zondag 24 februari 2019

Verslag van de 38e Engbergenloop in Gendringen

Siraj Awal Aman
Hardloper Siraj Awal Aman gloreert op slingerpaden Engbergenloop

Door Benno Stevering

ENGBERGEN – Nabij de atletiekbaan van de organiserende atletiekvereniging Atletico’73 uit Gendringen ligt het Engbergenbos. Na drie ronden te hebben afgelegd eindigt de wedstrijd op de kunststofbaan vanwaar men ook vertrok. Siraj Awal Aman uit Doesburg genoot zichtbaar en won overtuigend met speels gemak de 38e Engbergenloop in 33.40 minuten. ‘’Vorig jaar won ik de korte afstand. Nu was het tijd voor de 10 kilometer. Over slingerende paden banen we ons een weg door het bos. Ik vond het bosparcours uitdagend en technisch een beproeving vanwege de kleine klimmetjes. Het is mooi om tegen mijn broer te strijden. We zijn aardig aan elkaar gewaagd richting een goede eindtijd. Hij bleef in de eerste twee ronden bij me lopen. Mudesir bleef in de derde ronde op 250 meter hangen, waarna ik doortrok. Voor mij was het een perfecte dag! Mijn conditie is momenteel uitstekend. Ik herstel snel na een pittige inspanning.’’ , aldus Siraj specialist op de achthonderd meter. Dit keer liet hij zien ook uitstekend op de tien kilometer uit de voeten te kunnen. Ook nationaal gezien worden de prestaties van de gebroeders Awal steeds interessanter. Het is geweldig wat deze talentvolle lopertjes laten zien. Ze worden getraind door trainer Stefan Scanu van het Argo topteam. Reeds drie jaar achtereen domineerden de broers Awal uit Doesburg op de 10 kilometer en 5,4 kilometer. Vorig jaar liepen ze zelfs hun snelste tijden op dit parcours met 33.09 en 17.03 minuten. 

Mathijs Weijkamp is oorspronkelijk afkomstig uit Gendringen en werd ondermeer getraind door Wilma Bod. Sinds enige tijd is hij lid van het Haasje, studentenatletiekvereniging te Nijmegen en boekt grote progressie. Met name in het begin bleef Weijkamp lang in het spoor van de gebroeders Awal Aman. Even leek het erop dat hij het de broertjes met zijn lange pas knap lastig ging maken, maar schijn bedriegde. Uiteindelijk moest hij het ook tegen dit geweld afleggen en finishte als derde. Weijkamp: ‘’Ik ben nu 20 jaar. Tot en met mijn 18e jaar heb ik getraind bij Atletico onder de hoede van  Henk Peters en Wilma Bod. De gebroeders Awal Aman liepen erg hard. Vanaf het bruggetje in het bos waren ze al snel weg.  Ik heb nog wat minder omvang op dit moment, maar daar wordt aan gewerkt. In de Nijmeegse zeven heuvelenloop liep ik 52 minuten. Mijn doel is om straks bij de Stevensloop mijn persoonlijk record van 33 minuten aanscherpen. En verder focus ik mij op de vijf kilometer waar ik mijn pr ook wil verbeteren.’’ Doetinchemmer Marco Rutgers liep constant en werd  uiteindelijk vierde in 38.45 minuten. Rutgers was degene die de eerste Engbergenloop won met de start op de atletiekbaan in Gendringen. 

Bij de vrouwen was Bianca Rougoor uit Breedenbroek oppermachtig. ‘’Deze cross was uitdagend en pittig maar wel leuk!. Eind maart wacht de survival in Zeist, maar mijn focus ligt op het volbrengen van een Oostenrijkse trialrun in mei. Annelies Wesselink uit Zelhem, mede organisator van de Elverloop nam genoegen met een tweede klassering achter survivalspecialiste Rougoor. Eefke Bennink uit Lichtenvoorde liep naar een derde tijd van 54.16 minuten. Yahala Awal Aman testte zich na vijf maanden zonder wedstrijd op de 5,4 kilometer en won in 16 minuten. ‘’Ik ben geblesseerd geweest. Na vijf maanden is het dan even wennen weer. Dit voelde goed.’’ Clubgenoot Luuk Nusselder die naar zijn zeggen vorm miste werd op gepaste afstand tweede in 16.50 minuten. ‘’Deze crossen zijn een goede basis voor mij om sterker te worden. Ik voel mijn krachten wel terugkomen, maar ben nog niet helemaal fit. Rond de tweede kilometer liep ik tegen wat achterstand op. Yahala is echt wel rap.’’ Ook Guido Engelen deed goede zaken en hield veteraan Freddy Dekker uit Lichtenvoorde op afstand. Jos Slutter uit Varsselder werd snelste zestig plusser. Gerard Jansen praatte het evenement aaneen. De 38e Engbergenloop trok in totaal bijna 400 deelnemers.

Geen opmerkingen: