zondag 1 maart 2009

De Baggerloop is er voor echte bikkels

Henrie Polman
Henrie Polman, één van de bedenkers van de Didamse Baggerloop, neemt alvast een voorproefje. Polman behoort zelf tot de deelnemers aan het evenement, dat voor de dertiende keer wordt gehouden(foto Henk Rodrigo)
…..
De tijd is voor Henri Polman voorbij gevolgen. ‘Zijn’ Baggerloop staat morgen al voor de dertiende keer op het programma. De bedenker van het evenement geniet nog volop van zijn geesteskind. Deelnemers banjeren door de modder, rennen over de maïsvelden en belanden in sloten. Henri Polman, xc3xa9xc3xa9n van de bedenkers van de Baggerloop, geniet er met volle van en met zijn 48 jaar behoort hij nog steeds tot de deelnemers. "De Baggerloop is een wedstrijd voor echte bikkels."

In 1997 werd de eerste editie van de Baggerloop gehouden. De triatlonvereniging Triathliem, waar Polman ook al oprichter van is, stond voor zijn tienjarig jubileum. Polman zocht naar een bijzondere manier om dat feestje te vieren. "We hadden al wel eens wat strobalen op een parcours neergezet als extra hindernis. Daardoor ontstond voor mij het idee een loop te organiseren met extra uitdagingen." De Baggerloop was ‘geboren’, maar de eerste editie in het voorjaar van 1997 was er alleen voor leden van Triathliem. Het werd een daverend succes, waarna ook niet-leden zich konden inschrijven voor het evenement. Polman: "We besloten er een zelfstandige loop van te maken."

De Baggerloop heeft volgens Polman iets extra’s. "Het is verschrikkelijk afzien tijdens de wedstrijd. Het is een andere discipline dan de gewone duursporten. Het is een loop voor echte bikkels", lacht Polman. "En veel hardlopers zijn toch een beetje watjes." De Baggerloop in Didam is inmiddels een traditie. Polman heeft zich alle jaren met de organisatie bemoeid. "Onze vijftienkoppige commissie van de Baggerloop is eigenlijk een vriendenclub. We vergaderen altijd bij zalencentrum Jan & Jan en dat is zo gezellig dat veel mensen lid willen worden. We hebben nu zelfs een ballotagecommissie."

Ook dit jaar heeft Polman weer veel plezier beleefd aan de samenwerking met zijn companen. "Maar wij willen er niet het hele jaar mee bezig zijn. We hebben een draaiboek, pakken dat uit de kast en de rest wijst zich min of meer vanzelf. Wel zijn het ieder jaar anderen die meer verantwoordelijkheid nemen. Het ene jaar doet de één wat meer, het andere jaar de ander. Mooi toch?" De Didamse Baggerloop is ook niet onopgemerkt gebleven bij andere loopverenigingen. Zo wordt in Vorden de Blubberloop gehouden. Polman vindt het een prima ontwikkeling. "’Vorden’ is een kopie van de Baggerloop. Hartstikke mooi, hoe meer mensen kunnen genieten van zulke wedstrijden, hoe beter." Polman hoopt dat hij dit jaar weer rond de tiende plek eindigt. "Voor mij een mooie plaats, maar het gaat me vooral om het volbrengen van de uitdaging." Trots is Polman ook. "Want ik had niet gedacht dat de Baggerloop zo groot zou worden."

Programma De Plok Baggerloop, zondag 1 maart, 10.00 uur: start jeugdloop tot en met 12 jaar en tot en met 16 jaar, afstand 2 kilometer. 10.30 uur: start 6 kilometer (liefhebbers) en 12 kilometer (wedstrijdloop).
…..
…..
…..

Geen opmerkingen: