woensdag 30 april 2014

Scheveningen-Wassenaar-Den Haag

De 49 meter hoge watertoren in het natuurgebied Meijendel
Bij de zwaarbewaakte Penitentiaire Inrichting Haaglanden, locatie Scheveningen, begin ik aan mijn duurloop van ruim 17 kilometer en ik ga aan de zuidkant het natuurgebied Meijendel in. Ik loop al vrij snel het watertorenplein op, waar de 49 meter hoge watertoren een mooie blikvanger is. Het water dat uit de duinen wordt opgepompt, doorloopt op deze locatie nog enkele zuiveringsstappen. Daarna gaat het via een enorm waterleidingnetwerk naar 1,2 miljoen mensen in westelijk Zuid-Holland waar het drinkwater zuiver en betrouwbaar uit de kraan stroomt.

Het is een prachtig natuurgebied om in te lopen en in de verte zie ik over de duinen de flats van de plaats Scheveningen. Het hele gebied heeft een oppervlakte van 1875 hectare en bestaat uit jonge duinen die in de late Middeleeuwen zijn ontstaan. Onder invloed van de wind, eb en vloed werd zand uit zee op de moerasgrond van Zuid-Holland geworpen. Dit duinlandschap werd steeds hoger en breder en beschermde zo het achterland op een natuurlijke manier tegen de zee.

Het is dan ook een erg gevarieerd duinlandschap, rijk aan flora en fauna. Het buitenduin aan de zeezijde is een gebied met vochtige duinvalleien en een wisselende grondwaterstand. Hier groeien orchideeën, parnassia en duizendguldenkruid. In het middenduin, waar de infiltratieplassen liggen, is de begroeiing hoger. Hier staan veel meidoorns (Meijendel betekent 'dal van de meidoorns'). Tussen het midden- en binnenduin zijn oude landbouwvalleien gelegen die voornamelijk uit duinbos bestaan met enkele open duingraslanden.

Als ik na bijna 10 kilometer Wassenaar binnenloop, kom ik in een heel ander gebied. De ene villa is nog mooier en groter dan de ander en nadat ik over enkele prachtige paden heb gelopen sta ik ineens voor het van der Valk hotel waar ik enkele jaren geleden nog ben geweest. Zelf hier heb ik nog weer herkenningspunten denk ik bij me zelf en loop gestaag verder. 

Bij Landgoed Oosterbeek, op het grondgebied van Wassenaar maar sinds 1953 eigendom van de gemeente Den Haag, zijn ze met de weg bezig en moet ik een andere weg nemen. Op mijn gevoel loop ik door een bos weer in de richting van Scheveningen. Voor de zekerheid vraag ik toch maar even de weg en een vriendelijke vrouw zegt dat ik goed zit en nog maar enkele kilometers te gaan heb. Na bijna twee uur ben ik terug bij de auto, ook in de buurt van de grote stad kun je een fantastische duurloop maken.

Klik op de link voor een aantal foto's

fotoalbum
Een blik op de duinen met in de verte de flats van Scheveningen
Prachtige villa in Wassenaar

1 opmerking:

Holleeder zei

Geert W., proefverlof of liep je met een enkelband om?