zondag 27 februari 2011

Verslag van de 30e Engbergenloop in Gendringen

De loop route langs de beek
Wouter Gijsberts hervindt zich in Engbergenloop met fraaie zege 

ENGBERGEN/GENDRINGEN –  Wouter Gijsberts uit Doetinchem won zondagmiddag onder zware, gure regenachtige omstandigheden de jaarlijkse Engbergenloop over 12 kilometer in een tijd van 43.25 minuten. Twee jaar geleden won ik hier nog in een drie minuten snellere eindtijd. Dat was vandaag niet realistisch. Ik ben daarom bewust rustig gestart, maar wel alleen in eigen tempo de wedstrijd gemaakt en dat hakt er ook flink in. Van oktober tot januari had ik niet getraind. Mijn conditie was niet goed en ik kwam duidelijk inhoud tekort. Toch heb ik weer aansluiting gezocht bij de groep van Titus Fierkens van de Liemers. In Engbergen was het drassig en erg pittig om te lopen. Het kostte me veel energie om overeind te blijven. Soms ging ik bijna onderuit op het parcours. Het is wel goed voor je motivatie om te weten waar je staat. Met mijn nieuwe baan als vertegenwoordiger bij Doetinchem parketvloeren zal ik wat minder trainen. De 41-jarige plaatsgenoot Marco Rutgers van Argo was erg content met zijn tweede plek in 45.48 minuten. Het ging geweldig. Langs het water bij het bruggetje haalde ik Gerton Prinsen uit Eibergen in die vrij hard wegging. Per ronde verloor hij vervolgens dertig meter op mij. Voor mijn gevoel zat ik niet al te ver achter Wouter, maar om het gat te dichten kom je snelheid tekort. Duur daarentegen heb ik genoeg en ik kon mijn tempo vasthouden. Als training liep ik de Apeldoorn marathon en won ik de Leuvenheimse Beekloop over 15 kilometer. Als laatste test voor de Rotterdam marathon op 10 april start ik nog op de 30 km in Vorden, waarna ik volledig vertrouwen heb in een goede afloop bij de Fatimaloop. De 36-jarige Prinsen kreeg geen grip en kon onvoldoende snelheid maken en werd derde voor Ronald van Aalten van Atletico'73. Argonaut Paul Huls werd vijfde, gevolgd door Raymond Schuurman uit Dinxperlo en Carel Lueb uit Wehl. Carel Stortelder liep voorafgaande aan zijn 12 kilometer in Engbergen nog even de Baggerloop in Didam mee. Met 51.07 was het langeafstandloopster Mariette ten Bokkel van Atletico'73 uit Hengelo die bij de vrouwen won in 53.16 minuten. In het bos was het best zwaar. Op de vlakke gedeeltes wist ik aan te zetten. Ik ben net 50 jaar geworden. Toch zit er nog genoeg progressie in mijn prestaties. Zo wil ik dit jaar drie marathons lopen: Enschede, Amsterdam en Eindhoven. Daarvoor zal ik in een aantal wedstrijden bewust de concurrentie opzoeken. Suzan Zweers van Atletico'73 uit Doetinchem won de strijd om de tweede en derde plek van haar plaatsgenote Els Moorman die herstellende is van een voetoperatie. Hun tijden waren respectievelijk 56.08 en 56.52 minuten.


Thijmen Kupers uit Lengel, lid van Atletico'73, had een redelijk goede winter gelopen en won de zes kilometer bij de mannen in 18.57 minuten. Lars Duistermaat uit Winterswijk, lid van Archeus die in de eerste kilometer het tempo bepaalde, liet zich al snel inhalen door de redelijk in vorm verkerende Kupers. Nadat Duistermaat enige tijd het spoor volgde van Kupers moest hij tempo laten zakken. Eerstejaars senior  Kupers, die blij is met zijn huidige niveau, gaf aan: Ik had een redelijk hoog tempo en kon soepel doorlopen. Eenmaal op de atletiekbaan kon men zien dat ik toch een aardig gat had geslagen. Als ik de limiet van 1.50 minuten op de achthonderd meter voor het EK onder de23 jaar weet te realiseren zou dat mijn eerste interlandwedstrijd worden straks.  Eerst wacht hem nog de Fatimaloop en de Batavierenloop. Duistermaat liep een sterke midwintermarathon in Apeldoorn en onlangs in Schoorl een snelle tien kilometer in 33.31 minuten. Survivalrunner Gerrit te Grotenhuis uit de Heurne vond bijna aansluiting, maar moest genoegen nemen met een derde stek. Gerben Schreurs die kampte met conditieachterstand, werd vijfde voor Henri te Braak van Ciko'66. Saskia Weinans uit Ulft, net als Kupers, lid van het Running Team Achterhoek streek de winst bij de vrouwen op in 22.28 minuten. De Nederlands Kampioene indoor: Ik was niet van plan om vandaag hard te gaan. Toch draaide ik een hoog tempo en kende geen moment van verzuring. Samen met de nummer twee, Lisa te Molder verblijven we straks een  trainingsweek op Papendal. Verder richt ik me op regionale wedstrijden tot vijf kilometer. Lisa hield het verschil beperkt op Saskia. Toch probeerde ze dichterbij te komen wat uiteindelijk niet lukte. Katja Demkes uit Lievelde werd derde dame.


Sten Schaper van Argo won de drie kilometer in 11.08 minuten. Mayke Nusselder van Argo legde beslag op de eerste plek bij de vrouwen in 14.40 minuten. De Engbergenloop werd georganiseerd in een gemoedelijke sfeer, door atletiekvereniging Atletico'73 onder auspicixc3xabn van de KNAU en trok in totaal bijna 300 deelnemers. Voorzitter Gerard Jansen van Atletico'73 praatte het evenement op voortreffelijke wijze aaneen. Alle deelnemers kregen een fraaie, warme muts als herinnering aan hun ontberingen.                                                                                                  

Geen opmerkingen: