donderdag 9 januari 2020

Incident met stier als in Maashorst zeldzaam, maar risico is er altijd

Het advies is om minimaal 25 meter afstand te houden van de dieren!
Eén a twee keer per jaar ga ik met een groepje hardlopers of wandelaars Safari Joggen op de Veluwe. Dat dit niet helemaal zonder gevaar is blijkt wel weer uit het onderstaande!

Wie een bezoek brengt aan een natuurgebied in Nederland, kan zomaar oog in oog komen te staan met wilde runderen als een galloway, wisent, tauros of Schotse hooglander. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, zo bleek gisteren weer: een man van 63 werd aangevallen door een stier in het Brabantse natuurgebied Maashorst.

De man raakte gewond toen hij door het dier werd gespietst en enkele meters in de lucht werd gegooid. Hij zou bij de stier zijn gekomen om van dichtbij een foto te maken. De man is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. Hij heeft enkele gebroken ribben en kneuzingen.

Contact met mensen kan bij de grazers leiden tot ander gedrag. "Dan zijn ze gevoerd, uitgedaagd of bijvoorbeeld weggejaagd door honden", zegt ecoloog Leo Linnartz. "Vergelijk het maar met als je zelf beroofd bent, daar word je ook anders van." Hij adviseert om altijd minimaal 25 meter afstand te houden. "En behandel de dieren met respect."

Naast voldoende afstand houden van de dieren, wordt ook aangeraden om kuddes dieren niet te doorkruisen. Daarnaast kunnen loslopende honden voor onveilige situaties zorgen. Honden moeten aan de lijn blijven, tenzij je in een losloopgebied bent. (bron)

Geen opmerkingen: