vrijdag 6 juni 2008

Puntentelling Gelders Looppaspoort 2008

Morgen, zaterdag 7 juni 2008, staat de eerste loop van het klassementpaspoort op het programma. De Zwitserloot Dak Run in Groesbeek. Naar aanleiding van een aantal negatieve reacties van deelnemers van het klassementpaspoort met betrekking tot de puntentelling heeft de organisatie besloten om een ander puntensysteem te gaan hanteren wat wellicht eerlijker is voor elke deelnemer.

Het nieuwe puntensysteem werkt als volgt:
Als basistijd zal per leeftijdscategorie de snelste loper van de paspoorthouders worden genomen.
De basistijd wordt dus per categorie bepaald door de snelste Klassementpaspoortloper. Deze krijgt altijd 1000 punten. Het aantal punten van de overige lopers wordt hiervan afgeleid.
Bij de 10 of 10,5 km betekent dit dat de lopers per 2,5 seconden langzamer telkens een punt verliezen.
Bij de 15 km verliest men 1 punt per 5 seconden
Bijvoorbeeld:

De winnaar (eerste loper klassementspaspoort) loopt 10 km in 30:00 minuten. Deze ontvangt 1000,0 punten. De tweede loper van het klassementspaspoort loopt 30:30 minuten. Deze krijgt dus 12 punten in mindering = 1000 – 12 = 988,0 punten.
De oude klassering bracht wat oneerlijkheden met zich mee. Met de nieuwe berekening wordt onder andere rekening gehouden met de weersomstandigheden, de zwaarte van de loop, deelnemers hebben minder kans op een negatieve score en er ontstaat geen scheve verhouding tussen wedstrijden waar de Nederlandse top in 2007 heeft meegedaan en de regionale wedstrijden.
Wellicht is er op dit puntensysteem ook wat aan te merken, toch hoopt de organisatie hiermee de lopers een stuk tegemoet te zijn gekomen.

Geen opmerkingen: