vrijdag 3 augustus 2012

Boek Jolanda Lammers uit Winterswijk komt vandaag uit

De cover van het boek van Jolanda Lammers
Vandaag, vrijdag 3 augustus, verschijnt bij uitgeverij Boekscout, het boek Doorlopen, hardlopen met MS, geschreven door Archeus-lid Jolanda Lammers. De 166 pagina’s dikke paperback is gebaseerd op de weblog die Jolanda al jaren bijhoudt en die haar ervaringen als hardloopster beschrijft, sinds zij in 2005 de diagnose MS, multiple sclerose, kreeg. Met reflectie en humor beschrijft Jolanda haar zoektocht naar een juiste balans in sportbeoefening, medicatie, voeding en mentale aspecten. Het boek Doorlopen is te bestellen in elke erkende boekhandel of via de webwinkel van boekscout.nl. De prijs is 16,95 euro, ISBN 978-94-6176-086-9.

Een aantal citaten uit de uitgave worden in het kort hieronder weergegeven:
                                                       
Ik zit de hele tijd te worstelen of het nu MS of ms moet zijn. Ik geloof dat het meestal met hoofdletters wordt geschreven, maar op de een of andere manier heb ik daar toch moeite mee. Ik wil het niet groter maken dan het is en ik vind ook dat deze ziekte dat niet verdient. Zo’n rotziekte en dan zal ik daar ook nog eens keurig hoofdletters voor gebruiken. Het zet mijn hele leven op zijn kop, gooit mijn toekomstperspectieven overhoop. Werken, hardlopen, leven, hoe gaat dat verder?
-          - -
Nog zie ik voor me hoe de neuroloog het computerscherm naar ons toe draait. Omslachtig laat hij ons enkele witte verkleuringen zien die te zien zijn in mijn hersenweefsel. Ik weet ondertussen al lang waar dat op duidt. Multiple sclerose. Allang gegoogled. Toch zijn al die witte vlekken wel erg confronterend  Gevolg is dat ik de eerste tijd erg hinderlijk steeds Herman van Veen heel vrolijk in gedachten hoor zingen met: “Ik heb óveral witte plekken in mijn kop!” En nu moeten we wachten, een afspraak maken voor een lumbaalpunctie. Die moet het vonnis compleet maken. Langs mijn wang rolt een traan. Gek is dat, uit één ooghoek. Zou dat ook met de MS te maken hebben?
- -  -
Ik heb een tijdje niet getraind. Het is heel raar om je af te moeten vragen hoe dat ook al weer moet, hardlopen. Voorzichtig begin ik weer. Bij onze oprit zit een bultje, om het verkeer te remmen. Daar wandel ik nog maar even gewoon. En dan begin ik. Verdorie, zo moeilijk kan dat toch niet zijn. Gewoon het ene been voor het andere. En verdomd, het gaat.
- - -
We hebben nog nooit zoveel leuke dingen gepland als de afgelopen tijd. Toch ergens wel met de gedachte, nu kan het nog. Tegelijkertijd haat ik die gedachte, zo dramatisch.  We boeken een reisje naar de zon. Op het vliegveld voel ik me gelijk een halve crimineel, want er moet dus een spuit mee. Voor de reis heb ik een speciaal koeltasje. In de tent hebben we weliswaar een koelkastje, maar het is zo warm dat ik bang ben dat ze niet koel genoeg blijven. Ik zet de koelkast dan maar op een goed hoge stand. Dit zorgt er weer voor dat de koelkast ’s nachts weer heel koud wordt. Achterin vriest het bijna, de spuiten moeten wel vorstvrij bewaard worden. Kan ik me daar weer druk om maken. Verder is het ook een aparte ervaring om zittend in je tentje een spuit te zetten. Het geeft toch een beetje een junkie-achtig gevoel.
                                                            ---
Als iemand vraagt hoe het met je gaat, komt er nadat ze je heel even hebben aangehoord, heel erg vaak het verhaal van iemand die ze ook kennen en die het veel erger heeft. Rolstoel, erg achteruitgegaan, dat soort dingen. Alsof het nog niet moeilijk genoeg is om te leven met het idee dat je elk moment zoiets naars kan overkomen. Nee, daar moet je nog even aan herinnerd worden!
                                                        ----
Voorzichtig kunnen we  zeggen dat ik een milde vorm heb. Maar dit geeft geen garanties voor de toekomst. Maar ja, dat heeft niemand eigenlijk. Hoeveel procent kans heb je om onder een auto te komen, of van de trap te vallen, een ander ernstig ongeluk te krijgen of een ernstige ziekte. In theorie ben ik natuurlijk dan nog weer in het nadeel, want het hebben van MS sluit je niet uit voor een andere ziekte of een ongeluk natuurlijk. Ha, misschien heb ik daar ook nog wel meer kans op, want wankel op de benen of slecht zien is in het verkeer natuurlijk ook niet bepaald bevorderlijk.
                                      ---- 
Soms vraag ik me wel eens af waarom ik? Aan de andere kant denk ik dan weer gelijk: waarom zou ik het niet zijn? Eigenlijk ben ik de meest ideale persoon om MS  te krijgen. Ben ik toch nog ergens goed in. Ik heb geen kinderwens, want we hebben al drie kinderen gelukkig. Dat lijkt me namelijk heel moeilijk om de afweging te maken: is het wel verstandig om kinderen te krijgen als je MS hebt. Hoef ik helemaal niet te doen, want we hebben ze al.
                                                               ---
Voor iedereen komt een moment dat je niet meer elke keer een snellere tijd neerzet, maar moet accepteren dat het dus wat minder gaat. Als je erg snelle toptijden hebt gehaald, kun je in ieder geval nog een heel stuk terugvallen voordat je bij de kneusjes hoort. Dat is dan wel weer een voordeel. Maar ja, je bent dan natuurlijk nog niet gehard. Je weet nog niet hoe het is om ingehaald te worden, af te zakken naar de laatste regionen. Accepteren dat je loopt op een plek waar je dus thuishoort is nog helemaal niet zo gemakkelijk.  Blijven dromen is mooi. Je dromen af en toe bijstellen noodzakelijk.
                                                                            ----
.”Wat heb je eigenlijk voor klachten op het moment? Gaat goed nu toch?” Ik vertel haar dat het inderdaad vrij goed gaat nu en ik mijn voornaamste beperkingen ervaar tijdens het hardlopen. Zegt ze:”Eigenlijk een luxeprobleem dus!”  Misschien dat ik mijn luxeprobleem even uit kan lenen aan haar? De opmerking blijft door mijn gedachten spelen, danst door mijn wezen. Ik voel me gekwetst
                                                                          ----
Ik kreeg deze week een cadeautje van MS-anders omdat ik donateur ben. Een leuk doosje met daarop de opwekkende tekst: ‘Hoe kun je plannen maken voor de kerst als je niet weet hoe je leven er dan uit ziet?’ En bedankt! In het doosje etiketten, een pen en kerstkaarten. Allemaal met opdruk MS-anders. Alsof je die gaat gebruiken! Ik dus niet. Ook nog een zielige brief. En een acceptgiro natuurlijk.

site van Jolanda
Jolanda Lammers, met het eerste exemplaar 

Ook de Loohuiscross competitie in Aalten ontbreekt niet in het boek
                                                                                   

1 opmerking:

Ineke Mengers zei

Trots op mijn zusje!