zondag 11 augustus 2024

Goud voor Sifan Hassan op de olympische marathon

Goud! (foto ANP)

Sifan Hassan voltooit unieke trilogie met goud op olympische marathon

Sifan Hassan heeft zondag bij de marathon op de Olympische Spelen in Parijs goud veroverd. De Nederlandse atlete voltooit met haar derde medaille deze Spelen een unieke trilogie in de olympische geschiedenis.

Hassan veroverde eerder deze Spelen al brons op de 5.000 en 10.000 meter. Niet eerder waagde een vrouw op de Spelen zich aan deze combinatie van drie afstanden. De Tsjechische hardlooplegende Emil Zátopek slaagde er in 1952 in op de Spelen van Helsinki goud te winnen op de 5.000 en 10.000 meter én de marathon.

De 31-jarige Hassan liep gedurende de eerste helft continu in de kopgroep. Af en toe liepen enkele rensters even vooruit, maar geen enkele ontsnapping vormde een bedreiging voor de titelfavorieten.

Hassan werd op 28 kilometer serieus getest met een forse klim. De Nederlandse had zichtbaar moeite om de uitgedunde kopgroep bij te houden en liep ongeveer tien seconden achterstand op. Toen het parcours weer vlak werd, vond Hassan weer aansluiting bij de koplopers.

In de laatste kilometer bleef Hassan over met de Keniaanse atletes Sharon Lokedi en Hellen Obiri en de Ethiopische Tigst Assefa. Wereldrecordhouder Peres Jepchirchir uit Kenia was eerder al verrassend afgehaakt. Lokedi moest als eerste afhaken, waardoor Hassan in de laatste honderden meters al zeker was van een medaille. (bron)

Geen opmerkingen: