donderdag 11 september 2014

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 44

Mandarijnen eten in de maand mei funest voor marathonlopers
Brisbane / Amsterdam– Het eten van mandarijnen in de maand mei staat een goede prestatie op de marathon mogelijkerwijs in de weg. Dit blijkt uit onderzoek van Sarah Nonsense van het ‘Institute of Crap’ in Brisbane.  De Australische is al jaren met dit onderzoek bezig en presenteerde afgelopen dinsdag in Sydney haar resultaten tijdens een druk bezochte persconferentie.

In de maand mei blijkt de mandarijn een hoge pH-waarde te bevatten. In combinatie met de groeiende populatie meikevers kunnen de gevolgen desastreus zijn. “Het eten van mandarijnen in mei kan een prestatie op de marathon met maximaal drie procent verslechteren,” zegt Sarah Nonsense met ernst in haar stem. Niet alle hardlopers hoeven zich volgens de onderzoekster zorgen te maken. “Linkshandige mannen tussen de 54 en 55, met schoenmaat 46 ½ , geboren met een schildklieraandoening, woonachtend in een buitenwijk van Schiedam, lopen het grootste risico.” Enkele voedingsdeskundigen trekken de resultaten in twijfel. Hier zegt Nonsense het volgende over: “Wij kunnen niet met honderd procent zekerheid zeggen of de onderzoeksresultaten kloppen. Maar we durven wel te stellen dat de kans bestaat dat de resultaten mogelijk in de buurt komen van de waarheid.”

Het ‘Institute of Crap’ deed in het verleden al vaker baanbrekend onderzoek. In 2005 was heel de wereld in shock. Er kwam naar voren dat kinderen die tussen hun 4e en 6e levensjaar vingerverven, op volwassen leeftijd een kleinere kans hebben op kalknagels. Twee jaar eerder kwamen de Australiërs eveneens met een opzienbarend rapport naar buiten. Mannen die in hun jeugd geregeld een spelletje ‘klootschieten’ spelen, lopen een groter risico op een erectiestoornis dan andere mannen.

Daniël Bullshit is directeur van het instituut. Hij is apetrots op de resultaten van zijn onderzoekers. “Wij doen uitsluitend onderzoek naar onderwerpen met een groot maatschappelijk draagvlak.” De 67-jarige Bullshit, die in het verleden zelf onderzoek deed naar het verband tussen kaalheid en claustrofobie, is ondanks zijn leeftijd nog lang niet klaar. “Wij zijn een instituut dat onderzoek doet naar belangrijke zaken. We doen niks zonder daar jaren over na te denken. Soms kom je de meest onzinnige onderzoeken tegen, hier waken wij voor. Momenteel is er  een team bezig dat onderzoekt of het eten van Calvé Mayonaise een negatief effect heeft op garnalen pellen.”

Alle onderzoeken van het instituut, waaronder dat van Sarah Nonsense, is te vinden op www.instituteofcrap.com 

Geen opmerkingen: