zaterdag 18 juli 2020

Rondje Nijkerkernauw en de Arkemheense polder

Stoomgemaal Arkemheen
Vanuit ons vakantiepark Bad Hulckesteijn dat is gelegen aan het Nijkerkernauw, vertrek ik rond 19.00 uur voor mijn eerste vakantie duurloop. Het meer grenst in het noordoosten ter hoogte van Nijkerk aan het Nuldernauw en het loopt in het noordwesten, ter hoogte van Spakenburg over in het Eemmeer. Het meer is ontstaan in 1968 door de aanleg van Zuidelijk Flevoland.

Ik loop over de dijk in de richting van Spakenburg, het is warm en veel mensen verblijven rond dit tijdstip nog in de buurt van het water. Als ik de polder Arkemheen in loop, één van de oudste polders van Nederland, zie ik in de verte het Stoomgemaal Arkemheen liggen. In 1985 is het stoomgemaal gerestaureerd waarbij rond die tijd de schoorsteen in zijn geheel is vernieuwd. Sindsdien is het regelmatig open voor het publiek en ongeveer 12 dagen per jaar wordt het gemaal nog onder stoom gebracht. Een aantal jaren heeft het gemaal zelfs nog meegedraaid, omdat het elektrische gemaal het niet alleen aankon.

De polder is uitzonderlijk omdat er nooit een ruilverkaveling is geweest. De oorspronkelijke verkavelingsstructuur is nog aanwezig met bochtige sloten die ontstaan zijn als slenken van de getijde stromen van de Zuiderzee. Aan de landzijde van de voormalige zeedijken liggen kolken en rietmoerassen, die ontstaan zijn door de dijkdoorbraken. 

Ik volg een fietsknooppuntenroute omdat we net een dag hier zijn en ik nog niet erg bekend ben in dit gebied. In de laatste kilometers loop ik langs de Arkervaart, deze mondt even verderop uit in het Nijkerkernauw. Net voor ons park kom ik uit bij de Arkersluis. Nabij deze sluis staat het in de achttiende eeuw gebouwde Sluishuis van het voormalige scholtambt Nijkerk. Het Sluishuis heeft dienstgedaan als tolhuis en als sluiswachterswoning en het huis zijn ze nu aan het renoveren. Na ruim een uur ben ik terug bij ons huisje en heb er precies 11.5 kilometer opzitten.

Geen opmerkingen: