zondag 23 januari 2011

Parcoursrecord in Safari Run in Arnhem

Frank Reintjes(1123) sleurt aan kop. Achter hem winnaar Gaby van Caulil, daarnaast Dick Londema(1140) die derde werd en daarachter nummer twee Ruud Nefkens (foto Jannemien Bosman)

Heleen Plaatzer ongenaakbaar

Bij de vierde Safari Run in Arnhem heeft Heleen Plaatzer haar eigen parcoursrecord verpulverd en aangescherpt met maar liefst anderhalve minuut. Het onverharde parcours was uitstekend te belopen, wat de reactieve stijl van Plaatzer ten goede kwam. Met een voorsprong van ruim drie minuten op de nummer twee van de 10 km Buffelloop was de Nijmeegse atlete soeverein. Halverwege kwam ze door in 17:25 maar haar gebruikelijke negative split kon ze niet vasthouden bij de Safari Run en finishte in 35:16.

De Safari Run werd voor de vierde keer gehouden in de bossen van Arnhem-Noord. Een kleine 750 atleten schreven zich in voor het hardloop- en wandelevenement, waaronder 200 kinderen op de Pandaloop tot en met 8 jaar en de Welpenloop tot en met 12 jaar. Bij de mannen werd een mooie strijd verwacht tussen Gaby van Caulil en Frank Reintjes, maar de laatstgenoemde staakte teleurgesteld de strijd. Ruud Nefkens bleek de rol van Reintjes over te nemen. Halverwege kwam een complete kopgroep binnen, maar nadat Caulil het tempo continu opvoerde bleef alleen Nefkens nog over. Op het laatste stuk moest ook hij passen en de atleet van Ciko'66 de overwinning gunnen in 33:53. De Nijmeegse Nefkens had 11 tellen meer nodig.

Op de 5 km Leeuwenloop was het podium volledig Nijmeegs. Wouter Hoefsloot was een maatje te groot voor Sander van den Hoogen. Met een voorsprong van 20 seconde finishte Hoefsloot in 16:19. De tweede tijd ooit gelopen op dit parcours. Duatleet Carlos Baltus maakte het podium compleet met een eindtijd van 16:56. Bij de dames won net als in de vorige editie Esther Lauret. De atlete uit Rheden had nauwelijks last van concurrentie. Vorig jaar werd ze nog bedreigt door Sandra de Jonge van Ciko'66, maar zij kampt al lange tijd met achillesklachten. Lauret had 6 tellen meer nodig dan vorig jaar en het lukte haar dus niet om het parcoursrecord dat op 18:33 staat, te pakken. Een opvallende prestatie kwam van Chris Henet uit Bemmel. Hij liep net als de twee voorgaande jaren mee met de Buffelloop over 10 km. In 2009 finishte hij in 35:22, in 2010 had hij 35:57 nodig, maar zijn snelste tijd tekende hij dit jaar op. De 52-jarige rot liep met 35:08 naar een toptijd en won daarmee afgekend bij de masterklasse.


Ook bij de jeugd werd hard gelopen. Victor en Hester Aris (9) pakten de winst op de Welpenloop (t/m 12 jaar) over 1600 m. Broer en zus staan vaker op het podium. Geen wonder, moeder Carlien Harms was in haar toptijd Nederlands recordhouder op de 10 km. Bij de allerkleintjes dook Dano van Mierlo uit Kampen als enige onder de drie minuten op de 800 m lange Pandaloop. Nipt voor nummer twee Sybren van den Heuvel uit Nijmegen, die twee seconden meer nodig had. Bij de meisjes was Esra Zijderlaan uit Polsbroek de sterkste in 3:30.


De jubileumeditie van de Safari Run vindt plaats op 22 januari 2012.

Geen opmerkingen: