zaterdag 13 augustus 2011

Kerkenpaden Zieuwent en Mariënvelde

Op het Otterpad, één van de laagste en natste gebieden rond Zieuwent
Nadat ik enkele voetballers heb afgezet in Lichtenvoorde, rijd ik met de auto zelf enkele kilometers verder naar Zieuwent om hier een route over verschillende kerkenpaden te gaan lopen. Ik start mijn 14 kilometer lange duurloop midden in het centrum bij de Werenfriduskerk, dat als bijnaam de Kathedraal van de Achterhoek heeft.

Achter de voetbalvelden van RKZVC sla ik rechtsaf en loop enkele honderden meters verder al direct het eerste kerkenpad op, dat de naam de Kotte Voare draagt. Deze kerkenpaden werden vroeger veelal gebruikt door de boerenbevolking om sneller bij de kerk of bij de dorpsschool te komen. De paden liepen dwars door weilanden en bossen of werden gevormd door karrensporen. De Stichting Kerkenpaden Zieuwent zorgde tussen 1994 en 1998 voor herstel van de oorspronkelijke paden wat tot veel plezier leidde bij de bewoners vlakbij deze paden, de fietsroute naar het dorp is voor hen aanzienlijk veiliger en verkort.

Op mijn route tel ik maar liefst 11 van deze paden en dat betekent dat ik er gemiddeld na elke kilometer bijna één tegenkom. Na ongeveer 10 kilometer kom ik op het Rondeelpad en loop ik op veruit het mooiste stukje van de route. Dit pad dient als goed voorbeeld van hoe de paden er vroeger allemaal hebben uitgezien. De moerassen die langs het pad liggen, zijn kunstmatig aangelegd en hier groeien diverse zeldzame plantensoorten.

In de laatste kilometers kom ik over het Otterpad, dat op één van de laagste en natste gebieden rond Zieuwent ligt. Er zijn hier enkele nieuwe poelen aangelegd en het zand dat hieruit vrij kwam is gebruikt om de fietspaden op te hogen. Na ruim 80 minuten loop ik het centrum van Zieuwent weer binnen en heb ik er een mooie route opzitten, eentje die je ook prachtig in een uurtje kunt fietsen.

Klik op de link voor enkele foto's
.
Het Rondeelpad, het mooiste stukje natuur van de route
Gelopen route - Fietsknooppunten 30-9-8-25-26-31-30

Geen opmerkingen: