dinsdag 31 juli 2012

Recreatiegebied Vlietland in Voorschoten (Zuid-Holland)

Restaurant de Knip, gelegen aan het Rijn-Schiekanaal
In onze derde en laatste week van de vakantie zijn we er nog even op uitgetrokken naar het westen van het land en de eerste dag van deze mini-vakantie hebben Ina en ik nog een uurtje over om te gaan lopen. Ongeveer een kilometer van ons hotel zijn we gestart met een rondje Vlietland. Dit recreatiegebied ligt midden in de Randstad, tegenover Voorschoten en tussen Leiden en Leidschendam. 

Het hart van Vlietland wordt gevormd door drie verschillende meren van in totaal circa 130 hectare en het hele watergebied is uitermate geschikt voor allerlei vormen van watersport. We starten onze tocht bij restaurant de Knip en gaan gelijk de ophaalbrug over in de richting van de Vogelplas Starrevaart, een belangrijk vogelgebied met 30 hectare water en 30 hectare riet. Er broeden hier zeldzame water- en moerasvogels en in de herfst en de winter verblijven er op de plas duizenden trekvogels. 

Aan het einde van de plas slaan we linksaf naar de Meeslouwerplas, waar tot 2020 werkzaamheden plaatsvinden om de plas te verondiepen. De oevers worden natuurlijker, stabieler en veiliger, daarnaast wordt er een Krekengebied aangelegd. De materialen die nodig zijn worden per schip aangevoerd en er is een ponton geplaatst waar de verwerking van de grond en de bagger plaats vindt. We komen bij de Vlietlandplas waar we iets van het water aflopen. De lucht begint aardig donker te worden en enkele regenspatjes vallen op ons neer. 

Het Vlietland is een prachtig gebied om door heen te lopen en het ontleent haar naam aan de rivier de Vliet, het tegenwoordige Rijn-Schiekanaal, dat het recreatiegebied aan de westzijde begrenst. Via deze kant lopen we terug naar ons vertrekpunt, over een fietspad dat ook uitermate geschikt is voor wielrenners, gezien het grote aantal fietsers dat we tegenkomen. Het was een mooi tochtje en alleen in de eerste kilometers was te horen dat we in de buurt van de grote steden van de Randstad zaten door het geluid van de razende auto’s over de A4.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum
Recreatiegebied Vlietland

Geen opmerkingen: