zaterdag 1 april 2023

Paasloop in Kilder maakt met 37e editie een nieuwe start

De Paasloop in Kilder, een uniek hardloopevenement door de bossen en over de heuvels van het Montferland

Nadat de Paasloop in Kilder drie jaar niet doorging, leek de unieke loop door het Bergherbos geen nieuwe start te krijgen. Dat lieten Erik, Clemens en Wilfried niet gebeuren. De mannen, die zelf ook graag hardlopen, zijn het erover eens: Er is in Nederland geen vergelijkbaar parcours.

Door Karin van der Velden

Theo en Jan hebben jarenlang alles voor de Paasloop geregeld, zij begeleiden het nieuwe bestuur dit jaar. Theo: "Het is een hele organisatie. Ik heb andere jaren nooit zoveel vergaderingen gehad als nu." Jan bevestigt dat en geeft aan dat er door de jaren heen steeds meer geregeld moest worden: "In het begin hadden we nog niets te maken met Natuurmonumenten, we hoefden bij de gemeente geen vergunning aan te vragen, verkeersbegeleiders en borden om de weg af te zetten waren nog niet nodig. We zijn daarom ook blij met de hulp van Marion, die bijvoorbeeld met de gemeente de vergunning regelt. De vergunning van de gemeente is binnen en de toestemming van Natuurmonumenten ook. Die toestemming is nodig als je in georganiseerd verband of met een grotere groep door het bos loopt."

De 'bulten' maken het zwaar

Clemens: "We blijven het in grote lijnen wel hetzelfde doen. We zijn iets jonger, dus we zullen wat meer gebruik maken van digitale mogelijkheden en social media. "Wat deze loop zo uniek maakt is dat alle afstanden een eigen ronde lopen door een afwisselend landschap, terwijl voor de meeste hardloopwedstrijden een parcours wordt uitgezet dat dan een paar keer gelopen wordt. Dat ze niet een paar dezelfde rondjes lopen, wordt door de deelnemers erg gewaardeerd. Alleen de jeugd loopt op het voetbalveld, de andere routes gaan allemaal door het Bergherbos. De 10 km gaat over onverharde paden, maar het zijn de Montferlandse 'bulten' die het zwaar maken." Theo: "Zeker als je het parcours niet kent, weet je niet wanneer je energie moet sparen of juist wat extra moet geven. Vanaf vier kilometer begint het pas. Net voorbij het boswachtershuisje."

Wat de Kilderse Paasloop ook uniek maakt is de samenwerking tussen alle verenigingen. De organisatie wordt gedaan op naam van Sportvereniging Wilskracht, waar je kunt turnen, volleyballen, trimmen en wandelen. Erik zit daar in het bestuur. "Dankzij een mooie samenwerking met voetbalvereniging SV Kilder beschikken we over kleedruimtes en douchegelegenheid. Op Sportpark De Tol is ook de start en finish. We gebruiken het Kelrehuus voor het administratieve gedeelte, de koffie en een gezellige nazit."

De vorige editie waren er bijna driehonderd deelnemers. De organisatie hoopt dat op z'n minst te evenaren. Door de verschillende afstanden is de Paasloop is een hardloopevenement waar hele families aan meedoen. De jongste deelnemer is 8, de oudste 78. Er doen evenveel mannen als vrouwen mee.

Paastractatie

Alle deelnemers krijgen na afloop een paastractatie. Voor de kinderen is er een chocolade lekkernij en voor de volwassenen een doosje eieren.

Afstanden

De Paasloop is dit jaar op 10 april, dat is tweede paasdag. Inschrijven kan bijna tot het laatste moment, deelnemers kunnen zich registreren tot 9 april om 23.59.

Om half tien start de 2.5 kilometer voor kinderen tot en met 14 jaar. Deze ronde gaat tot aan de bosrand. De 5.3 kilometer start om tien uur, gevolgd door de 10 kilometer om kwart voor elf. De kinderen tot en met 9 jaar lopen 1.2 kilometer, zij beginnen om vijf voor elf.

De tijdswaarneming wordt gedaan door GeVo-PST, het bedrijf van Gerbert Vossers.

Het inschrijfgeld is met 8 euro laag te noemen. Dat kan omdat veel ondernemers uit Kilder en omgeving het evenement sponsoren. De nieuwe organisatie merkt dat dit initiatief breed gedragen wordt.

Vrijwilligers nodig

Niet alleen voor Theo en Jan, ook voor een aantal vrijwilligers is dit het laatste jaar dat ze meehelpen. Het zou daarom mooi zijn als mensen zich aanmelden om bij de volgende Paasloop op de dag zelf te helpen. Er zijn mensen nodig die ervoor zorgen dat de deelnemers de goede route lopen. Daarvoor moeten afzetlinten en pijlen worden geplaatst, er zijn ook mensen nodig die posten in het bos en de hardlopers de goede kant op wijzen. Er gaan altijd fietsers mee, er fietst iemand voorop om de weg te wijzen en iemand achteraan, zodat degene die bij de post staat weet dat de laatste voorbij is. Er is een kruising met een mountainbikepad, een vrijwilliger zorgt dat daar geen ongelukken gebeuren.

De verkeersregelaars zullen in nieuwe hesjes lopen, die zijn gesponsord door Bulsink Meubelen. Alle verenigingen in Kilder mogen deze hesjes gebruiken. Dat in Kilder altijd mensen klaarstaan om te helpen, is voor het nieuwe bestuur ook een belangrijke reden dat ze zich willen inzetten om de Paasloop de komende jaren te organiseren. Inschrijven voor het hardloopevenement kan via de website www.paasloopkilder.nl (bron)

1 opmerking:

Piet Stroomer zei

Het is bijzonder dat de Paasloop
niet georganiseerd kan worden over de vele wandelpaden ! Maar dat er zonder enige mededeling gebruik word gemaakt van ruiterpaden en of deze afsluiten . Ik mag aannemen dat ik hier een reactie op krijg van de organisatie en of natuurmonumenten . Kennelijk stelt een bosvergunning ruiter , waarvoor wij braaf ieder jaar betalen , niet veel voor .
Piet Stroomer , manege Stroombroek Braamt
0314-683442