op de Oudezijds Voorburgwal staat het complex de Princenhof. Tot 1988 het Stadhuis van Amsterdam, tegenwoordig in gebruik als het vijfsterren de-luxe hotel Sofitel Amsterdam The Grand. Op de binnenplaats kijkt me een portier een beetje verbaast aan wat ik daar te zoeken heb.

Eigenlijk ook niets en enkele kilometers later slaan we halverwege het Spui, via een poortje, het Begijnhof binnen. Begijnen waren weduwen en ongetrouwde vrouwen die een sober, godsvruchtig leven leidden. Zij hielden zich veelal bezig met verpleging, armenzorg en onderwijs. Ik probeer me een beetje voor te stellen hoe ze hier samen geleefd hebben. Net daarachter ligt het Historisch Museum waar een groot aantal 17e eeuwse schuttersportretten tentoongesteld zijn in de galerij. Op de Dam, in de Gouden Eeuw het regeringscentrum van Amsterdam, lopen we langs het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en Madame Tussaud, waar op een hele verdieping de Gouden Eeuw op een spectaculaire manier opnieuw tot leven gebracht wordt.

Op de Herengracht betreden we de eerste gracht van de beroemde grachtengordel. Later zullen nog de Lelie-, Keizers-, Leidse- en Prinsengracht volgen. Zo komen we bij de 'Magere Brug" over de Amstel, die gebouwd werd als voetgangersbrug. Zij was destijds zo smal dat twee voetgangers elkaar nauwelijks konden passeren. Het passend eindpunt van deze wandeling door de Gouden Eeuw vormt het Rijksmuseum. De tijd ontbreekt ons om hier naar binnen te gaan en via de achterkant lopen we door het Vondelpark terug in de richting van de stad. Mooi om Amsterdam eens op deze manier te leren kennen.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

De Grachtengordel van Amsterdam
Het Begijnhof
In het Vondelpark

1 opmerking:

Geert zei

Sommige mensen konden de link van het fotoalbum niet openen, als het goed is moet het nu wel lukken!