vrijdag 12 maart 2021

Experts: "Hardlopers moeten mondkapjes dragen in drukke gebieden"

Hardlopers moeten drukke gebieden vermijden!

Een mondkapje dragen tijdens het hardlopen, dat is volgens de coronaregels niet verplicht. Maar volgens experts zou het absoluut niet onverstandig zijn als we hier wel mee zouden beginnen, vooral in drukke gebieden. Zwaar ademend door drukke straten rennen: volgens verschillende hoogleraren schuilt hier veel gevaar in.

“Hardlopers moeten mondkapjes op”

In Engeland werd deze discussie onlangs weer aangezwengeld door Trish Greenhalgh. Zij is hoogleraar gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Oxford. In het televisieprogramma Good Morning Britain zei ze dat ze groot voorstander is van het dragen van mondkapjes tijdens het hardlopen. Ook presentator en journalist Piers Morgan liet op de Britse televisie weten dat hij hardlopers zonder mondkapje ‘ongelooflijk egoïstisch’ vindt.

Hijgen en puffen

Hoogleraar Greenhalgh zei over de kwestie: “Iedereen weet dat je het virus kunt krijgen door de uitgeademde lucht van een besmet persoon in te ademen. Bij hijgende en puffende joggers is dat risico groot”. Volgens haar wordt 40% van de coronabesmettingen opgelopen via besmette mensen die zelf geen symptomen hebben. Dus ook die ene jogger die erg fit oogt, kan jou corona bezorgen.

Verantwoordelijkheid nemen

Devi Sridhar, hoogleraar volksgezondheid aan de Universiteit van Edinburgh, is het eens met Greenhalgh. Zij ziet het risico ook, maar vindt wel dat hardlopers hun mondkapjes af mogen doen als ze in een rustig gebied lopen. “Het risico wordt echt bepaald door hoe dichtbij een hardloper komt en hoe zwaar hij ademt. Hardlopers moeten zelf ook gewoon alert zijn op voetgangers en drukke gebieden vermijden. Wees alert op je omgeving”, aldus de hoogleraar. (bron)