zondag 5 november 2023

Geweldige prestatie Carla Hoornenborg bij Marathon van New York

Carla Hoornenborg

I wish it, I dream it…

Ik had 3 marathons gelopen: Amsterdam, Berlijn en Parijs. Alle 3 geweldige marathons maar er was er nog één die ik nog graag wilde lopen en dat was de New York Marathon.

En toen kreeg ik in april 2019 de diagnose borstkanker. Ik moest eerst het traject chemotherapie van 20 weken volgen. Bij uitleg over de chemotherapie vroeg de oncoloog of ik de periode van 20 weken wel zag zitten, omdat het een pittige periode zou worden. Mijn antwoord hierop was dat het bijna vergelijkbaar was met een marathonschema, dus dat het wel te doen moest zijn. De oncoloog moest lachen en gaf als antwoord dat hij deze vergelijking nog nooit had gehoord.

Na het chemotraject volgden er 3 operaties, de laatste eind maart 2022. Bij de nacontrole van de laatste operatie kreeg ik het goede nieuws dat het traject was afgerond en dat ik weer mocht hardlopen.

In de zomer van 2022 heb ik mij voor de fun ingeschreven voor de Londen Landmarks Halve Marathon op 2 april 2023. En paar weken later kreeg ik een mail  met “Congratulations”, ik was ingeloot voor een startbewijs. Al was ik pas net weer begonnen met hardlopen, het gaf mij wel weer een doel om voor te gaan.

En toen dacht ik: als ik toch aan het trainen ben voor de halve marathon in april 2023, waarom zou ik mij  dan niet voorinschrijven voor de marathon van New York op 5 november 2023. Dus in november 2022 heb ik mij ingeschreven bij Rijnmond Marathon Reizen, terwijl ik eigenlijk nog geen 10 kilometer kon hardlopen. Maar ik voelde mij goed en wilde er ervoor gaan. Als ik de halve marathon in Londen niet kon finishen, dan kon ik altijd nog de marathon in New York annuleren.

Op 2 april 2023 was de halve marathon in Londen. Wat was het geweldig om weer een halve marathon te kunnen lopen en dat in Londen. Ik heb er zo van genoten en ook goed kunnen finishen!

En toen kwam de volgende missie, trainen voor de marathon van New York. Ik heb veel slapeloze nachten gehad, want kon mijn lichaam nu nog wel een marathonschema aan. Door de chemotherapie en de operaties was mijn energielevel niet meer hetzelfde. Moest ik niet gewoon al tevreden zijn dat ik weer een halve marathon kon lopen. Maar de hele marathon van New York is mijn grootste wens. Ook de artsen waarbij ik nog onder controle sta, waren enthousiast en gaven mij toestemming hiervoor. Dus ik wilde het wel gaan proberen.

Ik heb contact met Mark te Brake opgenomen voor de hardloopbegeleiding. Samen hebben wij mijn wensen doorgenomen, het belangrijkste is heel finishen en indien mogelijk onder de 5 uur, want dan sta je de dag na de marathon in de New York Times. Zou leuk zijn, maar finishen is echt het belangrijkste!

Mark maakte iedere 3 weken een schema voor mij en in die periode heeft hij wel tig-duizend appjes van mij gekregen, over terugkoppeling van de training maar ook over steeds te hoge hartslag en vooral dat ik onzeker was of het wel ging lukken. Maar Mark bleef gelukkig rustig en had er alle vertrouwen in.

Ook ging ik naar Han Tieltjes om op de massagetafel mijn benen te laten masseren maar vooral om  de denkbeeldige bomen die ik steeds weer zag om te zagen. Als het echte bomen waren geweest dan was Nederland nu helemaal kaal geweest.

Op 1 november vertrokken Hans en ik om 4 uur s’morgens naar Schiphol om samen met de andere deelnemers en supporters van de RijnmondGroep naar New York te vliegen.

Woensdagmiddag komen we aan op vliegveld. Het eerste wat we zagen was de skyline van New York, dit is in het echt nog mooier dan op de foto’s.

In de dagen voor de marathon genoten hebben wij genoten van ”The City That Never Sleeps”. De hele reis was perfect geregeld door Rijnmond Reizen!

En dan is het 5 november 2023, de dag van de marathon. ‘s Ochtends om 7 uur galmt bij het ontbijtrestaurant uit de speakers van Rijnmond Reizen “New York, New York” en “You will never walk alone” en iedereen van de RijnmondGroep zingt volop mee. Daarna worden we met bussen naar de start gebracht. Bij iedere wave wordt het volkslied gezongen en worden we met een kanonschot over de start geschoten. De start op de Verrazanno-Narrow Bridge is zo mooi, wat een uitzicht. Door het hoogte verschil is het parcours pittig maar je wordt 42,195 km lang door de New Yorkers naar de finish gejuicht, kippenvel. Na ruim 27 kilometer was het supporterspunt van Rijnmond Reizen en daar stond Hans, wat was het fijn om hem even te zien en toen weer door naar de laatste 15 kilometer.

And I did it: Finisher New York Marathon 2023!!! Zo blij mee. Mijn doel is behaald en ik ben gefinisht in 4:35:35, dus de volgende dag stond ik ook in de New York Times.

De New York Marathon is echt magisch en voor mij de allermooiste marathon maar ook een persoonlijke overwinning! Ik wil iedereen maar vooral mijn gezin bedanken voor alle hulp en steun in de afgelopen periode, want alleen had ik het niet gered!

New York Marathon, je loopt ‘m niet maar je beleeft ‘m!!!

Carla Hoornenborg

6 opmerkingen:

Gerrit zei

Kippenvel, klasse Carla!

Anoniem zei

Prachtig beschreven, wat een belevenis! Je bent een kanjer!
Gr. Joke

Anoniem zei

Wauw, wat een prachtig en motiverend verhaal!

Anoniem zei

Groet, Hans te Lindert

Anoniem zei

Indrukwekkend Carla. Wat een super mooie, krachtige ervaring moet dat voor je zijn!
Groet van Annemarie

Anoniem zei

Je bent een topper Carla!!