zaterdag 1 juni 2019

Rust roest herstel niet

Een goed en snel herstel is voor iedere loper een winstpunt
Als je onlangs begonnen bent met hardlopen voel je na een paar trainingen je dat je spieren hebt waarvan je het bestaan niet wist. Die pijnlijke spieren kunnen je volgende trainingen aardig in de weg zitten. Hoe herstel je hiervan? Voorop gesteld:  Een goed en snel herstel is voor iedere loper een winstpunt. Rust roest vertelden onze oma´s. Het is mooi Nederlands door de alliteratie maar herstel betekent niet stilzitten. Voor echt herstel moet je wel wat doen. 

Voor de beginnende hardloper klinkt het woord ‘herstel’ wat raar. Als je getraind hebt, moet je daar van bijkomen. Dat is wat je lopers meestal hoort zeggen. In de trainingsleer wordt het woord ‘herstel’ gebruikt en dat geeft ook duidelijker aan wat er gebeurt. Bij herstel denk je aan repareren en dat is nu net wat je lichaam doet na de training. Na de inspanning van de training wordt er hard gewerkt in je lichaam om eventuele schade te repareren. Iedereen, beginner of gevorderde loper, heeft een periode van herstel nodig maar je kunt dit wel bespoedigen. 

Op adem komen in de cooling down 
In dit geval gaan we er van uit dat je nog geen hele lange duurlopen loopt. Als dat wel het geval is dan moet je nog meer op je herstel letten. Direct na de training is een goede cooling down belangrijk. Met diverse oefeningen en stretching zorg je er voor dat de doorbloeding afvalstoffen verwijderd. Je haalt spanning uit de spieren en je brengt spieren weer op lengte. Tijdens de training worden je spieren korter, met stretching breng je de souplesse weer terug. In een eerder artikel in deze serie voor beginners is al uitgelegd dat je stretcht als je spieren warm zijn. Direct na de training is dan ook een goed moment. 

Vocht aanvullen 
Drink genoeg water, eventueel een sportdrank binnen het half uur na je training. Zeker als het weer warm is, dan heb je nog meer gezweet. Meestal hebben lopers na een half uur trainen 1 tot 2 glazen water meer dan verdiend. Een douche na de training is lekker. Bedenk dat je door een douchebeurt nog wat meer vocht verliest. 

Verder? Dan ook eiwitten 
Heb je een half uur getraind dan is het nog niet meteen nodig: naast drinken ook wat eten dat eiwitten bevat. Het is wel een punt om mee rekening te houden als je meer en verder gaat trainen. Dat kan door kwark, magere vleessoorten of noten. De eiwitten worden onder meer gebruikt om opgelopen schade in de spieren te repareren. 

Slapen 
Meestal voel je na een training dat je meer energie hebt. Een paar uur later voel je de lome vermoeidheid. Geef daar ook aan toe en zorg voor een goede nachtrust. Er is eigenlijk geen betere periode van herstel dan een stevige nacht slapen. 

Spierpijn aanpakken
Heb je de volgende dag nog spierpijn? Doe dan 10 minuten wat dynamische oefeningen. Oefeningen waarbij je beweegt, spieren en gewrichten losmaakt. De intensiteit is laag maar je brengt wel de doorbloeding goed op gang. Dit kan het herstelproces versnellen. 

Wandelen 
Wil je nog even naar buiten? Een korte wandeling is een prima manier om je herstel te bevorderen. 20 tot 30 minuten lekker wandelen is een uitstekende manier om de doorbloeding goed op gang te brengen. Extra tip: laat ook je armen meegaan in het wandeltempo, dan werkt net als bij hardlopen je hele lichaam mee. 

Met deze tips kun je je herstel bevorderen. Rust roest maar actieve rust met goed drinken, eten , slapen en oefeningen doet veel goed. Je bent snel weer klaar voor een volgende training. (bron)

Geen opmerkingen: