zondag 27 juli 2014

Hoeveel energie bespaar je door te lopen met een haas?

Lopen met een haas!
Bij fietsen is het overduidelijk. In iemands wiel hangen kost veel minder energie dan zelf de kop trekken. Word je uit de wind gehouden dan zou dit tot zo’n 30% minder energie vragen dan wanneer je in je eentje fietst. Bij lopen lijkt er minder voordeel te zijn van ‘plakken’. De lagere snelheid bij lopen bepaalt dat er minder luchtweerstand is. En dus minder voordeel om je achter iemand te kunnen verschuilen. Een simpel onderzoek liet echter zien dat het wel degelijk veel verschil kan maken of er iemand voor je loopt. Deels een psychologisch verschil welteverstaan.
Door Miriam van Reijen
Lopen met een haas
Aan het onderzoek deden tien top (middel)langeafstandsatleten mee. In een eerste testsessie werd hun maximale VO2 gemeten (68±6 ml/kg/min) en hun maximale aerobe snelheid (de snelheid op de anaerobe drempel ~ 20.2±0.4 km/h) met behulp van een lichtgewicht, draagbaar meetapparaat. De tweede en derde test bestond uit een 3000 meter met én zonder haas gedurende de eerste 2000 meter. De volgorde van de testen was willekeurig. Tijdens de race met haas, bepaalde twee hazen het tempo (op 95-100% van de maximale aerobe snelheid). Eén haas liep tot 1500 meter, de andere tot 2000 meter. De hazen werd gevraagd zo dicht mogelijk bij de loper te blijven (op zo’n 2 meter afstand). Elke 400 meter werd de tussentijd gegeven, in zowel de trial mét als zonder haas. Gedurende de laatste 1000m werd de loper aangemoedigd voluit te gaan.
Minder lactaat en minder inspannend
In de test zonder haas was de gemiddelde eindtijd van de tien atleten 9.13.59 ±22.15s. Met haas daalde de eindtijd naar 9.04.17±18.72s. Hoewel de hartslag niet verschillend was in beide testen, liep de lactaatconcentratie hoger op in de trial zonder haas (16.4±2.3 mmol/l vs 13.2±5.6 mmol/l). Ook gaven de atleten aan dat ze het lopen met haas aanzienlijk minder inspannend ervoeren. Hun mate van ervaren inspanning (op een schaal van 1-20) was 16.1±0.8 zonder haas en 13.1±1.3 met haas. Het resultaat is overduidelijk: lopen met haas biedt voordeel.
Te snel starten
De tussentijden van de testen met en zonder haas laten een opvallend resultaat zien. De eerste 400 meter zonder haas werd sneller afgelegd dan met haas. De tussentijden in ronde 2 en 3 waren juist sneller met haas, net zoals de laatste 400 meter. Ondanks het feit dat die laatste 400 meter zonder haas werden afgelegd. De tijden tussen 2000 en 2600 meter lieten geen verschil zien. Gemiddeld vertoonden de atleten zonder haas een grotere variatie in tempo dan met haas. Eerder onderzoek wijst erop dat dit effect niet alleen beperkt is tot de 3000m. Aangetoond werd dat de energie die nodig is om de luchtweerstand te weerstaan 7.8% is bij sprinten (10 m/s), 4% bij een middellange afstand (6 m/s) en 2% bij een marathon (5 m/s). Kortom: Wil je een pr? Ga op zoek naar een goede haas!


Bron: Zouhal H. Et al 2014. Drafting improves 3000m running performance in elite athletes: is it a placebo effect? Int J Sports Physiol Perform. Jun 6, epub ahead of print.

1 opmerking:

Unknown zei

Als alle hazen zulke windschermen gaan dragen is er geen wereldrecord meer veilig...