donderdag 21 september 2023

Plan voor bijzondere hardloopbaan in Arnhem, dwars door de natuur

Collage van visualisaties van de Urban Tracks Arnhem

Plan voor bijzondere hardloopbaan, dwars door de natuur: ‘Hiermee krijg je mensen aan het bewegen’

Een hardloopparcours, met dempende toplaag, die dwars door de uiterwaarden van de Stadsblokken loopt én is uitgerust met speciale verlichting en meetapparatuur. Wat ooit begon als een ambitieus idee, lijkt inmiddels steeds meer kans van slagen te hebben. Wel is er nog drie ton nodig.

De droom van iedere sportliefhebber, zo noemt de Arnhemse bewegingsdeskundige en sportinnovator Kees Adema het. Een beetje zoals de drooggelegde rivier in de Spaanse stad Valencia, waar inmiddels een wereldberoemd sportpark is opgetuigd. Samen met de bekende marathonloper Frank Futselaar uit Westervoort nam Adema het voortouw voor het plan om een heuse ‘urban track’ aan te leggen op Stadsblokken, in Arnhem-Zuid.

,,Dus een hardloopparcours mét belijning en een dempende toplaag zoals je die ook op de atletiekbaan vindt”, legt Adema uit. ,,Maar dan in een stedelijke omgeving, in harmonie met de natuur.”

Verlichting die loper volgt

De Arnhemmer is zelf een fervent hardloper en maakte met zijn loopclub regelmatig een rondje door het park bij Musis, in het centrum van de stad. ,,In plaats van een kale hardloopronde leek het me tof om het parcours extra in te richten met bijvoorbeeld meetapparatuur, verlichting die met je meegaat terwijl je loopt en een toplaag op de paden die geschikt is voor hardlopers. Dat zorgt voor een extra stimulans voor de loper.”

Samen met Futselaar nam hij contact op met de gemeente Arnhem. Daar werd zijn plan met enthousiasme ontvangen, alleen bleek de locatie in het park bij Musis niet geschikt. ,,De Blauwe Golven kwamen toen in beeld als mogelijke plek voor een parcours”, vervolgt Adema. ,,Daar gaat nu immers alles op de schop en zijn er ook plannen voor openbare sportfaciliteiten.”

Stadsblokken

Toen Futselaar en Adema zich meldden, bleken die plannen echter al goeddeels te zijn vormgegeven. ,,We kwamen nét te laat. We zijn verder gaan kijken en al snel kwamen de Stadsblokken en Meinerswijk in Arnhem-Zuid in zicht. Rondom het evenemententerrein dat daar wordt ingericht, is ruimte voor een hardloopparcours.”

Met gebiedsontwikkelaar KondorWessels Projecten is inmiddels afgesproken dat het tweetal de bijzondere hardloopbaan rondom het terrein mag aanleggen. Grootste uitdaging is de financiering, stelt Adema. Er is geld nodig – ongeveer 300.000 euro – zonder dat daar direct een verdienmodel tegenover staat.

Vrij toegankelijk voor iedereen

,,De baan moet namelijk vrij toegankelijk zijn voor iedereen”, zegt Adema. ,,De maatschappelijke impact is daarentegen enorm. Met zo’n baan krijg je mens aan het bewegen, tegelijkertijd kunnen topatleten er ook terecht om te trainen. Voor een groot deel zijn we afhankelijk van subsidies, daarover zijn we met meerdere partijen in gesprek.”

Een van die partijen is de gemeente Arnhem. Al in 2015 liet de gemeente doorschemeren dat in de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk, waar de aankomende jaren ook woningen worden gebouwd, ook ruimte moet komen voor openbare sportvoorzieningen.

Daarnaast wil de stad zijn inwoners meer aan het bewegen krijgen. Een woordvoerder van de gemeente Arnhem kon dinsdag nog niet zeggen of er ook daadwerkelijk een subsidie kan worden verstrekt.

‘Tijd begint te dringen’

Volgens Adema kan Arnhem met dit project in één klap de hardloophoofdstad van Nederland worden. ,,We zijn al vanaf 2021 bezig met dit idee, het blijkt inmiddels een kwestie van de lange adem te zijn. in 2025 is het Europees Kampioenschap Indoor Atletiek in Apeldoorn, het lijkt ons mooi om vóór die tijd al evenementen te kunnen organiseren op de Arnhemse urban track. De tijd begint te dringen dus.” (bron)

Geen opmerkingen: