woensdag 12 februari 2014

De Groene Grens en haar grenspalen

Grenspaal 749
Bij de Duits-Nederlandse grens kennen we twee reeksen grenspalen. De eerste start in Vaals op het drielandenpunt met grenspaal 193 en eindigt met nummer 862 bij Overdinkel in Twente. Dit was destijds de grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden (Nederland, België en via een personele unie Luxemburg) en het koninkrijk Pruisen. Grenspaal 1 stond bij de Luxemburgs-Franse grens. De tweede reeks grenspalen (1-203) loopt verder langs Duitsland tot aan de Dollard. Dit was vroeger de grens tussen Nederland en het Koninkrijk Hannover. 

Inez, Rob en ik vertrekken klokslag 9.00 uur op deze prachtige februari morgen vanuit Aalten-Zuid voor een loopje van ruim 12 kilometer. Via de Bodendijk verlaten we na enkele kilometers, in de buurt van de Veenhuisweg, Nederland bij grenspaal 749. Op het stukje dat wij langs de grens lopen komen we 8 grenspalen tegen. In totaal staan er op de grens van Nederland met België en Duitsland meer dan 1300 van deze grenspalen. Het is een niet zo gemakkelijk te lopen pad want er steken zo nu en dan behoorlijke keien uit de grond en is het goed opletten waar we onze voeten neer zetten.

Halverwege de groene grens worden we nog even achterna gezeten door twee honden maar het lijkt erger dan het in werkelijkheid is. Op het eerste pad dat we kunnen nemen gaan we de grens weer over en lopen via de Driehonderdmeterweg en de Kroondijk ons eigen land weer binnen. We pakken nog de bultjes in de Ringkamp mee en aan het einde van de Kriegerdijk, steken we de Hamelandroute over. Na een paar bakken koffie bij Rob hebben we weer een leuke morgen gehad.

De volgende loopjes met Rob staan gepland op woensdagmorgen 19 maart en 9 april.

Klik op de link voor enkele foto's


2 opmerkingen:

katja zei

Dat leken wel Rottweilers. Blij dat ik niet meegeweest ben.

Marco zei

Mooi en leerzaam verhaal.