donderdag 17 oktober 2013

Veertien fietsers verlichten 5000 hardlopers tijdens Zevenheuvelennacht

30e editie van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen
Tijdens de Zevenheuvelennacht, de eenmalige hardloopwedstrijd voorafgaand aan de 30e editie van de Scholten Awater Zevenheuvelenloop, presenteert Stichting Zevenheuvelenloop een wel heel bijzondere manier om de inmiddels bijna 5000 inschrijvers voor de 10 km van een goed verlicht parcours te voorzien. Veertien wielrenners en zeventig energiezuinige lantaarnpalen zullen ervoor zorgen dat de hele Meerwijkselaan en de Postweg worden verlicht, zonder gebruik van elektriciteit. Met deze vinding bewijst de organisatie haar innovatieve en duurzame karakter.
“Vanaf het moment dat we besloten de Zevenheuvelennacht te organiseren, speelde de kwestie van verlichting”, licht directeur Ronald Veerbeek toe. “We zijn er trots op dat we deze doeltreffende en duurzame manier gevonden hebben om de 2.1 km zonder straatverlichting op te lossen.” Die oplossing zit hem in de combinatie van zeventig energiezuinige lantaarnpalen van het bedrijf Innolumis, aangedreven door veertien wielrenners. De wielrenners nemen plaats op een Tacx rollerbank, elk exemplaar is aan vijf lantaarnpalen gekoppeld. De energie die tijdens een uur lang trappen vrij komt, is voldoende om de hele Meerwijkselaan en de Postweg te verlichten. “De lopers passeren dus de wielrenners die langs het parcours opgesteld staan.”
Energiezuinige lantaarnpalen
Innolumis Public Lighting is de uitvinder van deze energiezuinige straatverlichting – extreem zuinige ledlampen met een lange levensduur. Hierdoor verbruiken deze straatlantaarns vijf maal minder energie en gaan ze vijf keer langer mee dan de gemiddelde verlichting. Dit verlichtingsproject is een samenwerking met gemeente Nijmegen, gemeente Groesbeek, Innolumis en ZIUT.
Zevenheuvelen nacht: inschrijven kan nog
De stichting Zevenheuvelenloop viert haar 30e verjaardag met een bijzondere editie op de avond voorafgaand aan de reguliere loop over 15 km. Tijdens de Zevenheuvelennacht op 16 november kunnen lopers 5 of 10 km lopen. Voor de 5 km en de rest van het 10 km parcours is geen extra verlichting nodig. Inschrijven kan nog via www.zevenheuvelenloop.nl.
site organisatie

3 opmerkingen:

Geert zei

Prachtige manier om een gedeelte van het parcours verlicht te krijgen.

Harro zei

Leuk dat je ook dit op je site hebt staan. Wordt, na Egmond, mijn eerste en enige loop dit jaar.

Samen met een aantal teamgenoten loop ik de 5 km met een team dat Energy 4all een warm hart toedraagt. Ploeggenoot Peter heeft een zoontje dat lijdt aan een energiestofwisselingsziekte. Het komt er op neer dat bouwstoffen door het lichaam niet omgezet worden in energie maar zorgen voor afbraak. Groei en ontwikkeling worden sterk verstoord.

Energy4all doet onderzoek naar medische oplossingen. De medische industrie stopt geen geld in onderzoek omdat er te weinig patiënten zijn. Mocht er toch een medicijn gevonden worden dan komt dat voor het zoontje van Peter sowieso te laat.
Neemt niet weg dat Peter zich enorm inzet voor Energy4all. Daarom gaat niet alleen het petje af voor Peter maar in dit geval ook de loopschoenen aan. Zal door de achillesklachten ook veel wandelen worden maar dat is tijdens de Zevenheuvelennacht bijzaak.

Energy4all.nl

Geert zei

Mooi doel om voor te lopen Harro, succes ermee.