donderdag 10 april 2014

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 24

Ava’70 is eindelijk volwassen


De jeugd- en puberjaren zijn eindelijk achter de rug. Ava’70 is sinds kort een grote club. Het is afgelopen met de spelletjes en het gelanterfanter, het is hoog tijd om volwassen te worden. Het atletiekbaantje is af, de kantine ziet er gelikt uit en de parkeerplaats is strak bestraat. Aankomende zaterdag wacht Ava de eerste zware klus als volwassen club, de geel-blauwe brigade debuteert als organisator van een officiële baanwedstrijd. 
Natuurlijk is Ava’70 al jaren een gezellig, fijn en knus verenigingenetje. Maar eerlijk gezegd werd de club nooit écht serieus genomen. “Een gezellige familieclub”. “Ons kent ons’. “Een warm bad”. Iedereen sprak met vol lof over de club, maar het imago was wel een beetje truttig. Dit imago is de laatste jaren in recordtempo verdwenen. Niet dat Ava nu ongezellig of kil is, integendeel, maar het begint nu toch ergens op te lijken. We tellen mee in atletiekland. Voorzitter Dave Posthumus heeft samen met zijn manschappen de touwtjes strak in handen. Penningmeester Evelien Hillen, de vrouwelijke Dagobert Duck, zit op het geld en keert iedere stuiver vier keer om voorat ze hem uitgeeft. Terwijl Evelien op de centjes let, harkt kersvers bestuurlid Patrick Ikink, met zijn charme en gladde praatjes, de sponsorcontracten binnen.


Geen ‘loopvereniging’, maar atletiekvereniging
Voor de oude en conservatieve Ava-kliek is Ava meer een hardloopvereniging dan een atletiekvereniging, hier komt langzamerhand gelukkig verandering in. Nu de club beschikt over een jaloersmakend mooie accommodatie, is het niet alleen voor de jeugd maar ook voor senioren aantrekkelijk om een keer hoog te springen of een kogeltje weg te stoten. Het afgetrapte fietspad is vervangen door een brede kunststof baan en de zelf in elkaar geprutste zandkuil heeft plaatsgemaakt voor twee hypermoderne verspringbakken. Het groene schimmelhok, wat door moest gaan als kantine, heeft ruimbaan gemaakt voor het meest opvallende en spraakmakende sporthuis van Oost-Nederland. Al deze veranderingen hebben een positieve invloed op de atleten. Vorig jaar reisde er, sinds jaren afwezigheid, al een heren seniorenteam door het land om mee te doen aan drie competitiewedstrijden. Dit jaar trekken ook acht dames de stoute schoentjes aan.
Jeugdafdeling barst uit zijn voegen
Met een jeugdafdeling met bijna 200 atleten, is de club niet alleen een groot voorbeeld voor omringende atletiekverengingen, maar ook andere Aaltense sportverenigingen kunnen een dikke vette punt zuigen aan onze jeugdafdeling. Een geweldige club enthousiaste en gemotiveerde jeugdtrainers schept behoorlijk wat orde in de af en toe grote chaos.


De vuurdoop
Zaterdag 12 april is opnieuw een memorabele dag in de rijke geschiedenis van het Aaltense atletiekbolwerk. Voor het eerst in de historie organiseert Ava’70 een officiële baanwedstrijd. Zonder moeite wist de organisatie zeventig vrijwilligers te vinden om deze wedstrijd, hopelijk, in goede banen te leiden. Iets waar de vereniging en heel de gemeente ongelooflijk trots op mogen zijn is het aantal pupilletjes die zaterdag hun opwachting maken. Van de ruim tweehonderd koters komen er 68 uit de stal van de thuisclub. Ik herhaal het even; 68 pupillen. Ach doe is gek, ik schreeuw het gewoon nog een keer; 68 pupillen!!!
Hoewel ik graag zeur, mekker en overal tegen aantrap, kan ik niks negatiefs zeggen over deze prachtige sportvereniging. Ik ben zo trots als een hond met zeven staarten dat ik onderdeel mag uitmaken van deze fantastisch sportclub.

3 opmerkingen:

Ingrid zei

Succes zaterdag!

Gerdie Duenk zei

Mooi geschreven weer, dat zaterdag vele prijzen "thuis" mogen blijven

André Balke zei

Erwin die 7 staarten hebben je waarschijnlijk een PR bezorgd op de 5 km. Klasse. Mooi geschreven.
En voor zaterdag succes allemaal.