vrijdag 16 september 2022

Dit is waarom je moet poepen als je nerveus bent

Hoe komt het dat je vlak voor een belangrijke wedstrijd moet toiletteren?

Vlak voordat je een belangrijke wedstrijd hebt voel je de druk ineens toenemen - letterlijk. Het lijkt wel alsof je lichaam zich klaar maakt voor het moment door zich te legen en zo lichtvoetig de strijd aan te gaan. Maar hoe komt het eigenlijk, dat je vlak voor een spannend moment moet toiletteren?

Blijkbaar spelen zenuwen een grote rol in je stoelgang. Nervositeit en angst kunnen leiden tot een grote boodschap. Maar waarom? Dat legt gastro-enteroloog (het medisch vakgebied dat zich bezighoudt met ziekten van de maag en de darmen) Sameer Islam uit.

Dit is waarom je moet poepen als je nerveus bent

Gastro-enteroloog Islam erkent zelf ook te moeten poepen als hij nerveus is, dit is een normale werking van ons lichaam. Waarom? Omdat deze reactie een veel voorkomend onderdeel is van ons parasympatische en sympathische zenuwstelsel, dat onze hersenen met onze darmen verbindt.

Doordat de zenuwen in ons spijsverteringskanaal sneller samentrekken als je nerveus bent, wordt de kans op een grote boodschap groter. 'Dit is een normale reactie op jouw nervositeit,' legt Islam uit. 'Of je nu uit angst, bijvoorbeeld omdat je voor een grote groep moet spreken of een belangrijke wedstrijd hebt, of uit nervositeit moet poepen, het is een hartstikke normaal 'probleem' dat optreedt.'

Laat je niet leiden door poepangst

Het is vooral belangrijk om je niet gek te laten maken door de angst om te poepen op spannende momenten. Wanneer deze door angst veroorzaakte toiletsessies uit de hand lopen, kun je de angst behandelen. 'Als je angstig bent, vooral in je hoofd, kan dit zich manifesteren in je maag-darmkanaal,' aldus arts Islam. 'Het is namelijk heel gewoon om de drang te voelen om naar het toilet te gaan wanneer je nerveus bent.'

Adem in, adem uit

Hoe voorkom je deze 'poepangst' vlak voor een wedstrijd? Daar heeft arts Islam een aantal tips voor. 'Ga poepen als het moet, of probeer een middel tegen diarree zoals Imodium om je darmen te kalmeren. En ten slotte, probeer zoveel mogelijk te ontspannen - hoe moeilijk dit ook klinkt vlak voor een spannende race. Dit kun je doen door diep adem te halen of voor je wedstrijd een moment van rust te creëren. Zoals bijvoorbeeld een stukje te wandelen met een koptelefoon. Bovenal: maak je niet druk om poepen uit angst, dit is normaal - bijna iedereen doet het.' (bron)

Geen opmerkingen: