Het advies is om zo'n 70 procent van de trainingskilometers langzaam te lopen |
Om energie op te wekken maakt
je lichaam gebruik van twee verschillende brandstoffen: koolhydraten en vetten,
zegt hardloopcoach Nils de Rijk. De koolhydraten worden de snelle brandstof
genoemd omdat je die het gemakkelijkst in energie omzet. Het systeem dat
energie uit vetten haalt, werkt wat trager.
Als je zonder er bij na te
denken je standaardrondje loopt, doe je dat vooral op koolhydraten, zegt De
Rijk. Maar je koolhydraatvoorraad is beperkt. „Pas als je bewust langzaam
loopt, stimuleer je het energiesysteem dat vet verbrandt. Daarbij vergroot je de
slagkracht van je hart, worden er allerlei extra haarvaatjes aangemaakt om je
bloed zo snel mogelijk bij je spieren te krijgen en ontstaan er meer
energiefabriekjes in je spieren.”
Wanneer je bewust langzaam
gaat hardlopen, zul je dan ook al snel merken dat je met een bepaalde lage
hartslag steeds sneller kunt lopen, zegt De Rijk. „En dat betekent dus ook dat
je bij hogere hartslagen sneller gaat.”
De Rijk verwijst naar het
trainingsprogramma van topmarathonloper Eliud Kipchoge. „Die traint dertien
keer in de week, waarvan tien keer langzaam.” Nou ja, voor zijn doen langzaam
dan, nuanceert hij. Want wat langzaam is, verschilt natuurlijk per persoon. „Je
loopt langzaam genoeg als je nog prima kunt kletsen en als je ademhaling rustig
blijft.”
Hij adviseert zo’n 70 procent
van de trainingskilometers langzaam te lopen. Daarbij zijn er volgens hem drie
gevaren. De techniek. „Zak niet in. Loop zo actief mogelijk.” Het ego.
„Verdraag het dat je wordt ingehaald.” En het ontbreken van een plan. „Als je
geen plan hebt, ga je altijd te hard. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je
onder een bepaalde hartslag moet blijven.” (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten