donderdag 20 februari 2014

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 17

Björn Demkes
Op weg naar een heldenstatus

Schutterskoning van Lievelde, winnaar van het darttoernooi van hotel Reijrink, bowlingkampioen van noordoost Achterhoek en sinds kort nationaal hoogspring kampioen. Een kleine greep uit een indrukwekkend palmares. Voor velen is dit een droom en maar voor één man is dit werkelijkheid. Dan heb ik het natuurlijk over niemand minder dan Björn Demkes. Dit 37-jarige multitalent is hard op weg om een legende te worden.

Björn Demkes zag het levenslicht op 27 december 1976. Als net-geen-kerstkindje was het maar de vraag of het goed zou aflopen met kleine Björn, maar deze zorgen bleken onnodig. Hij boekte grote successen als volleyballer, darter, bowler, vogelschutter, klootschieter, klaverjasser, hardloper en atleet. Naast een subliem sportman is hij een vakkundig trappensteller en een liefhebbende echtgenoot. Hij heeft de zorg over drie blagen. Katja van 41, Kris van 12 en Loes van 8. Björn wordt geroemd om zijn kracht, lenigheid en doorzettingsvermogen. ‘De beer van Lievelde’ zette afgelopen weekend de kroon op zijn werk. In het Omnisportcentrum in Apeldoorn was hij de Koning. Bij de NK indoor voor masters behaalde hij goud op het hoogspringen en zilver op de 800 meter.

Grapje heeft geen enkel effect
Om hem een loer te draaien heb ik hem tijdens de seniorencompetitie op de meest maffe onderdelen ingezet. Ik piste bijna in mijn broek van het lachen toen ik hem aan de start zag staan van de 400 meter horden. Dit kan die nooit, dacht ik bij mezelf. Ik zag het al helemaal voor me. Björn die stuntelend en struikelend over de idioot hoge hordes waggelt. Deze gedachte werd, vanzelfsprekend, keihard de kop ingedrukt. Als een jonge antilope zoefde hij over de horden. Die man kan werkelijk alles!

Clubkampioenschappen
Langzamerhand begin ik de Joop Zoetemelk van de atletiek te worden. Al drie jaar achtereen word ik tweede tijdens de clubkampioenschappen. Het wordt een obsessie! Iedere jaar sta ik weer als een boer met kiespijn te glimlachen naast een glunderende Björn Demkes. Afgelopen jaar werd ik niet verslagen maar vernederd. Bij het kogelstoten, discuswerpen en het speerwerpen liet hij geen spaan van me heel. Gelukkig gunde hij mij een cadeautje op de 100 meter. Dat dacht ik tenminste. 97 meter en 38 centimeter lag ik op kop en ja hoor, op de laatste meters moest meneertje ‘ik-haat-verliezen’ mij weer voorbij sprinten. Na correctie bleek hij drie duizendste van een seconde sneller te zijn. Nou ja goed, dan geeft hij mij vast de overwinning op de 1500 meter, die clubtitel heeft hij immers toch al binnen. Wishful thinking. 1325 meter mocht ik genieten van de leidende positie, tot Björn zijn motor aanslingerde. Het leek alsof hij een brommer had ingeslikt! Met speels gemak won hij ook het vijfde en laatste onderdeel. Oh wat haat ik die man af en toe. Een week voor de kampioenschappen hoop ik altijd stiekem dat hij zijn hamstring afscheurt, zodat ik zelf een keer met de eer kan strijken. Helaas komt het woord ‘blessure’ niet voor in het woordenboek van dit wonderkind.

Ook beste in ‘Zwientje tik’
Dat hij een alleskunner is bewees Björn in 2009 op de kermis van het Twentse dorpje Lattrop. Na 17 bier kreeg één van zijn kameraden het briljante idee om mee te doen aan het ‘Zwientje tikken’. Bij dit spel is het de bedoeling dat een aantal geblinddoekte personen op jacht gaan naar een klein biggetje. Wie als eerste het biggetje aantikt, wint de wedstrijd. Björn, die door alle drank bijna niet meer op zijn eigen benen kon staan, ging deze uitdaging aan. Je raadt het al, binnen 17 seconden zat Björn boven op het varken. Waar Björn deelneemt, is de concurrentie kansloos. Als tegenstander, ik spreek uit ervaring, word je daar strontziek van!

Als hij mij weer eens ontzettend op mijn nummer heeft gezet, kan ik hem wel achter het behang plakken. (Dit doe ik natuurlijk niet, want ik vrees dat hij veel sterker is.) Toch moet ik bekennen dat ik veel respect voor hem heb. Hij is bij mij, sinds afgelopen weekend, zelfs toegetreden tot een mooi rijtje. Wanneer ze mij nu vragen wie mijn grote voorbeelden zijn, noem ik niet alleen Marianne Timmer en Roger Federer, maar ook Björn Demkes. In mijn ogen heeft deze topatleet inmiddels een heldenstatus bereikt! 

11 opmerkingen:

theo stronks zei

Je hebt helemaal gelijk,met dit betoog Erwin.

André Bleumink zei

Hadden we Bjorn niet beter kunnen voordragen als burgemeester van Oost Gelre? Die kerel is overal goed in!

Marco zei

En zo ist! ultra sportief.

Bjorn zei

Je hebt weer een mooi onzin vehaal op papier gekregen Erwin, klasse. Als hier een wedstrijd in was had je zeker gewonnen!!!

Katja zei

Erwin meedoen is belangrijker dan winnen.😜

luuk zei

in 3 blagen heb je zeker gelijk Erwin

Katja zei

Luuk te Brake, jij durft. Ik spreek je gauw.

Rob zei

Erwin, er bestaat nog wel wat bewijs uit een ver verledenvan die zeldzame keren hij niet won! Was dan vooral op de 100 meter
Misschien moet je dat eens publiceren, geeft de burger weer moed!

Geertjan zei

Multitalent! Als volleyballer menig duel tegen Bjorn gespeeld. Vcv-Longa en andersom. Ook daar was hij erg goed in!

Katja zei

Nou nou zo goed is Björn ook weer niet hoor. Hij kan niet keepen en voetballen.

Gerrit-Jan Jansen zei

Hulde, zowel voor de sportprestaties van Björn als de schrijfprestaties van Erwin!