zondag 2 februari 2014

Verslag van de 3e Bosloopcompetitie in Beek

Michael van der Kroon en de Duitser Christoph Verhalen
Michael van der Kroon onbetwist de sterkste in derde editie bosloopcompetitie

Door Benno Stevering

BEEK – Michael van der Kroon uit Pannerden van de Liemers, die ook de eerste bosloop op naam zette, pakte zondagochtend de eerste plek op de tien kilometer met een tijd van 34.05 minuten. Hiermee zette hij tevens het eindklassement na drie wedstrijd op naam. Fred Keurentjes uit Zevenaar, winnaar van de vorige aflevering, moest vanwege een griepje verstek laten gaan. Van der Kroon kreeg tegengas van Christoph Verhalen uit het Duitse Xanten die uiteindelijik op amper twee tellen finishte van de atleet uit Pannerden. Van der Kroon genoot van zijn zege: ‘’Ik heb halverwege, de Duitse atleet nog een half rondje kopwerk laten doen. Samen maak je immers de wedstrijd, toch!?. Wel gaf het me een extra psychologisch effect dat ik het meeste kopwerk verrichte. Verzuring trad nagenoeg niet op. Na de komende mijlenloop in Winterswijk zal ik toewerken naar de drie en de vijf kilometer op de atletiekbaan, het iets minder langere werk. Er stond toch nog een koud windje rondom het finishterrein. Gelukkig hadden we daar eenmaal in het bos weinig last van!. Mijn discipline om nu tot zes keer per week te trainen is ruimschoots weer aanwezig.’’ Luuk Siemes uit Ulft liep sterk met 37.15 minuten naar een derde stek. Bjorn Demkes uit Lievelde wist met 37.39 en een vierde klassering Erik Delpeut uit Arnhem op afstand te houden. 

Met een prachtige stijl was het bij de vrouwen Lisa te Molder uit Zieuwent die net als in de eerste editie Manon Mensink uit Arnhem op ruime achterstand hield. De jonge Te Molder realiseerde een nieuw parcoursrecord met een mooie tijd van 41.49 minuten. De eindzege was voor haar. Mensink pakte hier de tweede plek, gevolgd door Katja Demkes uit Lievelde.  Door een krachtige en zuinige loopstijl te hanteren liet ze zien dat ze in goede vorm verkeert. 

Het publiek genoot van de blootvoets lopende 46-jarige vrachtwagenchauffeur Hugo Schuurman uit Wageningen. Wij spraken met deze unieke persoonlijkheid: ‘’Sinds mijn deelname in juni aan de survival in Havelte heb ik mijn schoenen aan de wilgen gehangen en loop op blote voeten mijn wedstrijden.Zelfs een halve marathon is me niet te ver. Ik zag vandaag een drietal navolgers. Ik ondervind minder last van blessures, een goed gevoel! Met het afzetten gebruik je je voetspons. Om de koude voeten in het begin van de run sneller warm te krijgen gebruik ik vaseline.’’   

Op de vijf kilometer was het  Jorik Huizinga uit Pannerden die op elf seconden finishte achter Morgan Thiré uit Arnhem die de derde editie winnend afsloot. Huizinga had met een eerste en een vijfde stek, genoeg krediet opgebouwd voor de eindzege over drie wedstrijden. Huizinga na afloop: ‘’Dit is een van de mooiste lopen van het jaar. Fantastisch. Ik kom hier graag. Mijn medevluchter uit Xanten kende ik niet,  maar had het idee dat na de eerste driehonderd meter de plaatsen onderling wel bekend waren. Hij liep rap, maar ook ik was iets sneller dan vorige week. Ondanks de kou was dit voor mij de mooiste dag met minder blubber en weinig wind. Als je de vervelende bult achterin het parcours een beetje kent, kan je erna goed herstellen. Nu ga ik me wat toeleggen op de langere afstanden. Zo wacht binnenkort de Slangenburgtrail en de Engbergencross.’’ Raymond van Hal uit Doesburg werd derde in 18.06 minuten. 

Bij de vrouwen was er een Duitse zege. Anne Lina Dahlbeck uit het Duitse Xanten won hier in 18.37 minuten en verbeterde het record van Saskia Weinans uit Gendringen. Kimley Sanders uit Silvolde werd tweede in 21.24 , gevolgd door Tonni Peer uit Ewijk in 22.13. Ook in de afsluitende editie van de bosloopcompetitie was er weer volop sfeer en kwamen er 340 deelnemers aan de start. Voorzitter Jan Leuverink van de organiserende Stichting Omloop Beek was content met zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het deelnemersveld.  

Geen opmerkingen: