maandag 21 juli 2014

Hoek van Holland

 Kindertransport Monument
Het is nog redelijk vroeg, zeker voor een vakantiedag, als Ina en ik een rustig duurloopje gaan maken naar Hoek van Holland. Op de fiets zijn we er al een keer geweest, dus de weg kennen we er al een beetje, al kun je er via verschillende wegen en fietspaden komen. We besluiten om de heenweg over de dijk te lopen naar de Dixhoorndriehoek, een gebied dat vernoemd is naar ingenieur van Dixhoorn. Hij liet in dit gebied miljoenen kubieke meters zand deponeren, overgebleven na de aanleg van de eerste Maasvlakte rond 1970. De prachtige natuur die daarna ontstond, raakte door duindoorns overwoekerd maar binnenkort willen ze het landschap weer opener en weidser maken door stukken te gaan rooien.

Op het strand bij Hoek van Holland hebben de eerste badgasten van de dag al een plekje op het strand uitgezocht. Het is inmiddels aardig warm geworden en we maken mooi van de gelegenheid gebruik om een lekker verfrissende 'douche' te nemen. Op een bord er naast lees ik dat het nog 5.824 kilometer naar New York is. We rennen verder langs Maribu Beach, een strandtent voor al uw feesten, partijen en ...... scheidingen. Dan moet je wel erg blij zijn om zo van je wederhelft af te komen om er samen een feest te geven!

Iets verder in de duinen liggen nog een aantal bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en rond die tijd is er veel helmgras gebruikt om de militaire bouwwerken te camoufleren in het duinlandschap, ik vind het altijd wel iets hebben. Langs het Atlantikwall Museum en het Reddingsmuseum komen we in Hoek van Holland aan. Als ik een foto van Ina's snackbar maak, roept de eigenaar me van de overkant van de straat toe. He, je bent toch niet van de belastingen jongen? Op de Nieuwe Waterweg varen al weer enkele grote schepen met hun lading naar andere oorden, een mooi gezicht.

Even later trekt een monument iets verderop mijn aandacht. Tussen 1938 en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kregen 10.000 voornamelijk Joodse kinderen uit Duitsland, Oostenrijk en Tsjechoslowakije toestemming om zonder hun ouders naar Engeland te komen om te ontsnappen aan de Nazi-vervolgingen. Bijna al deze kinderen staken hier in Hoek van Holland het kanaal over naar Harwich. Zij werden tijdens hun reis bijgestaan door de Nederlandse overheid en Nederlandse vrijwilligers. Dit kunstwerk is dan ook opgedragen als dank voor het helpen van deze kinderen, die daardoor allen de oorlog hebben overleefd.

Langs de Westlandse kassen lopen we terug naar ons park. Het wordt steeds warmer en de rest van de dag zullen we wel niet meer veel actie ondernemen. Het zou wel weer eens een heerlijke stranddag kunnen worden.

fotoalbum
een verfrissing in Hoek van Holland

2 opmerkingen:

jelle zei

Mooie vakantie foto's

Marco zei

Mooi vakantie loop verslag Geert. En nog leerzaam ook.:)