donderdag 27 april 2023

Verslag van de 8e Koningsloop in Aalten - deel 1

Annemarie Arentsen en Ineke Graven met hun opvolgers

Vincent te Brake heerst als een koning in koningsloop Aalten

Door Benno Stevering

AALTEN – De jaarlijkse Oranjeloop werd donderdagochtend een prooi voor de atleet van Archeus uit Winterswijk, Vincent te Brake. Hij bepaalde de kop van start tot finish op de vijf kilometer en zette de klokken stil na 15.33 minuten. Winnaar Vincent te Brake na afloop zichtbaar tevreden: ‘’Ik had me voorgenomen hard weg te gaan en dat lukte. Ik wilde vooral niet in het gedrang van de groep lopers terechtkomen. Deze Oranjeloop stond al jaren op mijn lijstje. Het hoge tempo was niet lang vol te houden en dat merkte ik ook in de heuvelachtige straten. Met name het vals plat op de Prinsenstraat was behoorlijk pittig. De Koningsloop in Aalten had ik nooit eerder gelopen en dan mag je gezien de aanwezige concurrentie zeker tevreden zijn met deze zege. In de slotfase kwam Mark te Brake dichterbij maar mijn voorsprong was groot genoeg. Ik zie deze winst als goede training. Ik werd gedragen door het publiek op weg naar de finish. Daar genoot ik van. In de afgelopen weken heb ik bewust veel omvang gemaakt en wedstrijdritme opgedaan. Dat uitte zich nu in een fraaie zege. Ik kan met de jongens van AVA’70 goed overweg. De klik is goed onderling. Mijn pr op de vijf kilometer hoop ik dit jaar aan te kunnen scherpen. Op 26 mei wil ik proberen in het Olympisch stadion onder de 15 minuten te lopen op de vijf kilometer. Een bewuste poging. En dan kijken we weer verder!’’. 

Mark te Brake (overigens geen familie van de winnaar), lid van de organiserende vereniging AVA’70 uit Aalten stelde de tweede plek veilig in 15.43 minuten. Ook clubgenoot Tim Mengerink liep goed met een derde plek in 15.58 minuten. Mark te Brake die meerdere malen het koningsnummer won in Aalten, liep onlangs nog de marathon van Hamburg in 2.33 uur. ‘’Met mijn prestatie op de marathon ben ik blij. Een tijd onder 2.30u was niet haalbaar. Het was een groot feest daar in Hamburg. Daags voor deze Oranjeloop ben ik in het café nog overgehaald om toch mee te lopen hier. Het is leuk voor eigen publiek te lopen. Het loopt ook erg lekker dan. Ik wilde mijn kuiten en hamstrings niet extra forceren. Die hebben feitelijk rust nodig na de marathon en ik wilde dan ook niet fanatiek te keer gaan. Ik kwam als tiende door en liep gestaag naar voren. Maar in Vincent moest ik vandaag echt wel mijn meerdere erkennen. In de eindspurt wist ik sowieso dat hij rapper zou zijn dan ik. Tim Mengerink moest na de derde ronde terrein prijsgeven.’’ Argonaut Rick Heutinck uit Doetinchem won in 2019. Dit jaar werd hij zesde. Hij gaf aan een jaar niet te hebben hardgelopen omdat hij de training niet kon leveren die hij wilde. Onlangs is de drive weer terug en traint hij weer wat bij Argo onder de hoede van trainer Stefan Scanu. Heutinck is blij met Scanu als atletiektrainer. Toch stapt de 37-jarige over naar de triatlon binnenkort. 

Bij de vrouwen was het Lisa te Molder uit Zieuwent, lid van AVA'70 die met de winst huiswaarts keerde. Haar tijd van 19.10 minuten was genoeg voor de jonge moeder van drie kinderen om de clubgenootjes Ineke Graven en Annemarie Arentsen op achterstand te houden. ‘’Ik had verwacht dat deze dames me het nog moeilijk zouden maken. De Boekeldercross ging al goed en dan nu deze winst, daar ben ik blij mee en heb niks te klagen. Trainen blijft lastig met een groot gezin. Ik stel me als doel verder nog aan mijn snelheid te werken.’’ De Koningsloop in Aalten trok meer dan vierhonderd deelnemers. AVA’70 was content met het wedstrijdverloop. Harry Striekwold uit Gaanderen zorgde als speaker voor een perfecte sfeer.  De burgemeester reikte de prijzen uit samen met de organisatie van AVA’70.

Geen opmerkingen: