maandag 5 augustus 2024

Sifan Hassan pakt zilver op olympische 5.000 meter

Sifan Hassan

Sifan Hassan begint unieke olympische trilogie met zilver op 5000 meter na diskwalificatie van Faith Kipyegon

Sifan Hassan is haar unieke trilogie op de Olympische Spelen begonnen met een zilveren medaille op de 5000 meter. De Nederlandse finishte als derde, maar profiteerde van een diskwalificatie van nummer twee Faith Kipyegon. De 31-jarige Hassan doet in Parijs in totaal aan drie onderdelen mee. Hassan hoopt ook een plak te veroveren op de 10.000 meter én de marathon.

,,Ik wil gewoon gekke dingen doen en ik denk gewoon dat het mogelijk is. Ook al ben ik nu al wel heel nerveus voor de marathon, want daar wil ik het liefst een medaille winnen”, zei Hassan vrijdag nog na haar serie op de 5000 meter, waarin ze zich zonder al teveel moeite plaatste voor de finale van maandagavond.

De finale in het Stade de France kwam langzaam op gang. Hassan koos, zoals wel vaker, voor een positie in de staart van het zestienkoppige veld, klaar om toe te slaan op het juiste moment. Na acht ronden schoof Hassan langzaam maar zeker naar voren.

In de laatste 1000 meter viel het veld in tweeën uiteen en haakte grofweg de helft van de groep af. Hassan kon meekomen en begon vanaf de achtste positie aan de laatste twee ronden, op een meter of tien van de Keniaanse Faith Kipyegon op kop.

Kipyegon's landgenoot Beatrice Chebet won uiteindelijk, na een indrukwekkende eindsprint, het goud in een tijd van 14.28,56. Kipyegon leek het zilver te pakken in een tijd van 14.29,60, maar werd na afloop gediskwalificeerd omdat ze een mederenster hinderde. Daardoor ging het zilver naar nummer drie Hassan, die binnenkwam in een tijd van 14.30,61. Het brons was daardoor voor de Italiaanse Nadia Battocletti. (bron)

Update: Door de diskwalificatie van nummer twee Faith Kipyegon leek Hassan zilver te krijgen, maar na een protest werd het toch brons. 

Geen opmerkingen: