zaterdag 3 augustus 2024

Hassan begint loodzware olympische missie met plaatsing voor finale 5.000 meter

De finish van de 5.000 meter (foto ANP)
Sifan Hassan is vrijdag uitstekend begonnen aan haar loodzware olympische missie. De Nederlandse topatlete bereikte in het Stade de France in Parijs de finale van de 5.000 meter. Op dat nummer is ze titelverdedigster. 

Hassan liep in haar serie zoals altijd lang helemaal achteraan de grote groep. In de laatste 150 meter produceerde ze een knappe eindsprint, waarmee ze als tweede eindigde in 14.57,65. Dat was ruim voldoende voor een plek in de finale van maandagavond. De eerste acht loopsters per serie kwalificeerden zich. 

Regerend wereldkampioene Faith Kipyegon won de eerste serie. De Keniaanse was negen honderdsten sneller dan Hassan. Wereldrecordhoudster Gudaf Tsegay uit Ethiopië werd vijfde en staat ook in de finale. 

Hassan heeft gekozen voor een zeer druk schema in Parijs. Ze zal bij het olympische atletiektoernooi ook nog de 10.000 meter en de marathon lopen. Ze gaat daarmee voor een unieke combinatie van de baan en de weg. 

De Tsjechoslowaak Emil Zátopek veroverde op de Spelen van 1952 in Helsinki goud op de marathon én op de 5.000 en 10.000 meter. Zátopek is nog altijd de enige atleet met olympische titels op de baan én de weg op één editie van de Spelen. Hassan kan in Parijs de eerste vrouw worden die dat kan zeggen. 

Op de Spelen van 2021 in Tokio liep Hassan alleen op de baan en pakte ze goud op de 5.000 en 10.000 meter en brons op de 1.500 meter. Dat was al een unieke combinatie, want het was een atleet nog niet eerder gelukt om op die drie afstanden een olympische medaille te pakken bij één editie van de Spelen. 

Resterend schema Hassan in Parijs 

5 augustus: finale 5.000 meter 

9 augustus: finale 10.000 meter 

11 augustus: marathon 

Geen opmerkingen: