zondag 23 februari 2014

Verslag van de 33e Engbergenloop in Gendringen

Mark te Brake
Wouter Gijsberts vizier gericht op marathon na Engbergenloop

Door Benno Stevering

GENDRINGEN – De 29-jarige Wouter Gijsberts uit Gaanderen won zondagochtend overtuigend de Engbergenloop over tien kilometer in een tijd van 35.40 minuten. In zijn kielzog kreeg hij Dirk-Jan Demkes van Craft Runningteam mee uit Duiven. Demkes eindigde als tweede in 36.18 minuten. Arjan Eekelder uit Lichtenvoorde werd vierde achter de Arnhemmer Alex Mulders. Gijsberts over zijn fraaie zege in Engbergen: ‘’Ik heb hier al vaker gewonnen. Het is een prachtig bultje op, bultje af parcours. Het ging verder goed. In het begin van de wedstrijd dacht ik, het wordt helemaal niks op dit pittige parcours, maar al snel kreeg ik het ritme te pakken.  Ik heb mijn vizier nu volledig gericht op de marathon. In oktober liep ik de marathon van Amsterdam in 2 uur en 35 minuten. Na de Montferlandrun die ik liep in 51.10 minuten moest mijn lichaam echt vier weken herstellen en heb ik niks gedaan. In maart wil ik de halve marathon van Venlo lopen en tevens de Fatimaloop in Nieuw-Wehl. Die 7,5 kilometer won ik vorig jaar in 23.40 minuten. De Enschede marathon zal ik voor de fun meelopen. Daarna wacht een kort baanseizoen waar ik me op de vijf kilometer richt. Misschien dat ik later dit jaar nog een marathon loop waarbij ik mijn persoonlijk record wil aanscherpen. Het is een kwestie van gemiddeld 140 kilometers per week te maken. Mijn pa liep destijds 2.33 uur op de marathon. Die tijd wil ik in ieder geval verbeteren.’’ Dirk-Jan Demkes uit Duiven gaf aan dat het glooiende parcours hem niet echt lag. ‘’Ik loop alles op souplesse. We liepen met zijn tweeën richting Engbergenbos. Eenmaal uit het bos nam Wouter afstand. Ik ben tevreden met deze tweede klassering richting  baanseizoen. Onlangs werd ik ook  nog tweede bij de NK Masters in Apeldoorn op de drie kilometer waar ik 9.09 realiseerde. 

Lisa te Molder uit Zieuwent verkeert momenteel in een uitstekende vorm. Zij won na de Keiloop in Meddo, de Kroese Wevers cross in Winterswijk en de Beekse bosloop competitie nu ook de Engbergenloop bij de vrouwen over tien kilometer in 42.44 minuten. ‘’Ik kan goed omgaan met een modderig parcours. Het is een kwestie van je spoor zoeken en slim lopen. Mijn tempo kon ik goed vasthouden met korte pasjes heuvelopwaarts en na herstel mijn snelheid weer opvoeren. In de laatste bosronde wist ik nog enigszins te versnellen. Ik vind het heerlijk om in deze regio te kunnen lopen!’’.  

De vijf kilometer viel ten prooi aan Mark te Brake uit Aalten van AVA’70. De houder van het parcoursrecord liep een tijd van 17.13 minuten. ‘’Er zat nu wel meer klim in het nieuwe parcours. In hoog tempo liep ik de eerste twee kilometer met de vijftien jarige Bob te Lindert van Argo  op en daarachter volgde Jeroen Reintjes uit Nieuw-Dijk. Vorig jaar heb ik een wat minder seizoen gedraaid. Met een zestal trainingen per week en goed hard doortrainen wil ik me volledig richten op de vijf kilometer tijdens het baanseizoen.’’  Reintjes werd na een felle eindspurt nog tweede in 18.01 met vier tellen voorsprong op te Lindert. Reintjes gaf aan: ‘’Ik wist dat Mark te sterk voor me was momenteel en kon weliswaar nog het gaatje met Bob dichtlopen. Als Bob dit tempo aankan heeft hij een flinke stap gemaakt in de atletiek in zeer korte tijd! Ik ben bezig mijn studie sport, gezondheid en management aan het afronden, dan staat de atletiek even op de tweede plek. In mei wil ik in Bocholt nog een snelle tien kilometer lopen.’’  

Saskia Weinans van het Sotra team pakte de winst bij de vrouwen in 19.32 minuten. ‘’Het NK 3 kilometer in Apeldoorn ging niet naar verwachting. Tijdens het NK op de weg in Schoorl ging het met 37.30 minuten wel goed. Voor mijn baanseizoen staat de 1500 meter centraal. Ik wil 4.30 minuten lopen. Hier in Engbergen ging het goed. Ik had een flinke voorsprong en heb niet meer versneld!’’ De organiserende atletiekvereniging Atletico’73 was bijzonder tevreden met de opkomst van het grote aantal deelnemers temeer gezien de aflasting van het evenement na de hevige sneeuwval van vorig jaar. Voorzitter en speaker Gerard Jansen praatte het evenement op uitstekende wijze aaneen.

Geen opmerkingen: