vrijdag 30 augustus 2024

Verslag van de 11e Twee Bruggenloop in Winterswijk

De start van de 1 kilometer

Twee Bruggenloop is een sportieve zomerhit

Dik 400 deelnemers uit de hele regio en ver daarbuiten, prachtige weersomstandigheden en rijen dik publiek. Het was bij de laatste zomeretappe van AVA`70 weer een geweldige sportieve happening op het vakantiepark de twee Bruggen met ijzersterke prestaties en vooral heel veel hardloop- en wandelplezier.

Vanaf 18.00 uur gingen tientallen wandelaars van start voor een fraaie wandeltocht van iets meer dan 10 kilometer door het mooie buitengebied van Corle.

Om 19.00 uur was het de beurt aan de jongste talenten start voor hun run over 1000 meter op het vakantiepark. Het was dringen geblazen, maar eenmaal op pad ging een Aaltens trio er razendsnel vandoor. Cas Tolkamp was de allersnelste en won de wedstrijd in een prachtige tijd van 4,03 minuten. Noud Koskamp werd tweede en Vincent van Altena in bijna dezelfde tijd derde. Bij de meisjes was er een mooie 3e plaats voor Lizzy te Hennepe.

Een kwartiertje later was de start van de 2-kilometerwedstrijd en deze jongelingen moesten de ronde twee keer afleggen. Topfavoriet Lars Meinen deed wat er eigenlijk ook wel van hem verwacht werd in liep in een geweldige eindtijd van 5,40 minuten naar de overwinning. Trainingsmaatje Age Eindhoven moest verschrikkelijk diep gaan, maar sleepte wel de tweede plaats uit het vuur. Fiep Meinen wist bij de meisjes ook een uitstekende prestatie neer te zetten en pakte het zilver in de snelle tijd van 7,03 minuten.

De deelnemers aan de 1 en 2 kilometerwedstrijd ontvingen bij de finish niet alleen een mooie medaille, maar ook nog eens een lekker ijsje, aangeboden door het vakantiepark de Twee Bruggen.

Een prachtig deelnemersveld van in totaal 320 lopers stond om 19.45 uur klaar voor vertrek voor hun sportieve avontuur over 6 of 10 kilometer. Razendsnelle regiotoppers en veel, heel veel recreanten gingen gebroederlijk van start en trokken in een lint over het vakantiepark in de richting van de Slingeplas. Bij de 6 kilometer ontstond een mooie kopgroep, waarbij uiteindelijk een eindsprint het jonge AVA`70-talent Tijn Piest een schitterende 2e plek opleverde. Over jonge talenten gesproken. Junior Lobke Hendriksen scoorde bij de Dames een geweldige tweede plaats in de snelle tijd van 22,53 minuten. Annemarie Arentsen pakte de derde plek en was daar terecht  blij mee. De sportievelingen aan de race over 10 kilometer moesten een pittige lus door het Klooster afleggen, maar dat betekende zeker niet dat er geen snelle tijden gelopen werden. Sterker nog, maar liefst 25 lopers lukte het om onder de 40 minuten te blijven. Bij de Heren moest Stef Grotenhuis, met de finish in zicht nog vol aan de bak, maar de eindsprint leverde hem wel de tweede plaats op. Bij de Dames was het Lisa te Molder die op fraaie wijze de tweede plaats voor zich opeiste, terwijl het brons voor Ineke Graven was.

In de finishstraat druppelden de lopers aan de 6 en 10 kilometer binnen en aan de gezichten was duidelijk te zien, dat er een flinke inspanning geleverd was. Met de medaille om de nek en een beker fris water in de hand werd de prestatie en het verloop van de wedstrijd nog even besproken met loopvrienden of clubmaatjes.

Nieuw bij deze editie van de twee Bruggenloop was de deelname van een aantal framerunners, zowel bij de 2 als ook bij de 6 kilometer. Deze sportievelingen, die zich voortbewegen met een loopfiets, vanwege een lichamelijke beperking, lieten zich van hun beste kant zien en konden rekenen op het applaus van de toeschouwers voor hun geleverde prestatie.

De organisatie keek na afloop bijzonder tevreden terug op de 11e editie van de Twee Bruggenloop, die mede door de tomeloze inzet van vele tientallen vrijwilligers een uitstekend verloop kende! (FR)

donderdag 29 augustus 2024

Wedstrijdagenda september 2024

Meer informatie kun je vinden op onze website www.loopgroep-zandloper.nl Wil je reageren dan ontvangen we graag jouw reactie die je kunt sturen naar: info@loopgroep-zandloper.nl

zo. 1 september Dorsten(D)-Galgenberglauf - www.svlembeck.de

zo. 1 september Duiven-Bert Timmer Memorialloop - www.btml.nl

zo. 1 september Ulft-Rondje Oude IJsselstreek - www.rondjeoudeijsselstreek.nl

ma. 2 september Gramsbergen-Lichtstadloop - www.gramsbergen.nl/lichtstadloop

za. 7 september Hellendoorn-Halve marathon - www.yumanrace.com

za. 7 september Gemen(D)-Burglauf - www.burglauf.de

za. 7 september Dalfsen-Loopfestijn - www.loopfestijndalfsen.nl

za. 7 september Varsseveld-Kramp Run - www.kramprun.nl

zo. 8 september Enschede-Singelloop - www.singelloop-enschede.nl

vr. 13 september Xanten(D)-Citylauf - www.tus-xanten.de

zo. 15 september Arnhem-Airborn Freedom Run - www.airbornefreedomrun.nl

za. 21 september Winterswijk-TommyBeusRun - site

za. 21 september De Steeg-Posbanklooptrail - www.deposbanklooptrail.nl (afgelast)

za. 21 september Beckum-De Lus van - www.lusvanbeckum.nl

za. 21 september Nijmegen-Zevenheuvelentrail - www.zevenheuvelentrail.nl

zo. 29 september Velp-Posbankloop - www.posbankloop.nl

zo. 29 september Nijverdal-Cityrun - www.cityrunnijverdal.nl

zo. 29 septembe Winteswijk - Landschapsmarathon - www.marathonwinterswijk.nl

Aanvullingen hoor ik graag!

maandag 26 augustus 2024

Wedstrijdinformatie 11e Twee Bruggenloop in Winterswijk

Frank en Joppe Roos bij één van de vorige edities

Dinsdag 27 augustus vindt de 11e editie plaats van de Twee Bruggenloop, bij het gelijknamige vakantiepark. Enkele belangrijke wetenswaardigheden over de Twee Bruggenloop.

Organisatie
Atletiekvereniging AVA`70 i.s.m. vakantiepark de Twee Bruggen

Start- en finishlocatie
De start en finish van alle wedstrijdonderdelen vindt plaats op het vakantiepark in de nabijheid van horecagelegenheid de Schoppe. 

Programma:
18.00 uur: Start van de wandeltocht (10,2 kilometer) 
19.00 uur: Start 1 kilometer (kinderen tot en met 9 jaar), 1 ronde
19.15 uur: Start 2 kilometer (kinderen 10 tot en met 15 jaar), 2 ronde
19.35 uur: Start Framerun 6 kilometer, 1 ronde
19.45 uur: Start 6 en 10 kilometer, 1 ronde 

Parcours:
De wedstrijdonderdelen bij de jeugd (1 en 2 kilometer) vinden plaats op het vakantiepark. Het parcours van de 6 en 10 kilometer gaat over verharde wegen en zandpaden in het prachtige buitengebied rond de Slingeplas en het Klooster. De wandelroute gaat door de fraaie omgeving van Miste en Corle.

Kleedgelegenheid:
Er is een mogelijkheid om te kleden bij “de Buitenplaats”, die is gesitueerd vlakbij start en finish. 

Parkeergelegenheid:
Parkeren kan op het parkeerterrein van de Schoppe of evt. bij de hoofdingang van de Twee Bruggen. Volg zo mogelijk de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

Inschrijving:
De voorinschrijving sluit op maandagavond 26 augustus om 23.59 uur. Op de wedstrijddag kan er vanaf 18.00 uur worden ingeschreven bij het wedstrijdsecretariaat, dat is gevestigd nabij start en finish. (de Buitenplaats)  

Afhalen startnummers:
Het afhalen van de startnummers is mogelijk op de wedstrijddag, dinsdag 27 augustus, bij het wedstrijdsecretariaat dat is ingericht bij de Buitenplaats van het vakantiepark. Kom op tijd, want er wordt niet van het tijdsschema afgeweken!

Medische verzorging:
EHBO Aalten

Weersverwachting
Op dit moment zijn de weersvoorspellingen voor dinsdagavond uitstekend. Het zal waarschijnlijk zonnig en warm zijn. Zorg dat je voldoende drinkt voorafgaand aan de wedstrijd. Onderweg is er een waterpost!

Herinnering:
Alle deelnemers ontvangen bij de finish een fraaie medaille.

Uitslagen:
De uitslagen zullen z.s.m. na de wedstrijd worden vermeldt op de site: www.ava70.nl

Algemene voorwaarden:
Deelname aan dit evenement geschiedt op eigen verantwoordelijkheid en risico. De organisatie vrijwaart zich van iedere aansprakelijkheid.

Overige bijzonderheden:
  # Kinderen, die deelnemen aan de 1, 2 kilometer ontvangen een ijsje, aangeboden door vakantiepark de Twee Bruggen,
  # Bekers voor de nummers 1, 2, 3 per afstand 
  # Deelnemers zijn afkomstig uit het hele land en tevens uit Duitsland  
  # Mogelijkheid om persoonlijk certificaat te downloaden
  # Meer dan 40 vrijwilligers in touw
  # Sfeervolle start- en finishlocatie met gezellig buitenterras
  # Speaker: Harry Striekwold  
  # De tijdsregistratie vindt plaats via een chip, die in het startnummer zit verwerkt
    
De 11e  Twee Bruggenloop, een doordeweeks sportfeest voor atleet en publiek!

zondag 25 augustus 2024

Opnieuw Nederland tegen België bij 12e Kramprun in Varsseveld

Net na de start van de Toprun bij de heren in 2023 (foto Marco ter Haar)

De strijd om de winst in de twaalfde editie van de Kramp Run gaat tussen Nederlanders en Belgen. De toplopers krijgen zaterdag 7 september vijf vlakke rondes van één kilometer voorgeschoteld door het centrum van Varsseveld tijdens de Ducona PET Packaging Toprun.

Spanning bij mannen

Bovenaan de startlijst van het slotonderdeel (18:30 uur) tijdens het hardloopevenement prijkt de naam van Yannick Michiels. De Belg zette al eens 13:47 minuten neer op de 5 kilometer. In 2012 was hij er al bij in Varsseveld, vorig jaar werd hij zevende. Zijn landgenoot Sander Vercauteren liet zich ook al meerdere keren voorin zien op het Kerkplein. Hij en Michiels hebben als enigen een tijd onder de 14 minuten staan. Bij de favorieten mag ook Mustefa Kedir Tebo worden genoemd. De Ethiopiër, woonachtig in Nederland, is gebrand op revanche nadat hij vorig jaar op één seconde de winst miste. Kanshebber is ook Jort Benz, trainend in Zevenaar bij Running Team Liemers, met een persoonlijk record van 14:17. Ook Gert-Jan Wassink is van de partij. De geboren Varssevelder en mede-initiatiefnemer van de wedstrijd stond in 2016 op de hoogste trede van het podium. ‘Dat geeft nog steeds kippenvel’, bekent Wassink. Naast prijzen voor de top tien en een bonus bij verbetering van het parcoursrecord (14:01 minuten) is na één ronde een premie te verdienen. De nummers één tot en met vijf in deze premiesprint gaan met een bonus naar huis. ‘Met name in de breedte staat een sterk veld aan de start’, ziet topruncoördinator Stefan Scanu. ‘De Belgen zullen onder andere strijden met Mustefa Kedir Tebo. Bij de dames is er één favoriet.’

Voet topfavoriete

Dat is Julie Voet, ook uit België. De 20-jarige atlete won vorig jaar een dag na haar podiumplaats in Varsseveld de Belgische titel op de 5000 meter. Dit jaar kan Voet, 15:55 minuten achter haar naam, voor het eerst de Kramp Run op naam schrijven. ‘Ik kijk uit naar de toffe sfeer. Iedereen langs de kant moedigt iedereen aan en dat is geweldig. De supporters sleuren je door de mentaal zware rondjes heen.’ Podiumkandidaat is ook haar leeftijdsgenoot Dione Schipper, die vorig jaar zesde werd. De meervoudig Nederlands crosskampioene moet zien af te rekenen met Dieske Kruisselbrink, opgegroeid in de Achterhoek. De triatlete werd in mei derde bij de Gerard Tebroke Memorialloop in Aalten. Rekening mag ook gehouden worden met Lisa Bielevelt, één van de snelste atletes uit Overijssel. Het parcoursrecord van 15:52 minuten van Jasmijn Lau lijkt wat te hoog gegrepen voor de atletes zaterdag 7 september. 

Achterhoeks kampioenschap

Binnen de Ducona PET Packaging Toprun vindt wederom het Achterhoeks kampioenschap 5 kilometer plaats. Voor de snelste drie in de Achterhoek wonende atleten liggen geldprijzen klaar, naast een jaar lang de eer. Titelverdediger Ruben Garretsen staat weer aan het vertrek op het Kerkplein in Varsseveld. De Keijenborger is in bloedvorm, want hij liep dit jaar als enige Achterhoeker onder de 15 minuten. Sterke concurrentie komt van de 18-jarige Luca Greven, ook van de Doetinchemse atletiekvereniging Argo, de nummer drie van het NK 10 kilometer bij de junioren. Leeftijdsgenoot Stef Grotenhuis, lopend voor het Aaltense AVA ’70, zal wederom met hem de degens kruisen en hoopt op een tijd in de lage 15 minuten. In de vrouwenwedstrijd maakt de pas 14-jarige Lobke Hendriksen haar debuut. Het Ruurlose talent liep dit jaar in Aalten 18:01 minuten over 5 kilometer. Haar clubgenote Lynn Rusink, ook onder de 20 minuten dit jaar, loopt ook haar eerste Toprun. Loop je onder de 17 minuten (heren) of 21 minuten (dames), dan ben je van harte welkom mee te lopen tijdens dit slotonderdeel.

Inschrijven voor alle hardlooponderdelen, de Kidsrun, Jeugdrun, Framerun, Business- en Recreantenrun en Toprun, is deze maand nog mogelijk via www.kramprunvarsseveld.nl. De Kramp Run op zaterdag 7 september komt tot stand dankzij een samenwerking tussen Kramp, de atletiekverenigingen Argo, AVA ’70 en Atletico ’73 en stichting Kanjers voor Kanjers.

zaterdag 24 augustus 2024

AVA'70 organiseert de 11e Twee Bruggenloop in Winterswijk

De start van de 6 en 10 kilometer in 2023

AVA’70 klaar voor elfde editie van zomerse Twee Bruggenloop

Op dinsdag 27 augustus vindt de elfde editie van de Twee Bruggenloop plaats. De wedstrijd wordt georganiseerd door AVA`70 in samenwerking met Vakantiepark De Twee Bruggen en vormt de laatste etappe in de serie van drie zomeravondlopen. De run mag zich jaarlijks verheugen in een groot deelnemersveld, bestaande uit regionale atleten en atletes, maar daarnaast ook een aantal vakantiegangers.

Het sportieve evenement start 27 augustus met een wandeltocht van ruim tien kilometer door het prachtige buitengebied van Miste en Corle. Tussen 18.00 uur en 18.30 uur kunnen de deelnemers starten bij Restaurant de Schoppe van Vakantiepark De Twee Bruggen.

Om 19.00 uur begint het hardloopprogramma met de 1 kilometerloop voor jongens en meisjes tot en met 9 jaar. Het parcours voor deze allerjongste talenten gaat over het vakantiepark, dus zal er onderweg veel publiek langs de weg staan om de deelnemertjes aan te moedigen. Om 19.15 uur is het de beurt aan de oudere jeugd tot en met 15 jaar, voor hun wedstrijd over twee kilometer. Ook zij zullen over het terrein hun meters afleggen en de vorige edities hebben duidelijk gemaakt, dat deze groep al een flink tempo aan de dag kan leggen.

Het startschot voor het peloton deelnemers aan de wedstrijd over 6 en 10 kilometer zal om 19.45 uur klinken. Gelijk na het startschot trekt het lange lint atleten en atletes over het vakantiepark en via zand- en bospaden loopt het peloton in de richting van Bredevoort. Het parcours gaat vervolgens om recreatiegebied de Slingeplas heen en daarna weer op weg naar de Twee Bruggen. De deelnemers aan de 10 kilometer lopen een extra lus door het fraaie Klooster. De finishstreep is getrokken in de nabijheid van Restaurant de Schoppe.

Voor alle deelnemers is er bij binnenkomst een fraaie medaille en daarnaast zijn er prijzen voor de nummers 1, 2 en 3 per categorie. Voorinschrijving voor de Twee Bruggenloop is vanaf heden mogelijk via de site: www.ava70.nl. Speciaal voor deze wedstrijd is er een eigen blok gemaakt op de site met allerlei informatie over het evenement.

In verband met de te verwachten drukte en de tijdige verwerking van de gegevens, verzoekt de organisatie deelnemers, om gebruik te maken van de mogelijkheid van voorinschrijving. Op de wedstrijddag is inschrijving ter plekke mogelijk vanaf 18.00 uur, tot een kwartier voor aanvang van de wedstrijd. De inschrijfkosten bedragen voor wandelaars en deelnemers aan de 1 en 2 kilometer 3,50 euro. De lopers en loopsters aan de 6 en 10 kilometer betalen zeven euro.

Klik voor meer informatie op onderstaande links




Uitslagen van de 6e King of the Beeklaan in Aalten

Joost Lammers en Kyra Lampio

Uitslagen:

Dames:

01.Kyra Lampio

02.Lena ter Haar

3/4.Madelief Lohuis en Ilse Luijmes

5/8.Lune Mateman, Lisa te Molder, Evie Scholten en Jet Wildenbeest

 

Heren:

01.Joost Lammers

02.Jop Hoftijzer

3/4.Tim Houwers en Bart Wesselink

5/8.Sam ter Haar, Sem Jansen, Roel Rusink en Mitchel Somsen

 

De foto’s van Rob Jansen volgen zo snel mogelijk.

vrijdag 23 augustus 2024

Aankondiging van de 6e King of the Beeklaan

De deelnemers van 2023
King / Queen of the Beeklaan – we stropen de mouwen weer op!

De roemruchte vrouw-tegen-vrouw en man-tegen-man wedstrijd komt er weer aan, hardloopvrienden! De enige in z’n soort in de regio. Wat zeg ik, in heel Nederland en omstreken!


We gaan voor de 6e keer de strijd aan op deze meedogenloze bult. Hoe deze testosteronbommenstrijd begon heb ik al meerdere malen uitgelegd op dit fijne weblog van neef Geert. Kun je op z’n site eens rustig teruglezen als mentale voorbereiding.


Geef je op voor deze mooie wedstrijd. Iedereen gaat sowieso 2x naar boven. Mocht je bij de 1e ronde een vetgoeie tegenstander loten? Geen nood, via de 2e ronde – de herkansingsronde – kun je alsnog de volgende ronde halen. En als je later in het schema die vetgoeie tegenstander weer tegen komt? Wanhoop niet, want hij / zij is dan moe, en jij niet! Want jij geeft nooit op. Maar geef je dus wel op voor deze strijd, vandaag nog!


Leuk om te weten: wie hebben de eretitel King / Queen of the Beeklaan als een jaar vol trots mogen voeren?


Erelijst:          


King of the Beeklaan:                

2016:                                 Björn Demkes

2017:                                 Bram Wevers

2018:                                 Bram Wevers

2019:                                 Bram Wevers

2023:                                 Joost Lammers

 

Queen of the Beeklaan:             

2016:                                 Linde Klein Nibbelink

2017:                                 Linde Klein Nibbelink

2018:                                 Vera Saalmink

2019:                                 Romy van Rijs

2023:                                 Lisa te Molder


De strijd op de Beeklaan is aanstaande: vrijdagavond 23 augustus zal de Beeklaan onverbiddelijk bepalen wie zich dit jaar lang de Queen of de King of the Beeklaan mag noemen.

 

Programma:

 

Wanneer: vrijdag 23 augustus 2024

 

Strijd-arena: Beeklaanbult, 250 lang, 3,1% stijging

 

Inschrijving: Tot woensdagavond 21 augustus 2024 (via mail, app, pb, telefoon, weblog Geert Wevers). De deelname is gratis!

 

Verzamelen: Tussen 18.40 en 18.55 uur op Hofstraat 20, kantoor Rinke ter Haar Architectuur

 

Loting: 19.00 - 19.30 uur

 

Warming-up: Gezamenlijk lopen we om 19.30 uur richting de Beeklaan, tassen en jassen kunnen op kantoor blijven

 

Beeklaanrace: Start rond 20.00 uur


Starter: Gertjan Bentert


Fotograaf: Rob Jansen

 

Huldiging: Huldiging van de Queen en de King om ca. 21.45 – 22.00 uur, Hofstraat 20

 

Afpilsen: 22.00 uur tot 01.00 uur, Hofstraat 20


Sportieve groet,

Organisatie King/Queen of the Beeklaan


Deelnemers:

01.Rinke ter Haar, 02.Geert Wevers, 03.Joost Lammers, 04.Mick Wagener, 05.Theo Stronks, 06.Jaap Oberink, 07.Ilse Luijmes, 08.Harm te Hennepe, 09.Luuk te Brake, 10.Erwin Wamelink, 11.Tony Baten, 12.Gerben Heinen, 13.Jop Hoftijzer, 14.Roy Mengerink, 15.Lisa te Molder, 16.Hans Monasso, 17.Dirk te Brake, 18.Arja te Brake, 19.Kyra Lampio, 20.Wilmar Westerveld, 21.Wouter Raben, 22.Julia Roos, 23.Roel Rusink, 24.Thomas Lohuis, 25.Naut Lohuis, 26.Dennis ter Veldhuis, 27.Janine ter Veldhuis. 28.Job Ligterink, 29.Sam ter Haar, 30.Arjan Luiten, 31.Joran Luiten, 32.Mitchel Somsen, 33.Ingrid Luiten, 34.Tim Houwers, 35.Sem Jansen, 36.Marcel Mateman, 37.Rene ter Haar, 38.Lena ter Haar, 39.Gerdy Hoornenborg, 40.Paula Verwaaijen, 41.Lune Mateman, 42.Bart Wesselink, 43.Evie Scholten, 44.Linda Scholten, 45.Mees Prinsen, 46.Jet Wildenbeest, 47.Madelief Lohuis


Gertjan Bentert is de starter en Rob Jansen de fotograaf.


Sam ter Haar (nog zonder krullen) in actie tegen Rudi Meinen

AVA'70 jeugd geniet volop op Texel

De AVA'70 jeugdleden met hun begeleiders

Het inmiddels al een hele mooie traditie, waar enorm naar uit gekeken wordt. Het laatste weekend van de schoolvakantie verblijven de junioren van AVA`70 een weekend in Texel en genieten van een druk programma. Dit keer vertrokken de 40 enthousiaste jeugdleden op vrijdag 16 augustus met de bus voor hun jaarlijkse uitje in groepsaccommodatie “de Zwaluwhof.” De organisatie had weer een mooi aantal activiteiten voor de groep gepland. 

Na de voorspoedig verlopen busreis was het tijd voor het inkwartieren, de kamers verdelen en meer van dit soort noodzakelijke karweitjes. Na het eten vertrok de club voor een gezamenlijke strandwandeling, waar het genieten was van het rulle zand, de golven en de wind. De zaterdag werd optimaal sportief ingevuld met een hardlooptraining en een fietstocht naar de wereldberoemde vuurtoren van Texel. Beide activiteiten hadden gemeen, dat de duinen veelal het tempo bepaalden en dat menigeen toch wel wat dieper moest gaan dan verwacht. 

`s Avonds werd er volop genoten van de barbecue en het kampvuur en het bleef nog enige tijd lichtelijk rumoerig op het terrein. Na een betrekkelijk korte nacht was de laatste dag al weer aangebroken. Een aantal fanatiekelingen ging op deze zonnige zondag nog op pad voor een duurloop. Nadien ging de hele groep richting het strand om te chillen en sommigen lieten zich uitdagen door het zeewater. Daarna volgde het minst leuke gedeelte van het weekend, namelijk het opruimen van de spullen, het pakken van de koffers en de terugreis. Moe, maar met een geweldige ervaring in de bagage arriveerde het gezelschap rond een uurtje of 10 weer op de thuisbasis.

Het jaarlijkse feestje op Texel zorgde voor blijde gezichten bij de AVA`70-junioren en het weekend heeft ook zeker nog de nodige “nagenietmomenten” opgeleverd! (FR)

donderdag 22 augustus 2024

6 tips om uitdagende doelen te bereiken

Stel concrete doelen!

Het begin van een nieuw jaar is voor veel mensen h̩t moment om nieuwe doelen te formuleren. Of het nu een goed voornemen is om een gewoonte te veranderen, of een concreet doel dat je dit jaar hoopt te bereiken Рeenvoudig is het meestal niet. Met deze tips vergroot je de kans op succes!

Stel een concreet doel

Hoe concreter je doel, hoe makkelijker je er naartoe werkt. Droom je van een goddelijk lijf? Stel jezelf dan het doel om iedere maand een kilogram te verliezen. Wil je een betere hardloper worden? Maak het specifiek en meetbaar. Dan weet je wat je te doen staat en kun je gericht aan de slag.

Stap voor stap

Je einddoel lijkt ver weg en de moed zakt in je schoenen. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Het is verstandig om je doel op te breken in kleine stappen. Zet dus niet alleen een einddoel, maar denk ook na over de weg daar naartoe. Stel tussendoelen en beloon jezelf ook voor het behalen hiervan, dat motiveert!

Uit je comfortzone

Om een uitdagend doel te bereiken, is de kans groot dat je uit je comfortzone moet stappen. Dat kan in het begin eng zijn, maar een nieuw pad leidt naar een nieuwe bestemming. En dat is juist wat je wil toch?!

Vergelijk jezelf niet met anderen

Zeker in deze tijd waarin we op sociale media worden omringd door succesverhalen van anderen, is de vergelijking snel gemaakt. Laat Instagram en Strava voor wat het is en concentreer je op je eigen progressie. Dat iemand anders een marathon heeft gelopen betekent niet dat jij niet trots mag zijn op het in één keer uitlopen van 5 kilometer.

Zoek support

Dat het jouw doel is, betekent niet dat je het ook alleen moet doen. Door je doelen met anderen mensen te delen, ben je eerder geneigd in actie te komen. Je bent tenslotte geen slappeling en dat zal je bewijzen ook! Bovendien kunnen anderen je helpen door jou aan je eigen beloftes te herinneren. Jezelf omringen met gelijkgestemden die hetzelfde doel voor ogen hebben, is ook een goede stimulans.

Zet door!

Verwacht niet binnen een paar dagen resultaat. Gedragsveranderingen kosten tijd. Gemiddeld duurt het twee maanden voordat nieuw gedrag in een gewoonte verandert. Daarna wordt het dus makkelijker! En laat je bij tegenslag of een terugval niet uit het veld slaan. Een kleine stap in de goede richting betekent óók dat je vooruit gaat. (bron)

woensdag 21 augustus 2024

Marathon van Rotterdam binnen 2,5 uur uitverkocht

De start bij één van de vorige edities

Alle beschikbare startbewijzen voor de marathonafstand van de NN Marathon Rotterdam zijn op dinsdag 20 augustus uitverkocht in een recordtijd van slechts twee en een half uur. Rotterdam zal op 13 april 2025 ruim 17.000 marathonlopers ontvangen.

De NN Marathon Rotterdam is al jaren de populairste marathon van Nederland. De vorige editie was na een week uitverkocht en 35.000 hardlopers hadden voor deze editie al hun interesse aangegeven. Vanaf het moment dat de inschrijvingen open waren, kwamen er duizenden inschrijvingen binnen. Binnen twee en een half uur zijn alle beschikbare startbewijzen al vergeven.

“Het is voor ons bijna niet te bevatten dat de NN Marathon Rotterdam binnen enkele uren uitverkoopt. Gezien de grote populariteit van het evenement, blijven we in gesprek met de gemeente Rotterdam en betrokken diensten om meer hardlopers in 2025 de kans te geven om #demooiste te ervaren”, aldus Wilbert Lek, Directeur NN Marathon Rotterdam.

Overige onderdelen
Inschrijven voor de Business Runs is nog wel mogelijk. De inschrijving voor de andere onderdelen zal dit najaar openen. Via de kanalen van de NN Marathon Rotterdam zal meer informatie gedeeld worden zodra hiervoor ingeschreven kan worden.

Daarnaast is er de mogelijkheid om via het initiatief Ren tegen kanker van KWF Kankerbestrijding deel te nemen. Als je je via KWF inschrijft voor de hele marathon én voor 13 januari 2025 minimaal €750,- ophaalt aan sponsorgeld, koopt KWF jouw startbewijs en ontvang je het unieke Ren tegen kanker-shirt. Jouw deelname draagt direct bij aan een beter leven voor mensen die te maken hebben met kanker. (bron)

dinsdag 20 augustus 2024

Fact Check: Mensen met een slechte conditie zweten veel

Mensen met een slechte conditie zweten veel. Feit of fabel?
Over hardlopen kan je heel wat informatie vinden, maar niet alle informatie is juist. Hardlopen.nl checkt de feiten voor je bij experts. Vandaag leggen wij aan sportarts Mirjam Steunebrink de volgende stelling voor: mensen met een slechte conditie zweten veel. Feit of fabel?

Mirjam: ‘Laten we beginnen met de feiten. Als je je gaat inspannen stijgt je lichaamstemperatuur. Door training kun je ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur minder stijgt door de ‘drempelwaarde’ voor zweten te verlagen (je gaat eerder zweten) en de ‘sensitiviteit’ te verhogen (je gaat meer zweten). Dit is gunstig want zo kan je lichaam de overtollige warmte die tijdens inspanning geproduceerd wordt sneller en beter kwijtraken. Je zou dus kunnen zeggen dat beter getrainden/mensen met een betere conditie juist meer en eerder zweten dan mensen met een minder goede conditie om zo de lichaamstemperatuur te handhaven.’

Mirjam: ‘Maar wat ook zo is: hoe groter de inspanning, hoe hoger de lichaamstemperatuur. En voor mensen met een slechte conditie vergt een relatief lichte (sportieve) inspanning al een forse fysieke inzet. En dus beginnen deze mensen in verhouding al veel eerder te zweten. Bij een hele goede conditie is de hartslag lager, de spieren hebben voldoende energie en de temperatuur stijgt daardoor dus ook minder. Wat zorgt dat er minder gezweet wordt.’

Dus?
Mirjam: ‘Om het nóg gecompliceerder te maken: factoren als lichaamsgewicht, lichaamsvetpercentage, en natuurlijk externe factoren zoals buitentemperatuur, windsnelheid en -richting, luchtvochtigheid en acclimatisatie zijn ook van invloed. Feit of fabel is met deze stelling dus niet zo hard te zeggen.’ (bron)

zaterdag 17 augustus 2024

Hoogtemeters maken in Nederland

14 Hollandse hoogtepunten
Nederland staat natuurlijk vooral bekend als vlak en plat. Toch zijn er door het hele land genoeg bulten en heuvels – soms zelfs bergen genoemd – te vinden waar je als trailrunner prima terecht kunt voor een serieuze training. Hieronder beschrijven we geheel willekeurig 14 van dit soort Hollandse hoogtepunten.

1. Schoorlse Duinen - Hoogste punt: Catrijper Nok - 55 meter
Nergens zijn de duinen breder en hoger dan die tussen – what’s in a name – Bergen en Schoorl. Voor deelnemers aan de MST Duinentrail behoeft dit gebied in de kop van Noord-Holland nauwelijks introductie. Een eeuw geleden was dit gebied nog één grote zandbak, nu vind je er een prachtige gevarieerd landschap van strand, duinen, bossen en heide waarin het flink op en neer gaat. Zonder al te veel moeite kun je in tien kilometer 350 hoogtemeters bij elkaar klimmen. Leuk detail is dat het hoogste duin pas in 2014 werd ontdekt. Tot die tijd werd aangenomen dat het hoogste plekje achter het klimduin bij de radarpost lag. Na nieuwe metingen blijkt dat het hoogste punt met 55,40 meter bijna anderhalve meter hoger is. En daarmee is de Catrijper Nok niet alleen het hoogste duin van Noord-Holland, maar ook van Nederland. Meer dan 60 kilometer wandelpad brengt je naar de hoogste duinen, de oudste bossen en stuivende duinen. De gemarkeerde wandelroutes staan op wandelkaart nr.14 Schoorlse Duinen. In Midden Open Duin is er een struinroute en om het nog leuker te maken, mag je op een hoop plekken van de paden af zodat je het gebied op je eigen manier kunt ontdekken.

2. Amsterdamse Bos - Hoogste punt: De Heuvel - 16 meter
Even voorbij de Amsterdamse Zuidas loop je al snel het groen in van het Amsterdamse Bos, het belangrijkste recreatiegebied van de hoofdstad. Het is voor menig trailer misschien niet de eerste keuze om te gaan lopen in een gebied waar de vliegtuigen laag overvliegen en dat wordt doorsneden door de drukte van een snelweg. Toch herbergt het Amsterdamse Bos en de aangrenzende Amstelveense parken leuke trails. Amsterdammers die aan het begin van de twintigste eeuw de “natuur” in wilden trekken, moesten naar de duinen of het Gooi. De plek waar nu het Amsterdamse Bos ligt was vroeger een kale polder, ontstaan door veenafgraving. We hebben het aan Jac P. Thijsse, de bioloog die vooral bekend geworden is van de Verkade albums, te danken dat hier nu een bos ligt. Het gebied is drie keer groter is dan het Central Park in New York. Tegenwoordig komen hier jaarlijks meer dan zes miljoen mensen om te ontspannen en te sporten. Trailrunners kunnen losgaan op de zestien meter hoge Heuvel. In de politiek is lang gesteggel geweest over de hoogte ervan. Het plan was aanvankelijk om de Heuvel veertig meter hoog te maken, maar de verantwoordelijk wethouder werd teruggefloten omdat het dan te veel op een berg zou gaan lijken… Uiteindelijk werd de berg 16 meter hoog; voldoende om er in de winter van te kunnen sleeën én flink buiten adem te raken tijdens een sprint omhoog.

3. Buytenpark, Zoetermeer - Hoogste punt: De Vuilnisberg - 17 meter
Trailen op een vuilnisbelt klinkt niet heel aantrekkelijk. Toch is de Vuilnisberg in de Zoetermeerse Meerpolder een opvallende leuke trailbestemming. Ten noorden van het beton van de stad ligt het groene, “bergachtige” Buytenpark, aangelegd op een voormalige stortplaats van sloop- en puinafval. De laatste puinheuvels werden in 1995 afgedekt met een laagje aarde en omgevormd tot natuurlijk uitziende heuvels. Ondanks dat de Vuilnisberg slechts 17 meter hoog is, lijkt de berg hoger omdat de aangrenzende polder zo diep is. De Zoetermeerse Meerpolder ligt bijna 5 meter beneden NAP. Vanaf de top van de Vuilnisberg sta je versteld van het uitzicht: de hoge bebouwing van Den Haag en Leiden, de duinen en dichtbij de polder. Vanaf de indoorskibaan Snowworld kun je via een mix van onverharde paden, een lange hobbelige grasdijk en asfaltpaadjes een rondje van 4,5 kilometer maken. Je trailavontuur op de Zoetermeerse bergen sluit je natuurlijk in steil af door het eten van een apfelstrudel in Snowworld, niet ver van de MST Store.

4. Bergschenhoek - Hoogste punt: Skiheuvel - 17 m
Deelnemers aan de MST Petzl Nighttrail weten hoe de heuvels rond Bergschenhoek in de benen voelen. Dit gebied onder de rook van Rotterdam is niet alleen mooi bij het schijnsel van je hoofdlamp. Vanaf boven heb je een weids uitzicht over de regio Rotterdam. En dat terwijl de heuvels van het Hoge Bergse Bos voormalige vuilstortplaatsen zijn! Vanaf de 22 meter hoge uitkijktoren op heuvel B reikt het uitzicht op heldere dagen zelfs tot aan zee. Op één van de heuvels ligt een kunstskibaan en er ligt een uitdagend mountainbikeparcours van 6,5 kilometer waarbij je in totaal 100 meter klimt. Het Hoge Bergse Bos is heuvelachtiger dan het aangrenzende Lage Bergse Bos maar als je dit groene gebied bij je rondje trekt, heb je al gauw 12 mooie trailkilometers te pakken. En dat op steenworpafstand van de drukke stad. Het uitzicht vanaf ‘de 010 Alp’ over de skyline van Rotterdam is een mooi hoogtepunt.

5. Zeeland - Hoogste punt: naamloze duintop - 52 meter
Het Zeeuwse landschap is behoorlijk gladgestreken. Daarom is het opmerkelijk dat juist uit dit deel van ons land de Nederlands Kampioen Trailrunning 2017 komt: Tim Pleijte. Hij is tevens winnaar van de Kustmarathon editie 2016. Een andere Zeeuw die zich op de bergtrails laat gelden is Huub van Noorden. Er moet dus wel iets zijn waar deze rappe mannen kunnen trainen. Zeeland kent een hoop aantal zogenaamde vliedbergen. Maar het beklimmen van deze kunstmatige heuvels van vijf tot twaalf meter schiet niet echt op. Nee, in Zeeland moet je de hoogteverschillen zoeken in de duinen. Op Schouwen vind je in de Meeuwenduinen een aantal van de hoogste en spectaculairste duinen van de Nederlandse Noordzeekust. De uitgezette Meeuwenduinroute is 12 kilometer lang en ook deelnemers aan Trail by the Sea doorkruisen dit gebied. Het hoogste punt van Zeeland vind je echter op Walcheren. Een naamloze duintop op een kilometer zuidelijk van Zoutelande ligt op 51,81 meter hoogte boven NAP en laat daarmee alle andere natuurlijke Zeeuwse hoogtepunten achter zich.

6. Loonse en Drunense Duinen - Hoogste punt: Capucijnenberg - nb
Duinen zonder zee. Zo laat het landschap van Nationaal Park en Loonse en Drunense duinen zich het best omschrijven. Daarmee is het gebied uniek in Europa. Dit ongewone en uitgestrekte stuk wildernis bestaat een door bos omringende lappendeken van kleine en grote zandvlaktes, heidevelden en deels begroeide stuifduinen waar je heerlijk kan dwalen. Deze “Brabantse Sahara” ligt ingesloten tussen de dorpen Waalwijk. Drunen en Loon op Zand. Je kunt er een vaste wandelroute volgen, maar zeker ook je eigen route over de zandduinen kiezen. Ook is het volgen van het mountainbikeparcours een optie. De 25 kilometer lange zwarte route bestaat grotendeels uit single tracks. Heel veel korte en steile klimmetjes en afdalingen, totaal goed voor 120 hoogtemeters.

7. Utrechtse Heuvelrug - Hoogste punt: Amerongse Berg - 69 meter
De Utrechtse Heuvelrug ligt in het midden van Nederland en loopt als een groene ruggegraat van het Gooimeer naar de Grebbeberg. Het is een van de twintig nationale parken in Nederland. De Utrechtse Heuvelrug is bij veel trailers bekend van de Utrechtse Heuvelrug Trail (UHT). De route van dit open klassement voert je in 30 kilometer van station Driebergen naar station Rhenen of vice versa. In het deel tussen Leersum en Rhenen vind je de meeste bergen en heuvels. Met de klim naar de Donderberg (36 m) bij Leersum heb je circa 25 hoogtemeters te pakken. Bovenop staat de 14 meter hoge graftombe van Nellesteyn. De Amerongse Berg is met 69 meter boven NAP het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. De top ligt verscholen in het bos. Alleen een informatiezuil wijst je erop dat je bovenop staat. De klim omhoog gaat zeer geleidelijk. Een stuk steilere heuvels vind je in recreatiegebied Kwintelooijen. Om snel hoogtemeters bij elkaar te sprokkelen loop je de dertig meter hoge trap op en neer. Maar ook de motorcrossbaan, het mountainbikeparcours of de zandheuvel bieden meer dan voldoende uitdaging. De Grebbeberg laat zich beklimmen via diverse trappen. Het is ideaal trainingsgebied voor een Vertical K: veel hoogtemeters in een zo kort mogelijke afstand. Een andere mooie traptraining vind je in de Kaapse Bossen bij Doorn, waar een hoge uitkijktoren staat. Je kunt deze meepakken als onderdeel van de UHT.

8. Wageningse Berg - Hoogste punt: Wageningse Berg - 42 meter
Vanaf de uiterwaarden van de Nederrijn doemt de Wageningse Berg als een steile muur omhoog. De Berg is niet heel groot, maar wie niet opziet tegen herhalende op-en-neertjes, kan hier prima trainen. Voor een grotere ronde kun je ook het Wageningse Engpad lopen. Dit Klompenpad is 13 kilometer lang en voert je door het mooie buitengebied van Wageningen; langs de bosrand, over de stuwwal, over zandwegen en door akkers. De Wageningse Berg werd in de voorlaatste ijstijd gevormd door een ijslob die vanuit de Gelderse Vallei de bodem naar twee kanten wegdrukte. In het westen verrees de Grebbeberg, in het oosten de Wageningse Berg. De Berg maakt deel uit van stuwwalcomplex Veluwe, waar ook bijvoorbeeld de stuwwallen bij Doorwerth, bekend van de MST Stuwwal Trail, toe behoren.

9. Nationaal Park Veluwezoom - Hoogste punt: Signaal Imbosch - 110 meter
In Nationaalpark Veluwezoom ligt de 85 meter hoge Posbank, in 2010 uitgeroepen tot de mooiste top van Nederland. Bij helder weer kun je in de verte zelfs de Rijnbrug bij Emmerich zien liggen. Op de steile klimmetjes en afdalingen kun je je aandacht beter op de grond houden. Wie start bij het gebouw van Scoutingroep de Markstenen en omhoog stoempt naar de Emma Pyramide (98 m) heeft in één ruk 63 hoogtemeters te pakken. Deze klim maakt deel uit van de Vertical K serie die MST in het voorjaar van 2018 organiseert. Een ander mooi traject voor een heuveltraining is de trailrunroute van Natuurmonumenten. In 15 kilometer en 400 hoogtemeters voert deze je langs bosranden, over heide en mul zand naar het hoogste punt van de Veluwe: Signaal Imbosch. De 110 meter hoge top heeft helaas geen uitzichtpunt. Daarna langs een zandverstuiving en via glooiende bospaden weer terug naar Bezoekerscentrum Veluwezoom. Download de route via de site van Natuurmonumenten.

10. Kardingen - Hoogste punt: Kardinger heuvel - 32 meter
In recreatiegebied Kardingen, tussen de Groningse wijken Beijum en Lewenborg, staat een hoge heuvel. Tot stand gekomen als opslagplaats voor overtollige grond en ooit bedoeld als skiheuvel. Maar inmiddels uitgegroeid tot een ruig gebied waar natuurontwikkeling hand in hand gaat met recreatie. In het vlakke Groningen vormt de 32 meter hoge Kardinger heuvel een pittige uitdaging. De beloning is het uitzicht op de skyline van de stad Groningen. Op een afstand van 16 kilometer is het mogelijk hier 1000 meter te stijgen. Niet genoeg? Op Sportpark Kardinge bevindt zich ‘s-werelds hoogste klimmuur die 37 meter boven het landschap uitsteekt!

11. Salland - Hoogste punt: Archemerberg - 78 meter
Sinds 2004 is het natuurgebied tussen Holten en Hellendoorn aangewezen als Nationaal Park en omvat onder andere de Haarlerberg, Holterberg, Noetselerberg en de Koningsbelten. Het park is met 35 km² een van de grootste natuurgebieden in Overijssel. De heuvels bieden prachtige vergezichten en je kunt hier urenlang dwalen over glooiende heidevelden en bossen. Het hoogste punt is de (Grote) Koningsbelt van 75 meter boven NAP. Het park wordt beheerd door Natuurmonumenten dat er verschillende gemarkeerde routes heeft uitgezet.

Iets noordelijker van het park liggen nog meer bergen in het voor de rest relatief vlakke Salland. Natuurreservaat Lemelerberg herbergt naast de Lemelerberg ook de 78 meter hoge Archemerberg. Omdat je vanaf de top vrij uitzicht hebt naar alle kanten wordt Archemerberg vaak bestempeld tot “de mooiste berg van Nederland”. Nergens in ons land heb je zo sterk het idee dat je echt een berg hebt beklommen. En de mulle zandpaden maken de klim er niet makkelijker op. Tijdens de afdaling loop je ruim één kilometer over een zandpad door de hei met uitzicht op de Twentse bergen in het oosten. Aan wandelroutes die je al trailend kunt volgen is geen gebrek. Ook wordt in dit gebied de SallandTrail georganiseerd waarbij je alle bergen van Salland voor je kiezen krijgt.

12. Montferland- Hoogste punt: Hettenheuvel - 92 meter
In het zuiden van de Achterhoek, tussen de plaatsen Doetinchem, Didam en ’s-Heerenberg aan de Duitse grens, ligt het Montferland. Tijdens de voorlaatste ijstijd is hier een stuwwal gevormd waardoor je er nu de hoogste toppen van Oost-Nederland vindt. Wat te denken van de Galgenberg en heuvel Montferland, beiden 67 meter hoog. De Eltenberg, net over de grens met Duitsland, stijgt 82 meter boven NAP uit en de Hulzenberg 85 meter. De hoogste heuvel in dit gebied is de Hettenheuvel nabij het dorp Braamt. Niet geheel toevallig organiseert MST hier in september de Montferland Trail. Bij uitspanning ’t Peeske, mooi gelegen aan de rand van het Bergherbos bij Beek, starten diverse wandelroutes die zijn uitgezet door Natuurmonumenten. Ook het Pieterpad, de bekende langeafstandsroute, voert door het Montferland. De 26 kilometer lange mountainbikeroute is goed voor 458 hoogtemeters.

13. Berg en Dal - Hoogste punt: Vlierenberg - 100 meter
Ten oosten van Nijmegen ligt het dorp Berg en Dal. De naam van dit dorp maakt meteen welk landschap je hier aantreft. Het gebied rond Berg en Dal is onderdeel van het Rijk van Nijmegen waar ook de bekende N70 wandelroute doorheen voert. Deze 16 kilometer lange natuurwandelroute voert over 8 bergen, waaronder de Boterberg, de Sterrenberg en de Duivelsberg. Niet voor niks is het een populair trainingsrondje omdat je dankzij de bijna on-Nederlandse hoogteverschillen 450 meter moet klimmen. Dit gebied maakt deel uit van de grensoverschrijdende Nederrijnse Heuvelrug. Het hoogste punt van deze stuwwal benadert de 100 meter (Vlierenberg 99,8+ NAP) nabij Berg en Dal. In de directe omgeving kun je je kuiten eveneens stuk bijten op de Kiekberg (77 m), de Sint-Maartensberg (66 m) en andere heuvels rond het Limburgse Mook. Via de site van Natuurmonumenten download je het gpx-bestand van de trailrunroute Mookerheide & Sint Jansberg.

14. Zuid-Limburg - Hoogste punt: Vaalserberg - 323 meter
Het Zuid-Limburgse heuvellandschap is “ons eigen stukje buitenland”. De beklimmingen zijn lang en steil genoeg om de benen flink pijn te doen. Wie sterke benen heeft kan hier een flinke dag doorhalen met een hoeveelheid hoogtemeters die aan de Alpen doen denken. De Salomon Koning van Spanje Trail, startend vanuit Gulpen, is na 8 jaar inmiddels uitgegroeid tot een klassieker en kent zo’n 1.300 hoogtemeters in iets meer 40km lange parcours. Een andere uitdaging voor ultratrailers is het 90 kilometer lange Krijtlandpad. Aardig weetje is dat je hier eigenlijk over de bodem van de zee loopt. Het kalksteen waarover je je kilometers maakt, is namelijk een 70 miljoen jaar oud restant van een tropische zee die vol zit prehistorische sporen, zoals skeletten van roofzuchtige maashagedissen.

Wie voor het hoogst haalbare gaat, beklimt natuurlijk de Vaalserberg. Met een hoogte van 322 meter steekt deze flink uit boven de andere Nederlandse bergen. Net als de Zwitsers en Fransen moeten wij onze hoogste berg delen met de buren. Een mooie en steile klim is die via de “noordwand”. Vanuit Vaals ga je Duitsland binnen en stijg je alsmaar door. Na 3 kilometer en 120 hoogtemeters sta je plots op het Drielandenpunt. Als bonus kun je de bijna 50 meter hoge Boudewijntoren beklimmen. (bron)