zaterdag 3 augustus 2024

Olympisch goud gemengde estafette ploeg

Femke Bol, Lieke Klaver, Eugene Omalla en Isaya Klein Ikkink vieren springend hun gouden medaille (foto ANP)

De gemengde estafetteploeg heeft zaterdag bij de Olympische Spelen goud gewonnen op de 4x400 meter. Slotloopster Femke Bol haalde drie landen in en bezorgde Nederland de eerste Nederlandse atletiekmedaille in Parijs.

Nederland lag na drie van de vier lopers (Eugene Omalla, Lieke Klaver en Isaya Klein Ikkink) op de vierde plaats. Op het laatste rechte stuk passeerde een ontketende Bol Groot-Brittannië en topfavoriet de Verenigde Staten. Het leverde een Europees record op: 3.07,43.

De VS, dat vrijdag in de series nog een wereldrecord liep (3.07,41), eindigde in 3.07,74 als tweede. De Britten pakten brons (3.08,01). De Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone, de grote concurrente van Bol op de 400 meter horden, sloeg dit nummer over.

Voor Bol, die met een splittijd van 47,93 bijna een seconde sneller dan de rest was, is het de tweede olympische medaille. Ze was drie jaar geleden in Tokio goed voor brons op de 400 horden. Klaver en olympisch debutanten Omalla en Klein Ikkink stonden niet eerder op het podium bij de Spelen.

Bol werd vrijdag nog gespaard in de series. Met Cathelijn Peeters als slotloopster eindigde Nederland toen als tweede in zijn heat, met een tijd van 3.10,81.

De ploeg moest het in het Stade de France stellen zonder Liemarvin Bonevacia. De Nederlands recordhouder op de 400 meter liep vorige week een hamstringblessure op en kan niet in actie komen deze Spelen.

Gemengde estafetteploeg eindigde als vierde in Tokio

Nederland en de 4x400 meter voor gemengde teams was de laatste jaren juist vaak geen gelukkig huwelijk. Het nummer stond drie jaar geleden voor het eerst op het olympische programma. Bonevacia, Klaver, Ramsey Angela en Bol eindigden in Tokio als vierde, op veertien honderdsten van het brons.

Een jaar later pakten Bonevacia, Klaver, Bol en Tony van Diepen zilver bij de WK. De ploeg kwam in Eugene 0,08 seconden tekort voor de wereldtitel.

In 2023 ging slotloopster Bol in de WK-finale van de 4x400 mixed vlak voor de streep onderuit, terwijl ze met de Amerikaanse Alexis Holmes om de wereldtitel streed. Nederland werd gediskwalificeerd. Twee maanden geleden veroverden Bonevacia, Klaver, Klein Ikkink en Bol brons bij de EK in Rome, terwijl ze favoriet waren voor goud.

Bol en Klaver krijgen bij de Spelen in Parijs nog meer kansen op een medaille. Bol loopt zondag om 12.35 uur de series van de 400 meter horden, het nummer waarop ze wereldkampioene is.

Klaver komt vanaf maandag in actie op de 400 meter vlak. De wereldtoppers starten aan het einde van het atletiektoernooi ook nog samen in de 4x400 meter voor vrouwen. (bron)

Geen opmerkingen: