zondag 23 april 2023

Droomdebuut Hassan op marathon van Londen

Sifan Hassan (foto Reuters)

Sifan Hassan heeft een droomdebuut op de marathon gemaakt. Onze landgenote won de beroemdste marathon, die van Londen in 2.18.33. Hassan vloerde in de sprint olympisch kampioene Peres Jepchirchir uit Kenia en de Ethiopische Alemu Megertu.

Daar zag het na een uur zeker niet naar uit. Hassan moest de kopgroep laten gaan en stopte zelfs tweemaal vanwege kramp. De olympisch kampioene op de 5 en 10 km weigerde echter op te geven en een uur later sloot ze op wilskracht weer aan.

Hassan miste na 40 km bijna een flesje water, maar was toch zo vriendelijk haar rivales een slok aan te bieden. Ze zette na de laatste bocht aan, voor Buckingham Palace, en won ogenschijnlijk makkelijk.

Bij de mannen won de Keniaan Kelvin Kiptum won vanmorgen in 2:01.27 – de op één na snelste marathon in de geschiedenis . Hij miste het wereldrecord van Eliud Kipchoge met 18 seconden. De grote favoriet vooraf versnelde na anderhalf uur wedstrijd en was gelijk solo onderweg. Geofrey Kamworor, die twee keer de New York marathon won, werd met een persoonijk record van 2.04.23 tweede. Dat was vorig jaar ook al het geval. De derde plaats was voor Tamirat Tola in 2.04.59.